x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Doctorii interzise bebelusilor

Doctorii interzise bebelusilor

14 Apr 2006   •   00:00

Parintii sunt pusi pe jar de virozele specifice sezonului rece. Cum ii curge putin nasul copilului si face putina febra, ei se alerteaza peste masura si se apuca sa-l bombardeze cu tot felul de medicamente. Sef de lucrari dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului, linisteste insa parintii asigurandu-i ca este normal ca micutii sa faca intre cinci si sapte raceli pe an. Dar in acelasi timp atrage atentia ca, mai ales in cazul copiilor sub un an, orice medicament trebuie prescris de medicul pediatru. Parintii nu trebuie sa plece urechea la indicatiile soacrei, vecinei sau prietenei care stie ea ca un anumit medicament i-a facut bine copilului ei.

Parintii vor avea in vedere ca medicamentele recomandate bebelusilor sunt fie sub forma de sirop, fie solutie injectabila, fie supozitoare. Unui copil de varsta mica nu trebuie sa i se administreze pastile. Riscul este ca pastila intreaga sa fie aspirata. Copilul racit tuseste si deseori se intampla sa tuseasca in momentul in care are pastila in gura. Ei bine, nu de putine ori, pastila ajunge astfel in caile respiratorii. Numerosi copii sunt adusi la urgenta cu pastile in tractul respirator. Nici macar pisate pastilele nu trebuie administrate copiilor, mai ales daca sunt cu pelicula filmata. Unele medicamente sunt filmate. Fie pentru ca au un gust extrem de rau, si oricum daca le pisam, copilul nu le va inghiti, ci le va varsa. Fie pentru a se dizolva in timp mai indelungat in stomac, actiune care se pierde, daca medicamentul se administreaza sfaramat.

Fara aspirina si picaturi de nas

Aspirina este una dintre cele mai periculoase medicamente pe care unii parinti sunt tentati sa le dea copilului de la primele semne de raceala. Dr. Mihai Craiu precizeaza ca, potrivit autoritatii farmaceutice americane Food and Drug Administration, aspirina este contraindicata copiilor sub 12 ani cu afectiuni acute respiratorii. De ce este interzisa aspirina? Pe langa efectul de stimulare a aciditatii gastrice si posibilele sangerari digestive, aspirina administrata in timpul virozelor poate provoca la copii o complicatie foarte grava, numita sindrom Reye, care afecteaza sistemul nervos central si ficatul. Nediagnosticat si tratat corect, sindromul Reye este fatal bebelusilor. Aspirina poate fi administrata copiilor numai in situatii speciale (pacienti cu afectiuni cardiovasculare, operati pe cord deschis) si numai cu avizul medicului. Alta categorie de medicamente contraindicate bebelusilor sunt picaturile vasoconstrictoare folosite pentru desfundarea nasului. Foarte periculoase sunt solutiile pe baza de efedrina, care se absorb prin mucoasa nazala, mai ales daca secretiile stagneaza in cavitatea nazala dupa aplicarea picaturilor. In acest mod, substantele vasoconstrictoare ajung in vasele de la nivelul sistemului nervos central producand leziuni neurologice foarte grave. Edem cerebral acut pot produce si alte solutii precum nafazolina (rinofug) sau oximetazolina (olynth). Aceste substante pot creste tensiunea intracraniana la bebelusi. Cand copilul are nasucul infundat, solutia este spalarea cu apa de mare presurizata (se gasesc astfel de flacoane in farmacii) si aspirarea secretiilor cu o pompita speciala. Parintii vor avea mare grija pentru ca mucozitatile sa nu stagneze in caile aeriene. De retinut ca in camera copilului racit trebuie mentinuta o atmosfera umeda, pentru ca umiditatea la copilul febril mentine secretiile in stare fluida, fiind mai usor de eliminat. Atmosfera poate fi umezita fie cu ajutorul unui aparat special, fie prin punerea pe calorifer a unui vas cu apa sau a unui prosop ud.

Evitati leacurile babesti!

Este gresit ca parintii sa apeleze la leacuri babesti, extrem de periculoase pentru bebelusi: mamaliga fierbinte pe piept, saculeti cu sare fierbinte sau cu mustar. Frectiile cu substante iritante (carmol, alcool, otet, creme chinezesti) sunt contraindicate la sugari, mai ales in zona capului si a toracelui. Astfel se accentueaza reflexul de tuse, se congestioneaza caile respiratorii. Complet contraindicat este impachetatul in alcool, care poate fi fatal bebelusilor. Chiar saptamana trecuta medicul Mihai Craiu s-a ocupat de un copilas adus la spital in coma etilica profunda, pentru ca a fost tinut toata seara impachetat in tuica. Se pare ca micutul va ramane cu sechele neurologice. Alte substante daunatoare bebelusilor sunt cele care se inhaleaza: uleiuri esentiale, betisoare parfumate, gelule aromatizante pe care unii parinti le pun in patutul bebelusului. In realitate, acestea afecteaza respiratia, mai ales in cazul copiilor cu tendinta spre wheezing (respiratie suieratoare). Tot din categoria terapiilor complementare care trebuie evitate la bebelusi sunt granulele si siropurile homeopatice.

