x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului De la ce vârstă putem purta aparat dentar

De la ce vârstă putem purta aparat dentar

de Magda Bucur    |    28 Sep 2015   •   19:35
De la ce vârstă putem purta aparat dentar

Un zâmbet frumos nu e doar o ”carte de vizită” pentru posesorul lui ci și semnul unei danturi sănătoase. Iar o dantură sănătoasă reprezintă garanția unei digestii sănătoase, pentru că felul în care mestecăm alimentele influențează modul în care se face apoi digestia. Astfel că, și la noi, din ce în ce mai mult, corectarea danturii nu mai este doar un moft.

Tot mai mulți copii, dar și adulți apelează la ortodonție pentr a-și corecta problemele de ordin dentar, mai ales poziția dinților. ”Din punctul nostru de vedere, prin funcționalitate obținem și estetica dorită de pacient. Pentru că aceste aparate tocmai asta fac, au grijă ca pacienții să aibă o mușcătură corectă, dinții să fie corect așezați și, implicit, sănătoși. Un dinte strâmb predispune la diverse afecțiuni dentare și gingivale”, explică dr. Laura Mocanu, stomatolog la clinica Art Implant.

Specialistul recomandă folosirea aparatelor dentare, precoce, la o vârstă cât mai mică, începând de la 5-6 ani, când apar primii dinți de lapte și, totodată, primele anomalii. ”Acesta este cel mai bun moment pentru corectarea problemelor, mai întâi printr-un aparat mobil și mai apoi, după eruptia tuturor dinților, dacă mai este cazul, printr-un aparat fix. Recomand ca fiecare părinte să-și ducă copilul la medicul specialist ortodont pentru un consult de câteva minute, pentru că problemele se pot rezolva mai ușor la o vârstă mai fragedă, când osul încă este în dezvoltare și nu are aceeași densitate ca în cazul adulților, iar mișcarea dinților se face mult mai rapid. Anomaliile dentare se rezolvă mai ușor depistate din fașă”, spune specialistul.

Aparatul dentar- un accesoriu la modă

Datorită numeroaselor opțiuni estetice care există în prezent, copiii nu mai au probleme în a purta aceste aparate, nici măcar atunci când sunt foarte mici. Ei înțeleg că le aparțin, vor să le fie inserate numele în ele și să fie imprimate cu personajele lor favorite, cu emblema echipei de fotbal pe care o susțin sau cu alte lucruri care le plac. Acum plăcuțele sunt pline de culoare, sunt transparente și conțin imagini 3D, de la floricele, la curcubeu sau cer, iar copiii ajung să se atașeze de ele. Și în cazul aparatelor fixe există numeroase opțiuni, chiar dacă nu la fel de spectaculoase. Aparatele fixe constau în lipirea unor plăcuțe pe suprafața externă a dinților, numite braketi, prin intermediul cărora, cu ajutorul unor arcuri și elastice se pot face mișcări mult mai ample ale poziției dinților. ”În cazul aparatelor fixe, aceste elastice sunt modalitatea de personalizare. Există elastice colorate în peste 30 de nuanțe, unele au formă de floricele, altele au urechiușe, fundițe etc, pentru care copiii pot opta după preferințe. Adulții, în schimb, le preferă pe cele incolore, pentru că le doresc cât mai puțin vizibile”, a mai spus dr. Laura Mocanu.
 

×