x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Dinţii de lapte

de Mirela Dădăcuş    |    15 Dec 2009   •   00:00
Dinţii de lapte
Sursa foto: /FOTOLIA

Apariţia primilor dinţişori ai bebeluşului reprezintă un eveniment aşteptat de întreaga familie. De obicei, dinţii încep să "răsară" în a şasea lună de viaţă, însă nu este o regulă: la unii copii dinţii erup mai devreme (la 3 luni) sau mai târziu (14-15 luni). Fiecare copil este diferit, aşa că şi începutul şi durata procesului de dentiţie pot varia. Însă toţi cei 20 de dinţisori de lapte trebuie să erupă până la vârsta de 3 ani.



Întârzierile mari în apariţia dinţilor de lapte, creşterea lor inegală, asimetrică sunt semne de tulburare a organismului.

Erupţia primilor dinţisori înseamnă agitaţie şi multe nopţi nedormite, atât pentru cel mic, cât şi pentru părinţi. Bebeluşul este neliniştit, izbucneşte în plâns aparent fără motiv, tinde să muşte diverse obiecte sau să îşi bage mâna în guriţă pentru că presiunea degetelor pe gingie le calmează durerea. Dacă te uiţi în guriţa lui, vei vedea că are gingiile umflate, roşii şi tari. În plus, vei observa că bebeluşul salivează din abundenţă sau că tinde să stea mai mult la sân pentru a-şi astâmpăra setea. Alteori însă, durerea îl face să refuze sânul sau biberonul. Erupţia dinţilor poate fi însoţită de febră şi de tulburări intestinale (diaree, vărsături). Multe dintre simptome apar cu câteva săptămâni înainte de erupţia dinţilor, accentuându-se în momentul în care dinţişorul ajunge la suprafaţa gingiei. Ca părinte, trebuie să ştii însă că o parte dintre aceste simptome sunt comune unor afecţiuni care nu au nici o legătură cu erupţia dinţilor. Este recomandat să consulţi medicul dacă bebeluşul plânge în exces, este extrem de agitat, are febră, erupţii pe piele, dacă se trage de urechi sau dacă îi curge nasul.

De ce sunt importanţi?
Dinţii de lapte (patru incisivi centrali, patru incisivi laterali, patru canini şi opt molari) sunt la fel de importanţi ca şi cei permanenţi, spune Despina Miciulică, medic stomatologie generală-pedodonţie, clinica stomatologică Imperial Dent. Potrivit medicului stomatolog, dentiţia primară, în afară de rolul în masticaţie şi în vorbire, păstrează structura osoasă şi pregăteşte "terenul" pentru apariţia celor 32 de dinţi permanenţi. Dacă dinţii de lapte se dezvoltă sănătos, fără carii sau alte complicaţii, la fel se vor dezvolta maxilarele şi dinţii permanenţi. În schimb, dacă primii dinţişori se pierd cu mult înainte de apariţia dinţilor permanenţi (care încep să apară în jurul vârstei de 6 ani), spaţiul dintre dinţi se îngustează şi apar probleme în alinierea dinţilor definitivi. Atunci când dinţii superiori sau dinţii inferiori erup lângă dinţii de lapte, este un lucru normal, însă nu trebuie neglijat. Chiar şi în această situaţie se impune o consultaţie la un medic pedodont (stomatolog pediatru), mai ales că este posibil să fie nevoie de extracţii dentare.

Recomandări
Medicul Despina Miciulică vă recomandă să aveţi grijă de guriţa celui mic chiar înainte de apariţia primului dinte. Puteţi începe cu tamponarea gingiilor, după fiecare alăptat sau după fiecare masă cu biberonul, folosind tifon steril, umezit în apă fiartă şi răcită sau în ceai de muşeţel. Veţi continua această curăţare şi după apariţia primilor dinţişori sau puteţi apela la periuţă şi pastă de dinţi speciale pentru bebeluşi. Nu lăsaţi copilul să doarmă cu biberonul în gură şi nu îi daţi să bea ceai îndulcit sau alte lichide dulci cu suzeta. După ce micuţul a împlinit un an, renunţaţi la biberon şi învăţaţi-l să bea din cană. Potrivit medicului, este bine să îl obişnuiţi pe cel mic cu periuţa de dinţi, deoarece aşa îi va fi mai uşor să accepte spălatul pe dinţi. Alegeţi o periuţă de dinţi scurtă şi moale, pentru a masa gingiile fără a le irita, şi frumos colorată, pentru a-l atrage pe cel mic. Prima vizită la stomatolog trebuie să aibă loc după vârsta de 3 ani, asta în cazul în care copilul nu are carii sau alte probleme care să solicite un consult de specialitate. Nu uitaţi că un dinte de lapte, netratat la timp, va trebui extras, existând riscul ca dintele permanent să iasă strâmb.

SOLUŢII.
Există mai multe metode prin care îl poţi ajuta pe cel mic să treacă mai uşor peste momentul în care îi apar primii dinţişori. Masează-i gingiile cu degetul tău, chiar dacă la început este inconfortabil pentru bebeluş. Dă-i să bea ceai de anason, tei sau muşeţel sau recurge la gelurile calmante existente în farmacii. Atenţie! Înainte de a-l "trata" pe cel mic, cere sfatul unui medic cu privire la cantitatea şi perioada de timp în care poate fi folosit un anumit produs, indiferent dacă este vorba despre un gel antiseptic sau un ceai medicinal. În plus, mai poţi folosi jucăriile speciale pentru dentiţie, umplute cu apă, care se răcesc în frigider. Este de preferat să nu recurgeţi la medicamente din proprie iniţiativă şi nici să apelaţi la aşa-zisele leacuri băbeşti.

Ordinea apariţiei dinţilor de lapte este variabilă, însă cea mai des întâlnită este următoarea:

· incisivii centrali: între 6 şi 9 luni

· incisivii laterali: între 8 şi 10 luni

· canini (superiori şi inferiori): între 18 şi 20 luni

· primii molari: între 12 şi 15 luni

· al doilea rând de molari: între 20 şi 30 luni


5455-109515-img_0445.jpgSFATUL MEDICULUI
Despina Miciulică (foto), medic stomatologie generală-pedodonţie, recomandă părinţilor să nu abuzeze de biberon atunci când îi hrănesc pe cei mici. Deoarece folosirea excesivă a biberonului poate duce la apariţia "cariilor de biberon". Acestea apar în urma contactului prelungit al dinţilor bebeluşului cu lichide ce conţin zahăr (lapte, ceai îndulcit, sucuri) şi "atacă" în special dinţii de sus (întâi incisivii, apoi molarii şi caninii). Deoarece acest tip de carie poate afecta dezvoltarea dentiţiei permanente, medicul vă sfătuieşte să examinaţi în fiecare zi dinţişorii lui bebe pentru a observa şi trata din timp caria.

×
Subiecte în articol: sanatatea copilului