x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Exerciţiu pentru ochi: culesul neghinei din grâu

Exerciţiu pentru ochi: culesul neghinei din grâu

de Florin Condurateanu    |    18 Iun 2018   •   20:10
Exerciţiu pentru ochi: culesul neghinei din grâu

Controalele oftalmologice sunt obligatorii la copii, atât la ieşirea de la maternitate, cât şi - neapărat - până la trei ani, trei ani şi jumătate. După cum controlul ochilor se impune şi după 40 de ani, pentru a depista o eventuală cataractă, glaucomul sau apariţia unor vicii de vedere.

 

La părăsirea maternităţii, la două zile după naştere, sugarul trebuie să aibă făcut un control ocular de către oftalmologul afiliat spitalului de obstetrică-ginecologie. Dacă bebeluşul are unele defecte - cum ar fi, de exemplu, cataractă infantilă -, el trebuie operat în primele zile de la naştere. Apoi, părinţii nu trebuie să se abată de la o regulă de foc. Copilul trebuie să fie testat oftalmologic pentru a depista eventuale vicii de refracţie maximum până la vârsta de patru ani. Orice viciu de refracţie se tratează cu lentile, cu exerciţii de gimnastică oculară. Chiar medicul de familie poate face acest consult punându-l pe copil să spună ce semne din ce în ce mai mici sunt pe tabelul optometric. Copilul nu ştie să spună că nu vede cu un ochi, se descurcă bine cu celălalt şi defectul de vedere se accentuează şi depăşeşte limita acea de terapie până la maximum şase ani. Se fac şedinţe de excerciţii oculare cu un specialist, copilul cu defect la ochi e pus să culeagă neghina din grâu, boabele rele din orez, i se forţează folosirea ochilor. Sau este îndemnat să pună puncte cu pixul în colţurile pătrăţelelor de la caietul de matematică. Astfel, se poate recupera vederea normală. Dacă nu se apelează la lentile speciale şi la gimnastică oculară, copilul va fi ambliop, nu va vedea toată viaţa cu un ochi şi nu va putea practica o serie de meserii.

 

Caseta

 

Medicina a stabilit că prezbiopia nu mai este considerată o boală. În jurul vârstei de 40 de ani, se slăbeşte tonusul muşchilor, ligamentelor ochilor, se schimbă curbura corneei şi omul are nevoie de lentile cu plus pentru vederea de aproape.

×