x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Drama copiilor cu parinti de carton

Drama copiilor cu parinti de carton

20 Mar 2006   •   00:00

Cati dintre noi nu isi linistesc copilul atunci cand se trezeste dintr-un cosmar tipand "Mami, tati, unde esti?". Inchipuiti-va insa ce drama traieste copilul care...

Cati dintre noi nu isi linistesc copilul atunci cand se trezeste dintr-un cosmar tipand "Mami, tati, unde esti?". Inchipuiti-va insa ce drama traieste copilul care in fiecare dimineata tanjeste dupa imbratisarea mamei. O asemenea drama marcheaza viata a mii de copii ai caror parinti pleaca la munca in strainatate. Imaginati-va ce se petrece in sufletelul unui copil cand mami sau tati nu este acolo pentru a-l lua in brate cand plange. Cat de mult duce dorul dragostei parintesti.

IMAGINE SI COMUNICARE

Manati de nevoile materiale, unul dintre parinti sau ambii parinti considera ca plecarea la munca in strainatatea le-ar restabili situatia financiara. Sunt asa-numitii "parinti de carton". De unde vine denumirea ne explica psihologul Mirela Zivari de la Clinica Psihoconsulting. "Psihologii le spun acestora parinti de carton de la fotografii – singurul mijloc prin care copiii isi pot vedea parintii plecati. Imaginea lor ramane doar pe hartie fotografica si in memoria copiilor, daca sunt suficient de mari pentru a-si aminti."

Bunicii sau cei responsabili de copii se simt datori sa suplineasca absenta parintilor printr-o fotografie cu care copilul sa comunice, sa-i vada permanent. Fotografia este substitutul realului. Dar este benefica aceasta substitutie? Psihologul Mirela Zivari crede ca sunt necesare elemente care se pot folosi in relationarea cu copilul, fie ea si imaginara. De aceea fotografiile ii ajuta pe cei mici sa constientizeze prezenta parintilor cel putin in imagini. Mai nou, tehnologia avansata permite comunicarea prin internet cu ajutorul camerei web, prin care copilul isi poate auzi si vedea parintii in timp real.

ABANDON, AGRESIVITATE, SINGURATATE

Tulburarile afective sunt la ele acasa atunci cand copilul simte ca nu mai este protejat, ca nimeni nu are grija de el. Cele mai grave repercusiuni le resimt copiii crescuti indeaproape de parinti. Cand se trezesc dintr-o data singuri, universul lor se sparge, se darama ca un castel de nisip, iar acesti copii nu stiu ce sa faca. Chiar si parintii care nu au plecat in strainatate, dar petrec foarte multe ore la serviciu isi sensibilizeaza copiii prin absenta lor.

Studiile arata ca lipsa parintilor afecteaza viata copilului, generand adevarate drame, de la comportament deviant, ticuri pana la suicid. Chiar daca nu ii lipseste nimic din punct de vedere al alimentatiei, igienei, copilul cu parinti de carton simte ca nu are cine sa-l reprezinte, se simte abandonat. El are o incredere in sine scazuta pentru ca nu ii are pe mama si pe tata tinandu-l de manuta la serbare, sa se dea si el mare fata de colegi spunand: "Uite, ea este mamica mea, el este taticul meu". Dimpotriva, copilul parasit de parinti considera ca nu este important in cadrul grupului sau se afiliaza intr-o gasca, pentru ca acolo isi poate manifesta agresivitatea. Ce modalitate de a se manifesta gaseste un astfel de copil care se considera neinsemnat, cum sa iasa si el in evidenta? Scuipand, injurand, batandu-i pe ceilalti, pentru ca numai asa i se acorda atentie. Din propria experienta, psihologul Mirela Zivari marturiseste ca, la gradinita, cei mai agresivi copii sunt cei crescuti de un singur parinte sau de bunici.

In unele cazuri insa, copilul trece la polul opus, se interiorizeaza, nu mai vrea sa comunice, se simte foarte singur, nu-si doreste nimic, pare tern si fara emotii.

