x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului In burtica invat sa mananc

In burtica invat sa mananc

17 Mar 2006   •   00:00

Bebelusul simte gustul chiar inainte de a veni pe lume. El invata sa guste si sa manance inca din burtica mamei. Explicatia: in viata intrauterina, de pe la 12-14 saptamani, bebelusul inghite din lichidul in care pluteste – lichidul amniotic. Or, acest lichid, care contine proteine, glucide, lipide, are un gust influentat de ceea ce mananca viitoarea mamica. Astfel, puiul de om se familiarizeaza cu gusturile alimentelor, pe care mai tarziu le va recunoaste. Mai intai prin intermediul laptelui de la mama sa.

GUSTUL DULCE AL LAPTELUI DE MAMA


Dupa gustul lichidului amniotic, urmatorul gust perceput de copil este cel al laptelui matern. Laptele de mama are un gust foarte bun, este dulce, cremos. Fiind primul pe care-l simtim cand venim pe lume, tocmai de aceea gustul dulce este preferatul tuturor. Dr. Nicoleta Bobe, medic primar pediatru, specialist in neonatologie la Spitalul Polizu, spune ca: "Gustul laptelui matern variaza in functie de cantitatea de glucide, lipide pe care le contine, dar si in functie de eventualele substante chimice pe care mama le primeste si care pot modifica, de regula, in rau gustul laptelui matern. Dar indiferent de gust, copilul se obisnuieste cu laptele primit de la mama sa imediat dupa nastere. Laptele matern este un aliment perfect adaptat nevoilor nutritionale ale pruncului si tolerantei sale digestive".

Laptele praf are cu totul alt gust decat laptele matern. Din punct de vedere al gustului, formulele de lapte praf se impart in lapte dulce sau mai putin dulce. Insa cele mai sanatoase pentru copil sunt formulele de lapte mai putin dulce. De aceea dr. Nicoleta Bobe sfatuieste toti parintii si colegii pediatri sa aiba foarte mare grija in momentul in care aleg o formula de lapte.

APA SI CEAI


Referitor la alte lichide pe care copilul le primeste in primele luni de viata, dr. Nicoleta Bobe spune ca acestea pot fi apa sau ceaiul. Apa nu prezinta nici un fel de probleme, dar infuziile din plante, utilizate fie pentru hidratare in sezonul cald, fie pentru combaterea colicilor abdominale, trebuie date intotdeauna neindulcite sau cat mai putin indulcite. Recomandarea specialistului nostru este de a fi date neindulcite si cu lingurita, copilul hranit la san neavand nevoie de alte lichide in cantitati mari. Trebuie evitate cu precadere ceaiurile instant, care au continut ridicat de glucoza sau dextroza. Atentie la miere! Ea este interzisa sub varsta de 6 luni, restrictia mergand pana la varsta de 1 an. In ceea ce priveste utilizarea zaharului, daca este absolut necesar, acesta trebuie fiert cel putin zece minute. De asemenea, este important sa se utilizeze in cantitate cat mai mica – sub o lingurita cu zahar la 100 de mililitri de lichid. Toate aceste masuri sunt menite a descuraja tendinta catre dulce a copilului.

DIVERSIFICAREA ALIMENTATIEI


Gustul este un simt care se educa in timp. Pentru parinti si medici, acesta este un avantaj extraordinar, dar in acelasi timp implica si o responsabilitate deosebita.

Avantajul tine de faptul ca avem posibilitatea de a educa gustul copilului in functie de corectitudinea cu care introducem alimentele. Responsabilitatea ce le revine adultilor este de a invata copilul cu gusturi sanatoase, nu neaparat cu gusturi bune, dr. Nicoleta Bobe referindu-se in special la gustul dulce. Momentul diversificarii alimentatiei (introducerea in dieta sugarului a alimentelor solide: legume, fructe, carne) este unul crucial pentru viitorul comportament alimentar al copilului. Ultimele tendinte in diversificarea alimentatiei inregistreaza de fapt intoarcerea catre atitudinea de acum un secol, cand copiii erau hraniti exclusiv la san pana la 5-6 luni, iar hrana solida era introdusa mai tarziu.

Primele alimente recomandate in dieta copilului sunt legumele fierte, care ii dau posibilitatea de a se obisnui cu gustul de fibre alimentare prelucrate termic. In plus, legumele asigura aportul de minerale, vitamine si contribuie la normalizarea tranzitului intestinal. Ulterior, piureul de legume amestecat cu carne ofera posibilitatea introducerii primei proteine de calitate in afara celei provenind din lapte.

