x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Hernia, in regim de urgenta

Hernia, in regim de urgenta

10 Mai 2006   •   00:00

O afectiune frecventa atat la baieteii, cat si la fetitele intre 0 si 3 anisori: hernia inghinala. Conceptia generala este ca doar micutii care alearga foarte mult, care se catara sau se joaca toata ziua fac hernie.

Contrazice aceasta teorie si explica simptomele si tratamentul herniei la copil prof. dr. Ioan Basca, seful sectiei de chirurgie pediatrica din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu".

Anomalie congenitala

Hernia inghinala, care poate aparea inca de la nastere sau, in cazurile mai rare, mai tarziu, in jurul varstei de 2-3 ani, nu este o hernie cauzata de efort, ca in cazul adultului. Hernia micutului este cauzata de o anomalie congenitala: "Este vorba de o structura anatomica, numita in termeni medicali canalul peritonealo-vaginal, care face comunicarea intre cavitatea abdominala si, in cazul baietilor – scrot, iar la fetite – labia mare. In timpul vietii embrionare exista aceasta prelungire a peritoneului care are drept scop unirea cavitatii peritoneale (unde sunt intestinele) cu bursele scrotale sau cu labiile la fete. In mod normal, acest canal trebuie sa se inchida in ultima luna de viata intrauterina, facand astfel imposibila patrunderea organelor abdominale in scrot", arata prof. dr. Ioan Basca.

In unele cazuri insa, canalul peritoneal nu se inchide si din aceasta cauza apare hernia inghinala. Exista situatii cand hernia este mai accentuata spre seara, dupa o zi de joaca, de sarituri. "Dupa efort apare o presiune abdominala si hernia e mai evidenta. In general, este mai vizibila seara decat dimineata, cand hernia poate sa fie retrasa", explica specialistul.

Grad ridicat de risc

Kate Monakhova/DREAMSTIME
Hernia inghinala are un mare potential de agravare, pentru ca cel mai frecvent in sacul herniar intra intestinul subtire. In stanga poate sa intre o portiune a intestinului gros sau alte organe abdominale. Hernia la copil prezinta un grad ridicat de risc, poate chiar letal, pentru ca este posibila strangularea intestinului care a intrat in sacul herniar. "Se poate instala o ocluzie intestinala. Ocluzia este insotita de inflamarea intestinului, uneori de perforarea acestuia si de peritonita. La copiii foarte mici toate aceste procese se pot intampla intr-un interval foarte scurt de timp. Astfel, in cateva ore, copilul poate ajunge intr-o stare critica", atrage atentia prof. dr. Basca.

De aceea este foarte important ca parintii sa observe simptomele herniei si sa se prezinte imediat cu micutul la medic. Cel mai evident semn care confirma hernia la micut este o tumefactie (umflatura) in regiunea inghinala, la baza coapsei. In acea zona apare o umflatura care semnifica exteriorizarea unui segment sau chiar a unui organ din abdomen. In plus, copilul are dureri, zona se inroseste, tegumentul este cald. Copilul manifesta o continua stare de agitatie, plange fara intrerupere, incepe chiar sa verse.

"Lucrurile avanseaza rapid si de aceea operatia se impune de urgenta. Imediat dupa ce a fost diagnosticat cu hernie inghinala, micutul trebuie indrumat intr-o sectie de chirurgie de copii. La copil, operatia de hernie trebuie efectuata la chirurgia pediatrica, pentru ca perceptia chirurgilor de adulti este cu totul alta decat cea a chirurgilor pediatri", subliniaza specialistul nostru.

Inca mai exista conceptia ca la copiii foarte mici este periculoasa anestezia si de aceea se considera ca ar fi bine sa amani operatia de hernie pana la varsta de 2-3 ani, cand interventia este mai sigura. "Este o conceptie gresita, deoarece in prezent exista anestezie perfecta, fara riscuri pentru orice varsta, incepand din primele secunde dupa nastere. Dimpotriva, e riscant ca micutul sa nu fie operat de hernie inghinala", avertizeaza prof. dr. Ioan Basca.

INTERVENTIE. In cazul in care parintii observa la copilul lor o umflatura inghinala, iar micutul este agitat, plange si varsa, este obligatorie vizita la medic. Daca diagnosticul este hernie inghinala, se trece de urgenta la interventia chirurgicala. Operatia de hernie consta in inchiderea canalului peritonealo-vaginal. Astfel, se reface anatomia, iar micutul va fi un copil normal, fara probleme si cu o cicatrice aproape invizibila. Copilul poate sa faca orice efort din prima zi dupa operatie.
EROARE. Exista tot felul de tratamente populare despre care se spune ca ar trata hernia. Printre acestea se numara si centurile care "controleaza" hernia si care, din pacate, se fabrica si pentru copii. "Copiii nu au o hernie care poate fi controlata cu o centura. Daca un adult are o zona a peretelui herniar care s-a subtiat, s-a sfasiat si permite iesirea unor organe abdominale, atunci o proteza sau un dispozitiv care sa tina apasat peretele in punctul acela face imposibila iesirea organelor. Sa zicem ca pot fi utile astfel de dispozitive la persoanele in varsta, in cazul carora o operatie ar putea sa le puna viata in pericol. La copii insa este posibil ca tocmai centura sa impiedice organele patrunse in sacul herniar sa revina, agravandu-se astfel starea de sanatate", avertizeaza specialistul.
FETE. Cazurile de hernie inghinala se pare ca sunt mai frecvente la baieti, dar nu sunt de neglijat situatiile in care hernia apare la fetite. "La fete exista o situatie particulara. Deoarece ovarele fetitelor sunt mici si foarte mobile in abdomen, ele pot foarte usor sa patrunda in sacul herniar. Se intampla uneori ca ovarele patrunse in sacul herniar sa se stranguleze prin rasucire si sa produca durere. In acest caz se impune interventia chirurgicala. Iar in cele mai multe cazuri, la operatie se gaseste un ovar torsionat, negru, neviabil si care trebuie scos", atrage atentia prof. dr. Ioan Basca.
×
Subiecte în articol: hernia hernie sanatatea copilului inghinala