x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Cum te intelegi cu profii?

Cum te intelegi cu profii?

00 0000   •   00:00

Liceenii cu plete si pantaloni din piele protesteaza mai mereu, pentru ca nu reusesc sa comunice cu profii de moda veche. De fapt, li se pare ca nu sunt intelesi si ca sunt priviti intotdeauna diferit fata de ceilalti elevi. Si, de cele mai multe ori, au dreptate. O mare parte dintre profesorii de liceu nu reusesc sa priveasca dincolo de aspectul fizic si de imaginea pe care o afiseaza unii tineri. De aici ia nastere o serie de probleme: de la conflicte care uneori pot duce la violenta pana la esecul scolar al unora dintre liceenii rebeli.

FIE SIMPATIE, FIE CONFLICTE

Campul de relatii ale tanarului se restructureaza de la o etapa la alta de varsta. Iar in adolescenta, atitudinea fata de profesor este diferita in functie de personalitatea fiecarui tanar. Unii adolescenti sunt timizi, inhibati si se pierd in fata profesorilor. Dimpotriva, altii dezvolta impotriva anumitor profesori reactii negativiste. Astfel, uneori profesorul ajunge victima violentei in scoala. "Insa exista desigur si situatia fericita, in care ia nastere o relatie de «parteneriat» intre profesor, adolescent si parintii acestuia. In acest caz, fiecare dintre parteneri are beneficii: parintii sunt multumiti ca tanarul invata bine, progreseaza, isi deschide o serie de perspective pentru cariera, adolescentul e incantat, pentru ca se simte util si important, iar profesorul isi face treaba si o face intr-un mod placut", arata specialistul nostru Oana-Maria Udrea, psiholog in cadrul Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu".

DIFERENTE

Diferentele de conceptii si nu de putine ori chiar conflictele dintre liceeni si profesorii lor sunt normale, explica psihologul, pentru ca ambii sunt in etape diferite de dezvoltare, iar de cele mai multe ori valorile lor nu coincid: in timp ce pentru tanar sunt mai importante imaginea si pozitia lui in cadrul unui grup de referinta, profesorul pune mai mult accentul pe studiu si pe pregatirea intelectuala a elevilor. Din acelasi motiv, tendintele de a-l judeca pe celalalt dupa aparente, fie ca vin din partea profesorului, fie a elevului, sunt naturale. De multe ori, si unul, si celalalt iau in considerare look-ul si imbracamintea. Profesorul este uneori chiar socat de diverse piese vestimentare ale adolescentului. Iar pe de alta parte, tanarul comenteaza si el "hainele din anii ’80" si coafura demodata a profesorilor. "Pentru a depasi aceste diferente care isi pun amprenta pe relatia profesor-elev, cel mai important este sa se treaca peste aceste aspecte, iar fiecare dintre ei sa reuseasca sa se concentreze pe aspectele care confera sensul relatiei lor, cele legate de educatie", este de parere psihologul Oana-Maria Udrea.

Divergentele legate de aspectul fizic intre profi si adolescenti pot fi evitate insa si cu ajutorul unui regulament scolar foarte riguros, prin care se impun uniforma scolara, o tunsoare adecvata si o atitudine modesta si respectuoasa atat din partea elevilor, cat si a profesorilor. "Cu toate ca exista o serie de avantaje in impunerea uniformei in licee, profesorii trebuie totusi sa respecte nevoia fiecarui tanar de a fi diferit de ceilalti, pentru ca aceasta nevoie este fireasca in randul adolescentilor", atrage atentia specialistul nostru. Oricat de stricte ar fi regulile din licee, adolescentii vor gasi intotdeauna portite pentru a se diferentia de ceilalti si, in acelasi timp, de a se integra in anumite grupuri: in functie de curentele din muzica, de simpatia pentru anumite modele culturale sau subculturi. Astfel, o mare parte dintre tinerii care asculta muzica rock, de exemplu, isi vor dori sa isi lase parul lung. Iar orice incercare de a-i determina sa se tunda poate constitui pentru acestia un afront si poate duce la declansarea unui conflict.

PROFULUI TREBUIE SA II PESE

Este o ipoteza demonstrata: "Cei mai apreciati profesori sunt cei care arata ca le pasa de elevii lor, cei care vin cu o perspectiva matura in viata tinerilor si care constituie un sprijin real pentru persoanele aflate in aceasta etapa a dezvoltarii", confirma psihologul. Pentru ca relatia cu elevii sa decurga normal, profesorii trebuie sa se arate cu adevarat interesati de ceea ce fac, dar in acelasi timp sa isi dovedeasca interesul si fata de liceeni, pe care ii trateaza ca pe niste fiinte inteligente si capabile. In acelasi timp, profesorul care pretinde respect din partea elevilor trebuie sa manifeste la randul sau o atitudine respectuoasa in ceea ce ii priveste pe tineri. Specialistul Oana-Maria Udrea spune ca profesorii care beneficiaza de simpatia adolescentilor sunt cei care incearca intotdeauna sa ii inteleaga pe acestia, amintindu-si ei insisi de vremurile cand erau elevi.

ELEVUL. Ce trebuie sa faca adolescentii pentru a intretine o relatie buna cu profesorii? Principalul pas pe care trebuie sa il faca elevii este sa mearga la ore, sa isi pregateasca temele si astfel sa isi creeze o baza pentru a interactiona cu profesorul la predarea lectiilor. "Este foarte bine ca elevul sa puna intrebari pertinente la ora. In acest fel, tanarul isi lamureste neclaritatile legate de materie si, in acelasi timp, isi arata interesul pentru subiect, ceea ce da foarte bine in ochii profilor", este de parere psihologul Oana-Maria Udrea. In cazul in care, desi face tot posibilul, tanarul nu reuseste sa se inteleaga cu un anumit profesor, este recomandat ca elevul sa apeleze la consilierul sau la psihologul liceului. PROIECT. Elevii de liceu ar intelege mai bine rolul profesorului daca ar lua parte la un joc de rol denumit "teenagers teaching", adica adolescenti pusi in rolul de profesori. Tinerii trebuie sa isi faca un plan de lectie, sa o predea colegilor si sa dea note. Astfel, arata psihologul, elevii isi pot face o idee clara cu privire la meseria de profesor. Pe de alta parte, profii ar putea observa ce isi doresc adolescentii de la ei. /div>
×
Subiecte în articol: sănătatea adolescentului