De retinut ca este important pentru copil sa se obisnuiasca mai intai cu gustul legumelor, si abia apoi cu cel al fructelor. Intr-adevar, fructele sunt de obicei bine primite de copil, avand gust dulce.

Diversificarea alimentatiei presupune o mare responsabilitate a parintilor. Ei trebuie sa inteleaga necesitatea de a respecta etapele introducerii alimentelor, asa cum au fost enumerate de dr. Nicoleta Bobe. "In felul acesta vor reusi sa cultive tipurile de gusturi sanatoase cu care copilul vine in contact."

Este foarte bine ca prichindelul, cand invata sa manance cu lingurita, sa stea la masa cu parintii, iar acestia sa manance corect, astfel incat copilul sa aiba un model bun. Copilul din dragoste fata de parinti va invata sa manance corect ceea ce i se ofera.

SFATUL MEDICULUI


Medicul pediatru Nicoleta Bobe atrage atentia asupra unui aspect important in cultivarea gustului copilului: "Cel mic trebuie sa vada cat mai putine dulciuri concentrate sau alimente industrializate in jurul lui. Un copil care a consumat multe legume si fructe in primele 18 luni de viata instinctiv nu prefera dulciurile concentrate. Din punctul acesta de vedere trebuie sa ne educam prietenii, bunicii ca este mai benefic ca, atunci cand vin in vizita, sa le aduca copiilor o punga cu fructe decat una cu dulciuri." De asemenea, este de evitat consumul frecvent de alimente prajite sau foarte grase, care favorizeaza obezitatea mai ales in perioada 6-14 ani.

EDUCATIE. Pe parcursul intregii copilarii este important sa invatam prichindelul sa manance atat legume, cat si fructe proaspete. Pe masura ce creste, copilul devine o prezenta tot mai activa in viata de familie, motiv pentru care trebuie sa ne educam noi insine spre a adopta obiceiuri alimentare sanatoase. Un copil invata mai mult din ceea ce vede, decat din ceea ce i se spune. Parintii sunt un exemplu pentru copii, iar adultii trebuie sa constientizeze si sa analizeze corectitudinea dietei practicate in familie. Daca in familie se consuma fructe, si copilul va consuma fructe. HIDRATARE. Un obicei deosebit de important este acela de a invata copiii sa bea lichide, dar in special apa. Gustul bauturilor racoritoare nu este indicat in copilarie. Atat copiii incepand de la 3-4 ani, cat si adultii este ideal sa bea cel putin doi litri de lichide pe zi.

STIRI
ALAPTARE. Compozitia laptelui matern este unica, fiind determinata genetic. Proteinele, glucidele, lipidele variaza de la o mama la cealalta. Sunt mame care au un lapte gras, bogat in lipide. Copiii acestora cresc rapid in greutate, uneori peste un kilogram lunar. Dar exista si lapte matern cu continut scazut in lipide, copiii hraniti astfel avand o dinamica de crestere mai redusa. Asta nu inseamna ca laptele respectiv nu este sanatos, pentru ca intotdeauna copilul isi acopera nevoile nutritionale prin cantitatea de lapte consumata. Daca beneficiaza de un lapte mai gras, va bea o cantitatea mai mica. Iar cel care primeste lapte mai putin caloric va bea o cantitate mai mare, conform nevoilor lui.

DEPRINDERI. Copilul are dreptul de a gusta din toate, iar parintii au obligatia de a-i explica ce este si ce nu este sanatos. Micutul poate refuza unele alimente. In acest caz, alimentul cu pricina va fi lasat deoparte pentru scurt timp si dupa aceea se va incerca din nou, pentru ca fiecare gust se formeaza incet-incet. Mama poate insista putin, fara a face din asta o obsesie. Important este sa nu forteze si sa nu traumatizeze copilul. Eventual mama poate incerca sa guste acel aliment si sa-i explice copilului ce este, cum este... Cu ajutorul exemplului personal si cu multa dragoste, copilul va invata.

NATURAL. Plantele aromatice sunt benefice in alimentatia copiilor inca de la varste mici. Patrunjelul, mararul, tarhonul, coriandrul dau un gust placut alimentelor, in acelasi timp completand aportul de vitamine si de minerale. De aceea, pentru sanatatea celor mici, mamele merita sa faca un exercitiu de imaginatie si rabdare, astfel incat copiilor sa le placa aromele naturale.
×