x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Învaţă-l pe bebe să doarmă noaptea!

Învaţă-l pe bebe să doarmă noaptea!

de Oana Antonescu    |    29 Apr 2008   •   00:00

Bebeluşii dorm mult, dar de obicei nu atunci cînd vor părinţii. Cea mai grea perioadă, mai ales pentru părinţii care abia învaţă acest rol, este în primele luni de viaţă ale bebeluşului. Deşi atunci el doarme peste 16 ore pe zi, trezirile sînt repetate, la fiecare două-trei, cel mult patru ore, fiindcă nevoia de hrană este mai mare.

Bebeluşii dorm mult, dar de obicei nu atunci cînd vor părinţii. Cea mai grea perioadă, mai ales pentru părinţii care abia învaţă acest rol, este în primele luni de viaţă ale bebeluşului. Deşi atunci el doarme peste 16 ore pe zi, trezirile sînt repetate, la fiecare două-trei, cel mult patru ore, fiindcă nevoia de hrană este mai mare. Treptat, această nevoie scade, iar, pînă la vîrsta de un an, copilul nu va mai avea nevoie de nici o masă în timpul nopţii. Însă pînă atunci, mulţi dintre părinţi fac nopţi albe. Nou-născuţii nu fac diferenţa dintre noapte şi zi. Unii obişnuiesc să doarmă în reprize mai lungi noaptea, iar părinţii lor se pot considera norocoşi. Însă cînd trezirile peste noapte sînt foarte dese, iar adormitul bebeluşului durează mai bine de o oră, viaţa părinţilor devine un calvar. Programul de somn al bebeluşului poate fi influenţat de părinţi în aşa fel încît să doarmă mai mult în timpul nopţii. Dr Dana Mihaela Dinu, medic primar pediatru, ne învaţă cîteva trucuri pentru o noapte liniştită.

 
AMBIENT. Este foarte important să-i oferiţi bebeluşului toate condiţiile pentru a avea un somn cît mai bun. Aerisiţi camera înainte de somn şi nu o supraîncălziţi! Temperatura optimă din cameră trebuie să fie de 24 de grade Celsius. Îmbrăcaţi-l cu haine lejere, pentru a se putea mişca în pătuţ.

RUTINĂ. Respectaţi întotdeauna ora de somn şi creaţi cîteva obiceiuri înainte de culcare. În fiecare seară, la aceeaşi oră, faceţi-i baie, înfăşaţi-l îl scutece curate, hrăniţi-l, apoi aşezaţi-l în pătuţ cînd vine Moş Ene pe la gene, dar înainte de a închide ochii. Astfel, bebeluşul va putea asocia pătuţul cu somnul.

ALIMENTAŢIE. Fructele, mazărea sau cartofii în piure nu sunt recomandate la masa de seară, fiindcă pot fermenta şi favoriza colicii. Nici suplimentele cu fier, calciu, vitamine nu se administrează seara. După vîrsta de 4-5 luni, mesele pot fi rărite, iar pe cea din timpul nopţii trebuie să o înlocuiţi cu ceai.

RELAXARE. Muzica ambientală, un cîntecel de leagăn pot avea un efect relaxant înainte de culcare. Dacă bebeluşul este mai mare, de 10-12 luni, îi puteţi pune în pătuţ jucăria preferată şi puteţi lăsa aprinsă o lampă de veghe în cameră. Astfel nu se va speria dacă se trezeşte în timpul nopţii.

ZI-NOAPTE. Ajută bebeluşul să facă diferenţa dintre zi şi noapte comportîndu-ne diferit. În timpul zilei vorbeşte-i mai mult, alintă-l mai mult, iar noaptea învaţă-l să doarmă. Zgomotul şi activităţile din casă trebuie reduse seara. De asemenea, încurajează-l să mănînce mai mult în timpul zilei şi mai puţin seara.

 

×
Subiecte în articol: sanatatea copilului