TUSE. Este gresit sa se administreze bebelusilor medicamente contra tusei. Copilul tuseste pentru ca are secretii pe caile respiratorii. Tusea este un act reflex care apare imediat ce tractul respirator trebuie eliberat. Prin urmare, suprimarea tusei la copii este cu atat mai periculoasa cu cat ei nu stiu sa expectoreze. Si atunci micutii folosesc, inconstient, reflexul de tuse pentru a elimina secretiile. De aceea, tusea umeda nu trebuie combatuta. Sigurul remediu este hidratarea copilului cu lichide caldute, care fluidizeaza secretiile pentru a fi eliminate mai usor. Dr. Mihai Craiu avertizeaza ca "suprimarea tusei poate duce la stagnarea secretiilor in caile respiratorii inferioare, ajungandu-se la complicatii precum traheo-bronsitele sau chiar pneumoniile. Tusea «a fost inventata» ca sa ne apere de ceva mai rau. Exceptie face tusea convulsiva, care oricum este extrem de rara pentru ca in prezent este prevenita prin vaccinare obligatorie. Doar tusea seaca reflexa, care impiedica respiratia normala, poate fi tratata cu un inhibitor care actioneaza la nivelul sistemului nervos central si care trebuie prescris de medic".

"In cazul bebelusilor algocalminul trebuie utilizat cu rezerve. Din cauza actiunii sale rapide de scadere a febrei, algocalminul poate fi folosit la debutul bolii, cand copilul are peste 39 de grade, mai ales daca este predispus la convulsii febrile. Administrarea de algocalmin nu trebuie sa devina o obisnuinta." - dr. Mihai Craiu

SEMNALE. Cand medicamentele nu ii fac bine bebelusului, doua categorii de simptome ar trebui sa atentioneze parintii. Pe de o parte, sugarul respira din ce in ce mai greu. Pe de alta parte, poate fi letargic, doarme exagerat de mult, nu poate fi trezit sau nu i se pot da lichide (tuseste, vomita, are scaune apoase). Urticaria este un alt semn care arata ca micutul este alergic la un medicament, reactie care se poate agrava prin aparitia socului anafilactic.
SFATUL MEDICULUI
Studii recente confirma ca paracetamolul este cea mai sigura molecula contra febrei si durerii. De aceea, dr. Mihai Craiu recomanda pentru copiii raciti paracetamolul sub forma de siropuri pediatrice. Dar nici paracetamolul nu trebuie administrat oricum, pentru ca in supradoze este toxic pentru ficat. Daca, de exemplu, parintele face greseala de a-i da sugarului o pastila pisata de paracetamol pentru adulti (500 mg), micutul se poate imbolnavi de hepatita chimica. Nu demult, dr. Mihai Craiu a avut un astfel de pacient cu insuficienta hepatica si, din pacate, micutul nu a supravietuit. Iar la sectia de toxicologie a Spitalului "Grigore Alexandrescu" sunt destul de frecvente cazurile de copii intoxicati cu supradoze de paracetamol.
STIRI
PREVENIRE. Vaccinul antigripal este cea mai eficienta metoda de prevenire a gripei la copii, anunta revista franceza Prescrire in cea mai recenta editie. Articolul compara efectele vaccinului antigripal cu cele ale pastilelor de tamiflu. Punand in balanta beneficiile si riscurile administrarii acestor pastile in scopul prevenirii gripei la copii, s-a constatat ca aceasta inclina in favoarea efectelor adverse. De aceea, cea mai buna solutie ramane vaccinarea antigripala.

SURMENAJ. Copilul tau este inscris la cursuri de dans si de karate, ia lectii de pian, camera lui este plina de jocuri sofisticate si de CD-uri, etajerele sunt ticsite de carti de istorie, astronomie, stiinte... Zilele lui sunt la fel de ocupate ca ale unui ministru. Stop! Medicii de la Academia Americana de Pediatrie au facut apel catre parinti sa nu-si mai streseze copiii. Mesajul pediatrilor: pentru o buna dezvoltare, copiii au nevoie de jocuri simple si de timp liber in care sa faca tot ceea ce le place.

GUST. Copiilor sensibili la gustul amar nu le plac legumele, arata un studiu realizat de nutritionistii de la Universitatea Rutgers din New Jersey. Beverly J. Tepper si colaboratorii sai au testat sensibilitatea la gustul amar a 65 de copii, oferindu-le sa guste apa putin amaruie. 37% dintre copii au spus ca apa este foarte rea la gust, in timp ce 67% nu au constatat nimic deosebit. Parintii copiilor carora nu le-a placut apa au declarat ca micutii nu mananca legume, pe cand doar 8% dintre ceilalti refuza vegetalele.
×