x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Cum schimbăm corect scutecul

Cum schimbăm corect scutecul

de Steluta Indrei    |    31 Mar 2009   •   00:00
Cum schimbăm corect scutecul
Sursa foto: /iSTOCKPHOTO

Scutecele din pânză care trebuiau spălate şi fierte de nenumărate ori au fost de mult timp uitate. Acestea au fost înlocuite cu scutecele absorbante, de unică folosinţă care au revoluţionat creşterea copiilor şi au uşurat misiunea părinţilor. Cu o singură condiţie: să fie schimbate imediat ce au fost murdărite. În caz contrar, pielea bebeluşului are de suferit. Nu vor întârzia să apară iritaţiile fesiere, aşa-numita dermatită de scutec, iar în cazuri grave se poate ajunge la infecţii urinare sau genitale.



"Pielea nou-născutului este foarte sensibilă în regiunea fesieră, iar în condiţii de umiditate şi contact prelungit cu materii fecale este predispusă la iritaţii şi infecţii. De aceea, scutecul trebuie schimbat imediat, indiferent dacă e vorba de urină sau scaun", atrage atenţia medicul primar pediatru, Nicoleta Bobe. Frecvenţa cu care se schimbă scutecele diferă în funcţie de vârsta copilului. În primele zile de viaţă pot fi schimbate doar trei-cinci scutece pe zi, pentru că nou-născuţii nu urinează foarte des şi au scaune rare. Dar pe măsură ce copilul mănâncă mai mult şi mai des, el poate avea scaun chiar şi după fiecare masă şi trebuie schimbat de fiecare dată. Asta înseamnă şi de şapte-opt ori pe zi. Important este ca momentul schimbării scutecului să nu fie amânat.

Dermatită, infecţii
Dermatita de scutec este cea mai frecventă afecţiune cutanată apărută în cazul nou-născuţilor şi sugarilor. Cum se manifestă? Zona acoperită de scutec se înroşeşte, este mai caldă decât restul corpului, se umflă şi pot apărea băşicuţe. Bebeluşul este agitat şi plânge din cauza durerilor şi mâncărimilor. Tratamentul, care constă în aplicarea unui unguent cu oxid de zinc, trebuie început de la primele semne de iritaţie fesieră. De asemenea este bine ca pielea bebeluşului să fie lăsată să respire. De aceea el trebuie lăsat cu funduleţul la aer 10-15 minute după ce este spălat, iar cât timp pielea este iritată se va folosi un scutec mai mare.

Dacă dermatita nu dispare după câteva zile de tratament şi mai ales dacă apar ulceraţii, răni purulente, copilul trebuie consultat de medicul pediatru. Altfel există riscul apariţiei unor complicaţii serioase precum infecţii cu o ciupercă numită Candida, infecţii urinare sau infecţii genitale în cazul fetiţelor.   

Sfatul medicului


Medicul Nicoleta Bobe explică etapele ce trebuie respectate la schimbarea scutecului. Întindeţi copilul pe masa de înfăşat. Desfaceţi scutecul şi îndepărtaţi partea curată din faţă, ridicaţi picioarele bebeluşului şi împăturiţi scutecul retrăgând rapid şi partea de sub funduleţ. Ştergeţi zona fesieră cu o compresă umedă, dacă a făcut doar pipi. În cazul în care a făcut "treaba mare", copilul trebuie spălat cu apă caldă şi săpun. Ştergerea feselor va fi făcută din faţă spre spate, din locul cel mai curat spre cel murdar. În final, zona scutecului va fi ştearsă cu un prosop din bumbac, tamponând bine cutele pielii. Aplicaţi o cremă protectoare, care previne iritaţiile fesiere. Nu este indicată pudra de talc pentru că rămâne în cutele pielii şi în contact cu umezeala provoacă iritaţii sau chiar macerarea pielii. Nici şerveţele umede nu trebuie folosite pentru igiena zilnică, ci doar ocazional când nu sunteţi acasă.  

×
Subiecte în articol: sanatatea copilului