x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Cum trecem sesiunea cu bine?

Cum trecem sesiunea cu bine?

de Dana Preda    |    16 Feb 2010   •   00:00
Cum trecem sesiunea cu bine?
Sursa foto: Marcelo Del Pozo / Reuters

Suntem în sesiune. Viaţa de student înseamnă, în primul rând, examene epuizante şi nopţi nedormite. Cum facem faţă acestei perioade de oboseală psihică şi stres aflăm de la doctor Marin Alexandru, Cabinet Medical Individual "Dr. Marin Alexandru", Tătuleşti.




Dieta
În perioada examenelor, celula nervoasă este suprasolicitată şi necesită o cantitate mai mare de "hrană", precizează doctorul Marin Alexandru.

Studentul aflat în sesiune trebuie să respecte mesele principale. Dieta trebuie să fie diversificată şi să asigure cantitatea de vitamine, proteine şi minerale necesare organismului. O alimentaţie hiperproteică, bogată în acizi graşi esenţiali asigură buna funcţionare a celulelor cerebrale. Lecitina are un efect benefic asupra memoriei şi se găseşte în carne, ouă, alune şi nuci. Fructele şi legumele proaspete, în special cele cu un conţinut ridicat de vitamina C, combat stresul şi întăresc memoria.

De asemenea, sunt recomandate alimentele bogate în vitamina E, toată grupa B-urilor, potasiu şi sulf. "Vitamina E alimentează celulele nervoase cu oxigen, iar o bună oxigenare a creierului creşte capacitatea de concentrare", explică medicul. Lămâia, ananasul, morcovul, banana şi ciocolata neagră sunt cunoscute pentru beneficiile lor în întărirea memoriei şi a organismului. Alimentaţia corespunzătoare trebuie însoţită şi de o bună hidratare. În nici un caz nu recurgeţi la suplimentele alimentare fără sfatul medicului. Doar el poate hotărî ce este potrivit pentru fiecare dintre noi.

Chiar dacă timpul este limitat şi studentul încearcă să înmagazineze o cantitate cât mai mare de informaţii, totuşi nu trebuie neglijat somnul. Creierul are nevoie de odihnă. 7-8 ore de somn pe noapte sunt necesare pentru refacerea organismului şi a celulelor nervoase. În lipsa somnului scade capacitatea de concentrare şi, prin urmare, se diminuează cantitatea de cunoştinţe acumulate.

De asemenea, perioadele de învăţat trebuie alternate cu cele de repaus. "Când simţiţi că nu vă mai puteţi concentra, deconectaţi-vă!", spune doctorul Marin Alexandru. O jumătate de oră de plimbare în aer curat vă ajută să vă "încărcaţi bateriile". Mersul pe jos, sportul de orice fel ajută la oxigenarea creierului. Iar oxigenul "hrăneşte" celula nervoasă. Aerisirea frecventă a spaţiului în care studentul învaţă ajută la oxigenarea creierului şi la creşterea capacităţii de concentrare şi memorare.

EVITAŢI TUTUNUL ŞI EXCESUL DE CAFEA! Acestea au efect excitant şi suprasolicită creierul. Excesul de cafea duce la deshidratare, insomnii şi hipertensiune arterială. Oboseala şi hipertensiunea arterială împiedică vascularizarea creierului, buna oxigenare a celulelor cerebrale şi, prin urmare, scade capacitatea de asimilare a informaţiilor.

×
Subiecte în articol: sănătatea adolescentului