x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

12 Dec 2018   •   04:52
Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în rândul copiilor. Unul dintre primele semnale că organismul copilului intră într-un proces de luptă pentru starea de sănătate, este apariția febrei. Ei bine, dacă febra obișnuită, în care urechile și obrajii sunt de culoare roz, iar mâinile și picioarele la fel de fierbinți, știm cum să o contracarăm, mai dificil este atunci când extremitățile sunt reci. În popor acest tip de febră se numește „febra albă”.

Cum recunoști febra albă

Febra albă se consideră mai periculoasă decât febra obișnuită, anume din cauza diferenței de temperatură existentă între trunchiul și extremitățile corpului. Deși termometrul indică febră înaltă, mâinile și piciorușele copilului sunt reci. Această diferență poate cauza apariția spasmelor vasculare și uneori, chiar a convulsiilor. Vasele sangvine se îngustează și corpul nu poate ceda temperatura. Iată de ce, la suprafață organismul e rece, însă temperatura internă crește rapid și semnificativ, existând riscul să fie lezate organele interne. Vezi mai jos și alte simptome ale febrei albe:

Copilul este apatic și suportă greu febra;

Copilul se plânge că îngheață, îi este frig;

Pielea este palidă, iar câteva secunde după atingere, pe piele rămâne o urmă albă;
 
Picioarele și mâinile pot fi vineții;

În cazuri excepționale, apar convulsii ca efect al spasmării vaselor.

Este important ca în cazul febrei albe să intervii corect și cu precizie. Înainte, metodele populare sugerau ca în cazul febrei să fie frecat corpul copilului cu oțet sau alcool, mai rar se practica masajul cu tincturi sau seva unor plante suculente precum aloe-vera. Acum însă, acest gen de proceduri fizice în cazul oricărui tip de febră este contraindicat.

Ce trebuie să faci atunci când copilul tău are febră albă?

........................

Citește mai departe și află cum se tratează febra albă

 

×