x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Cu drogurile la specialist

Cu drogurile la specialist

18 Apr 2006   •   00:00

Sunt tineri cu bani, adolescenti rebeli, neintelesi, depresivi... Sau sunt pur si simplu niste pusti care simt nevoia sa faca parte dintr-un grup si nimeresc intr-un anturaj nefavorabil. Au ochii incercanati, sunt foarte slabi si agitati, nu mai dau pe la scoala, nu mai au nici o speranta si au pe fata o expresie vesnic trista. Sunt tinerii de langa noi, din blocul nostru, de pe strada noastra sau, si mai grav, prietenii sau copiii nostri, care se drogheaza. Ii vedem pe strada sau in scara blocului pregatindu-si doza. Ne afecteaza, ne inspaimanta sau uneori ne enerveaza. Dar de cele mai multe ori trecem mai departe fara sa ne uitam in urma. Din pacate, parintii adolescentilor care au cazut victime drogurilor sunt cei care afla ultimii. Iar acest lucru se intampla in special deoarece cei mai multi parinti nu cunosc foarte multe lucruri despre consumul de droguri si pentru ca se gandesc intotdeauna ca este imposibil ca baiatul sau fata lor sa se drogheze.

Doctorul Corina Ciobanu, medic neuropsihiatru in cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie "Prof. dr. Al. Obregia", le atrage atentia parintilor ca adolescentii consumatori de marijuana sau heroina fac parte din toate categoriile sociale, iar copilul lor este la fel de expus riscului de a deveni o victima a drogurilor ca oricare altul.

SEMNE

Principalele semne de alerta pentru parinti trebuie sa fie modificarea atitudinii si a comportamentului tanarului fara un motiv bine intemeiat. In plus, un adolescent care se drogheaza are accese de manie, este foarte secretos, refuza sa le spuna parintilor unde se duce si cu cine, are tulburari de somn, secretii nazale abundente, ochii inrositi si inlacrimati, pupile marite. Acestea sunt simptome care sub nici o forma nu trebuie ignorate. Iar daca aveti prieteni care se drogheaza, cel mai important lucru pe care il puteti face este sa luati legatura cu parintii, chiar daca va asumati riscul ca prietenia sa aiba de suferit o perioada de timp. Primul pas spre vindecare il constituie constientizarea problemei si comunicarea. Parintii vor trebui sa faca eforturi sa nu fie agresivi, nici fizic, nici verbal cu tanarul consumator de droguri. De asemenea, ar trebui ca parintii adolescentului sa analizeze de ce tanarul a ajuns in aceasta situatie si sa ceara ajutorul specialistilor abilitati in acest domeniu. Rabdarea si toleranta parintilor reprezinta cheia reusitei, deoarece urmatorii pasi sunt cei mai dificili: internarea tanarului intr-o clinica de dezintoxicare si apoi, dupa ce pericolul a trecut, evitarea unei recidive.

MARIJUANA. "Tigarile cu marijuana sunt drogurile cel mai des utilizate si constituie primul pas catre drogurile mai tari, cum ar fi, de exemplu, heroina sau cocaina", atrage atentia neuropsihiatrul Corina Ciobanu. Desi sunt cunoscute sub numele de "droguri usoare", marijuana si hasisul sunt extrem de periculoase, intrucat provoaca modificari fizice si psihice.

×
Subiecte în articol: sănătatea adolescentului