x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Farmacia bebeluşului

Farmacia bebeluşului

de Mirela Dădăcuş    |    15 Sep 2009   •   00:00
Farmacia  bebeluşului
Sursa foto: /stockxpertcom

Multe mămici aşteaptă cu teamă primele săptămâni sau chiar luni de "convieţuire" cu bebeluşul. Aceste griji sunt fireşti, având în vedere faptul că bebeluşii sunt extrem de sensibili şi se îmbolnăvesc foarte repede. Principalele probleme de sănătate apărute în această perioadă sunt colicile abdominale, diareea, răcelile şi erupţiile cutanate.



Pentru a evita spaimele inutile, terorizarea cu telefoanele a medicului pediatru, dar şi vizitele nocturne la farmacie, este bine să aveţi în casă o trusă medicală de urgenţă, specifică sugarului. Trusa, făcută la recomandarea medicului sau a farmacistului, trebuie să conţină produsele uzuale, aflate în termenul de valabilitate.

Colicile abdominale sunt cele mai frecvente suferinţe ale bebeluşului până la 3 luni, dar şi un motiv de tristeţe şi de nesomn pentru multe mame, deşi gravitatea lor nu este deosebită, spune medicul pediatru Ioana Colgiu. Este vorba despre spasme intense ale intestinului, cauzate fie de aerul inhalat de bebeluş în timpul suptului, de diverse boli, fie de sensibilitatea la proteinele din laptele de vacă. Statisticile arată că aproximativ 40% din nou-născuţi au, la un moment dat, crize de colici. Există câteva semne după care recunoaşteţi aceste dureri: sugarul plânge puternic, ţine pumnişorii strânşi, îşi mişcă tot timpul picioruşele şi îşi înconvoaie corpul. Durerile pot fi ameliorate cu ajutorul produselor anticolici, sub formă de ceaiuri şi picături. Nu apelaţi la medicamente!

Şi eritemul fesier îl poate face pe copil să plângă, însă nu toţi sugarii se manifestă la fel. Unii au pielea mai sensibilă încă de la naştere, în special cei blonzi. Eritemul apare în jurul anusului, ca o roşeaţă. Uneori, iritaţia apare şi în jurul organelor genitale, extinzându-se spre abdomen. În farmacii există unguente, creme şi pudre speciale care previn sau tratează eritemul fesier. Specialiştii recomandă evitarea unguentelor grase, dar şi aplicarea locală de antibiotic. Pentru profilaxia eritemului fesier, schimbaţi scutecele sugarului la timp, după fiecare baie şi la fiecare supt, mai recomandă dr Ioana Colgiu.

Antibiotice, numai cu recomandarea medicului

În cazul în care bebeluşul suferă de diaree sau, din contră, de constipaţie, este bine să aveţi în casă produse sub formă de prafuri, comprimate efervescente, picături (împotriva diareei), siropuri sau supozitoare (împotriva constipaţiei). Atenţie! Chemaţi pediatrul dacă diareea persistă mai mult de trei zile, dacă scaunele sunt cu sânge sau puroi sau dacă bebeluşul are febră şi vomită. O temperatură corporală de până la 38 de grade, măsurată rectal, este considerată normală pentru un sugar sănătos. Orice depăşire a acestei valori poate însemna existenţa unor boli:  răceală, otită, amigdalită, bronşiloită, pneumonie. Febra poate fi combătută prin mijloace naturale (administrarea de lichide, comprese umede) sau cu ajutorul antitermicelor (supozitoare, siropuri). Creşterea temperaturii nu este, în toate cazurile, semnul unei boli. Ea poate să apară în urma unei încălziri excesive a bebeluşului, dacă acesta este îmbrăcat prea gros şi nu poate "pierde" din căldură. Mai există, totodată, şi "febra de sete", care apare atunci când sugarul nu este hidratat corespunzător. Dacă bebeluşul face febră din cauza unei gripe sau infecţii respiratorii, nu vă grăbiţi să-i administraţi antibiotice. Acestea se administrează numai la recomandarea medicului pediatru.  

RECOMANDARE. Pe lângă medicamente, în trusa medicală a sugarului trebuie să mai fie comprese sterile, ser fiziologic, o pară mică de cauciuc pentru aspirarea secreţiilor nazale, spirt, o seringă de 2 ml sau 5 ml, un termometru medical, un pachet de vată. Atenţie! Pentru a nu fi confundate, flacoanele cu soluţii pentru uz extern vor fi etichetate în culori diferite şi puse separat faţă de cele recomandate în uz intern. Unguentele, uleiurile şi supozitoarele se păstrează în frigider.

AFECŢIUNE        PRODUS                            PREŢ

Colici abdominale    
                         Baby Calm (ceai)                  2,7 lei
                         Debridat (sirop)                    11 lei
                         Sab Simplex (sirop)               11 lei
Diaree    
                          Smecta                          16,7 lei/10 pliculeţe
                          Hidrasec                          38 lei/30 pliculeţe
Constipaţie    
                     Supozitoare cu glicerină          12 lei/6 bucăţi
Febră    
                     Supozitoare cu Paracetamol     7 lei/6 bucăţi
                     Supozitoare cu Novocaină       17 lei/6 bucăţi
Iritaţii piele
                     Sanosan (ulei de îngrijire)       19 lei
                     Sebamed Baby Crema             23 lei
                     Bepanthen crema                     29 lei
Nas înfundat    
                     Nazomer spray                        6 lei
                     Bebicina                                8,5 lei
                     Sterimar spray                        32 lei
Afte/Limba încărcată    
                     Glicerină Boraxată (soluţie)    5 lei
Erupţii dentare    
                     Gel gingival                            5 lei
Antiseptice (previn sau înlătură infecţiile)    
                    Saprosan pudra                     7 lei
                    Baneocin pudra                     8 lei

Răceli/Infecţii respiratorii    
                     Humex (sirop)                     7,5 lei
                     Baby Drink (ceai)            12,5 lei/12 pliculeţe    
                     Oscilococcinum                20 lei/tub

×
Subiecte în articol: pediatrie