x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Fumătoarele aduc pe lume băieţi impotenţi

Fumătoarele aduc pe lume băieţi impotenţi

de Magda Marincovici    |    12 Aug 2013   •   21:16
Fumătoarele aduc pe lume băieţi impotenţi
Sursa foto: Thinkstock

Tabagismul maternal contribuie la întârzierea dezvoltării intrauterine a fătului
În ultimele două decenii, în medie, numărul spermatozoizilor dintr-un mililitru de spermă a scăzut de la 80 de milioane la 60 de milioane, în prezent. Pornind de la această realitate, la Congresul european al reproducerii umane şi embriologiei de la Londra, specialiştii participanţi au formulat mai multe explicaţii. Una dintre acestea se referă la efectele dezastruoase ale fumatului în cazul femeii însărcinate. Astfel, fumul de ţigară contribuie, prin monoxidul de carbon (CO), la reducerea aportului de oxigen, ceea ce determină o încetinere a dezvoltării fătului, a organelor acestuia, în special a organelor de reproducere. Cercetările de durată au demonstrat că bebeluşii aduşi pe lume de mame fumătoare au sub greutatea normală la naştere. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii australieni au efectuat o anchetă pe termen lung: 2.900 de femei însărcinate au fost chestionate asupra stilului lor de viaţă, au fost consultate în timpul sarcinii. Apoi, până la vârsta de 20-22 ani, periodic a fost analizată spermograma băieţilor născuţi de acestea. 423 de tineri au beneficiat până la maturitate de un bilanţ complet constând în măsurarea volumului testicular, analiza cantităţii şi mobilităţii spermatozoizilor. Rezultatele arată că aproximativ un tânăr din şase din acest grup prezenta anomalii ale spermogramei, în sensul că avea un volum seminal redus, un număr de spermatozoizi sub cel normal şi cu mobilitate scăzută, raportat la criteriile definite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Un sfert dintre tineri aveau spermatozoizi cu multiple anomalii morfologice raportat la criteriile OMS. Cercetătorii au descoperit că tabagismul maternal contribuie la întârzierea dezvoltării fătului în perioada uterină şi la afectarea potenţei în cazul băieţilor. Potrivit profesorului Roger Hart, coordonatorul studiului, mesajul principal este următorul: pentru ca organele de reproducere să funcţioneze normal, este esenţial ca mama să nu expună fătul substanţelor nocive din fumul de ţigară.

La Congresul de la Londra consacrat reproducerii şi embriologiei, cercetătorii au adus dovezi potrivit cărora substanţele chimice din mediul înconjurător şi din alimente au şi ele partea lor de vină în modul cum se dezvoltă fătul. Dar aceasta nu este totul. Prof. Hart consideră că la fel de importantă este greutatea corpului în perioada copilăriei şi adolescenţei. Astfel, riscul de a avea probleme de potenţă mai târziu este mai mare în cazul băieţilor supraponderali sau obezi. De asemenea, la maturitate, bărbatul va fi scutit de problemele legate de potenţă dacă nu fumează şi nu se droghează.   


×
Subiecte în articol: tabagism impotenta