Orice schimbare din viata unui copil se poate verifica prin performanta scolara. Absenta unui parinte, schimbarea domiciliului, a scolii, moartea unei persoane din familie duc la scaderea rezultatelor scolare, fie pe termen scurt, fie pe termen lung. Se observa scaderea notelor, copilul nu se mai implica in activitatile scolare, nu-l mai intereseaza relatiile cu colegii sau dascalii, incepe sa chiuleasca.

VARSTE. Lipsa parintilor este resimtita acut la orice varsta, insa intre 0 si 3 ani, copilul are absolut nevoie de mama. In general, perioadele de criza (primii ani de viata, pubertatea, adolescenta) reclama prezenta obligatorie a parintilor. Dar daca este vorba despre un copil sensibil, el va fi afectat de plecarea parintilor in orice moment. Cel mai bine este ca plecarea pe termen lung in strainatate sa fie cu intreaga familie. Merita, chiar daca e mai greu.

SUGATIVE AFECTIVE. Copilul de varsta mica pentru a-si recunoaste parintele se poate agata in parc de mainile unei femei care seamana cu mama lui sau de un barbat pe care-l confunda cu tatal lui. Altii sunt foarte dornici de afectiune si se ataseaza de invatatoare sau de o ruda. "Copiii lasati singuri de parinti sunt ca un fel de «sugative afective». Vor sa se simta si ei importanti, vor sa simta ca sunt iubiti", apreciaza psihologul Mirela Zivari.

SFATUL PSIHOLOGULUI
Recomandarea psihologului Mirela Zivari adresata parintilor nevoiti sa-si lase copilasul singur acasa este sa-i spuna de fiecare data: "Eu plec la serviciu, dar ma intorc". "Aceasta formula magica «ma intorc la tine» reuseste sa opreasca valul de frustrare resimtita de copil." Foarte putini parinti isi pregatesc plecarea pe termen lung in strainatate explicandu-i copilului la ce sa se astepte. Consilierea psihologica atat a copilului, cat si a parintilor face mai usoara despartirea temporara dintre ei. Copilul intelege de ce este nevoie ca mamica si/sau taticul sa plece, iar parintele invata cum sa-i explice copilului plecarea. In plus, psihologul il poate ajuta pe cel care va avea grija de copil, in lipsa parintilor, cum sa-i suplineasca. Sunt oameni care spun "Trebuie sa fiu si mama, si tata pentru copil". Din punctul de vedere al psihologului Mirela Zivari, este o prostie sa te consideri si mama, si tata pentru un copil. Rolul de parinte le revine numai parintilor.

STIRI
CONSECINTE. Studiile arata ca bebelusii crescuti in prezenta mamei se dezvolta diferit fata de pruncii separati de cea care le-a dat viata. Copiii abandonati de mama inca de la nastere nu se hranesc suficient, au greutate mica, sufera de reflux gastroesofagian sau chiar de anorexie (refuzul alimentatiei). Lipsa parintilor si frica de despartire pot genera la maturitate aparitia anxietatii, agorafobiei (frica de a iesi din casa).

CAPSUNARI. Sute de copii din judetul Alba au fost lasati singuri in tara de parintii care au plecat la munca in strainatate, mai ales la cules de capsuni in Spania. In multe cazuri, minorii sunt ingrijiti doar de rude indepartate, vecini sau prieteni de familie, insa deseori copiii locuiesc singuri si sunt doar supravegheati de acestia. Conform unei statistici realizate anul trecut la nivel national, in jur de 20.000 de copii sunt lasati singuri in tara de parinti care pleaca in strainatate. Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Oficiul pentru Migrarea Fortei de Munca intentioneaza sa incheie un protocol prin care fiecare directie pentru protectia drepturilor copilului va avea obligatia sa verifice permanent situatia copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate.

CONSILIERE. In Hunedoara, 60% dintre copiii consiliati psihologic au parintii la munca in strainatate. Ei sunt marcati de lipsa parintilor, din acest motiv avand probleme de comportament si dificultati in comunicarea cu cei care ii ingrijesc. La randul lor, cadrele didactice din Valea Jiului sustin ca majoritatea copiilor lasati singuri de parintii plecati in strainatate sunt elevi-problema, introvertiti si cu un comportament agresiv fata de colegii din clasa.
×