x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Cum îi faci baie în siguranţă

Cum îi faci baie în siguranţă

de Steluta Indrei    |    14 Oct 2008   •   00:00

Mulţi părinţi se tem să-i facă baie pruncului abia adus acasă de la maternitate şi apelează pentru aceasta la bunici sau mătuşi cu experienţă. Însă "părinţii începători" nu trebuie să-şi facă griji dacă respectă câteva reguli simple.



Mulţi părinţi se tem să-i facă baie pruncului abia adus acasă de la maternitate şi apelează pentru aceasta la bunici sau mătuşi cu experienţă. Însă "părinţii începători" nu trebuie să-şi facă griji dacă respectă câteva reguli simple. Dr Nicoleta Bobe, medic primar pediatru, neonatolog la Spitalul Clinic "Polizu", le explică părinţilor cum îi pot face băiţă bebeluşului în siguranţă. În primul rând aveţi nevoie de o cădiţă specială din plastic, cu forme care împiedică alunecarea copilului. Nu este recomandată cada mare din baie, pentru că astfel este mai greu să aveţi controlul asupra mişcărilor copilului. În plus, este mai igienic ca bebeluşul să aibă în primele luni de viaţă propria cădiţă. Aceasta poate fi aşezată pe un suport stabil chiar deasupra căzii din baie sau pe masa de înfăşat. Temperatura în cameră trebuie să fie de 24ŢC, iar temperatura apei de 36-37ŢC. După ce vă asiguraţi că aveţi tot ce vă trebuie pentru baie (săpun, şampon special pentru bebeluşi, prosop), ţineţi copilul deasupra cădiţei susţinându-i gâtul şi capul şi udaţi-l blând cu apă călduţă. Baia nu va dura mai mult de câteva minute, pentru ca bebeluşul să nu se plictisească şi să înceapă să plângă.  

Cu săpun, fără săpun

Nu trebuie să vă fie teamă să îl spălaţi pe cap. Nu se întâmplă nimic dacă atingeţi uşor moalele capului (fontanela). Ceea ce trebuie să faceţi este să îi ţineţi capul aplecat spre spate pentru a evita să-i intre apă sau săpun în ochi. De asemenea, aveţi grijă să nu îi intre apă în urechi. Bebeluşul trebuie spălat pe cap o dată sau de două ori pe săptămână. În prima lună de viaţă, o zonă care trebuie protejată în timpul băiţei este ombilicul. Până la desprinderea bontului ombilical şi cicatrizarea ombilicului, bebeluşul nu trebuie scufundat cu totul în apă. Bontul ombilical se desprinde în una-trei săptămâni de la naştere, iar cicatricea ombilicală se vindecă într-o săptămână. După aceea baia se poate face în voie.

Copilul nu trebuie spălat zilnic cu apă şi săpun, ci de trei-patru ori pe săptămână. Spălarea mult prea frecventă cu săpun distruge bariera protectoare a pielii bebeluşului, ceea ce duce la apariţia dermatitei atopice. În schimb, faţa, mâinile şi zona scutecului trebuie spălate zilnic cu apă şi săpun, chiar şi de câteva ori pe zi. Nu folosiţi şerveţele umede în locul spălatului cu apă şi săpun, pentru că favorizează apariţia iritaţiei de scutec. Şerveţele pot fi utilizate doar ocazional, când nu sunteţi acasă.

USCARE. După baie înfăşuraţi bebeluşul într-un prosop moale din bumbac, preferabil unul cu colţ dublu, ca o glugă, şi tamponaţi cu blândeţe pielea. Ştergeţi bine pliurile pielii, la gât, sub braţ, la încheieturile picioarelor, în zona scutecului. Umezeala lăsată în aceste zone provoacă iritaţii. Pentru ştergerea ochilor folosiţi o compresă sterilă, pe care o veţi utiliza o singură dată la un singur ochi.

×
Subiecte în articol: apă baie sapun sanatatea copilului