x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului In sesiune, spor la invăţat!

In sesiune, spor la invăţat!

22 Mai 2007   •   00:00

Incă un hop pănă la vacanţa de vară: căteva teze, o serie de examene, unele chiar foarte importante. Dar ce adolescent işi petrece timpul invăţănd din greu prin biblioteci? Oricăt s-ar strădui să le explice profesorii care sunt avantajele de a invăţa eşalonat, in timp, in fiecare zi căte puţin, elevii şi studenţii tot pe ultima sută de metri pun serios măna pe cursuri.

Chiar dacă in această perioadă adolescenţii au nevoie de un spaţiu numai al lor ca să poată invăţa, totuşi este recomandat ca părinţii să se implice evident cu măsură in procesul de invăţare: să monitorizeze cum invaţă copilul, să il stimuleze, să ii creeze condiţiile de care are nevoie, eventual să ii sugereze căteva trucuri pentru a-şi organiza timpul in aşa fel incăt să inveţe temeinic. Pentru că tot părinţii sunt cei care işi ajută copiii să depăşească stresul examenelor. "Găndul la examene provoacă tensiune şi ingrijorare, şi e firesc să fie aşa. Examenul inseamnă nu doar evaluarea cunoştinţelor, ci şi capacitatea de a face faţă unei verificări in condiţii de stres", explică psihologul Oana-Maria Udrea, de la Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu".

FIECARE ELEV CU STILUL SĂU

Reţeta succesului la examene este ca adolescenţii să inveţe aproximativ cinci ore pe zi, acest timp fiind impărţit pe materii, pentru a evita plictiseala. Cel puţin aşa susţin psihologii. Realitatea este că fiecare elev işi formează propriul stil de a invăţa: unii asimilează mai uşor informaţiile noi, după o singură lectură fiind capabili să reproducă aproape impecabil o lecţie, alţii trebuie să studieze ore in şir cu pixul in mănă şi realizănd diverse scheme. Unii invaţă mai bine dimineaţa, alţii seara. E bine ca părinţii să nu intervină in cazul in care stilul de a invăţa al copilului lor este eficient şi nu il epuizează. Totuşi, mama şi tata ar trebui să aibă un cuvănt de spus in situaţia in care adolescentul preferă de exemplu să inveţe cu un ochi in cursuri şi cu celălalt la televizor. Tv-ul le distrage atenţia tinerilor şi scade randamentul la invăţat. Acelaşi lucru este valabil şi in ceea ce priveşte muzica.

EFICIENŢĂ

Locul cel mai potrivit pentru studiu este biblioteca, unde elevii găsesc toate materialele de care au nevoie şi unde sunt scutiţi de elemente care le-ar putea distrage atenţia. Totuşi, nu mulţi tineri rezistă să inveţe la bibliotecă şi de aceea ei preferă studiul acasă. In aceste situaţii, specialiştii le recomandă părinţilor să organizeze pe căt posibil mediul de lucru al copilului, in aşa fel incăt acesta să nu fie atras de televizor sau de calculator.

SFATUL MEDICULUI

In special in facultate, cănd tinerii nu mai sunt condiţionaţi de părinţi, ei preferă să inveţe noaptea, eventual chiar in noaptea dinaintea examenelor. Psihologul Oana-Maria Udrea atrage atenţia studenţilor că nu este bine să studieze noaptea: "Examenele se vor susţine ziua şi invăţănd noaptea tinerii vor fi obosiţi in timpul zilei. Din cauza oboselii pot apărea insomnii, nelinişte, blocaje, cefalee sau chiar greaţă. Este posibil chiar ca elevii care stăpăneau materia foarte bine, din cauza surmenajului, să sufere un eşec la examen. Pentru un randament maxim in sesiune este nevoie ca tinerii să işi organizeze un program echilibrat, in care să alterneze studiul cu relaxarea,

fie in faţa televizorului, fie in aer liber. Este important, de asemenea, ca tinerii să respecte orele de somn".

×
Subiecte în articol: sănătatea adolescentului