x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Dezinfectantul şi produsele de curăţat pot duce la obezitate în rândul copiilor

Dezinfectantul şi produsele de curăţat pot duce la obezitate în rândul copiilor

17 Sep 2018   •   18:15
Dezinfectantul şi produsele de curăţat pot duce la obezitate în rândul copiilor

Produsele de curăţat şi alte produse de dezinfectat folosite în locuinţe ar putea fi responsabile pentru tendinţa de îngrăşare a copiilor prin alterarea bacteriei care se găseşte în intestin, potrivit unui nou studiu, publicat luni în Canadian Medical Association Journal, notează CNN.

Copiii care locuiesc în case unde dezinfectanţii sunt folosiţi cel puţin o dată de săptămână au de două ori mai multe şanse de a avea un nivel ridicat al bacteriei Lachnospiraceae la vârsta de trei sau patru luni decât copiii care locuiesc în case unde nu se foloseşte frecvent dezinfectant. Când copiii care aveau un nive ridicate de Lachnospiraceae ajungeau la vârsta de trei ani, indicele de masă corporală (IMC) era mai mare decât la ceilalţi, potrivit studiului.

Bacteria Lachnospiraceae este “o componentă normală a florei intestinale”, a spus o autoare a studiului, de la Universitatea din Alberta, Anita Kozrskyj. Aceasta a mai spus că este cunoscut “de la studiile pe animale că nivelul ridicat de Lachnospiraceae este asociat cu mai multă grăsime corporală şi rezistenţă la insulină”.

Noul studiu foloseşte informaţii preluate din studiul Canadian Healthy Infant Longitudinal Development, care a început în 2009, când cercetătorii urmăreau în mod activ modul în care participanţii cresc şi se dezvoltă, de la mijlocul sarcinii până în adolescenţă.

Când bebeluşii aveam trei sau patru luni, se solicita coprocultura acestora, iar părinţii trebuiau să răspundă la câteva întrebări legate de casă, a explicat Kozyrskyj. Probele de la 757 de bebeluşi au fost analizate împreună cu IMC-ul la vârste mai mari şi în funcţie de prezenţa dezinfectantului în locuinţă.

În timp ce cercetătorii au descoperit o creştere a bacteriei Lachnospiraceae în cazul în care dezinfectantul era folosit frecvent, nu au văzut aceeaşi asociere în cazul detergentului de spălat vase.

×