x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Lungul drum al verii către toamnă

Lungul drum al verii către toamnă

de Dr. Dana Chehne    |    19 Aug 2008   •   00:00

Pentru mame, chiar şi derularea anotimpurilor trebuie să fie legată cumva de puiuţul ei, astfel că aşteaptă cu nerăbdare vara pentru a-i oferi acestuia o vacanţă frumoasă, plajă, cure heliomarine, un regim alimentar cît mai bogat în fructe şi legume proaspete...



Pentru mame, chiar şi derularea anotimpurilor trebuie să fie legată cumva de puiuţul ei, astfel că aşteaptă cu nerăbdare vara pentru a-i oferi acestuia o vacanţă frumoasă, plajă, cure heliomarine, un regim alimentar cît mai bogat în fructe şi legume proaspete...

Într-adevăr, soarele stimulează imunitatea, sinteza vitaminei D în organism, atît de importantă pentru creşterea copiilor, asigură un bun tonus psihic, dar expunerea necontrolată poate avea urmări neplăcute, uneori grave.

Copiii sînt mai sensibili decît adulţii la acţiunea soarelui, pentru că îşi reglează mai încet temperatura corpului, transpiră mai puţin şi produc o cantitate mai mare de caldură în cursul activităţilor fizice. De asemenea, ei au o mai mare suprafaţă corporală, corelat cu greutatea, decît adultul. Copiii sînt absorbiţi în totalitate de  activitatea lor, fie ea joc sau sport, fără să realizeze simptomele neplăcute ale temperaturii ambientale mari, fără să-şi întrerupă activitatea ca să se odihnească sau să se adăpostească într-un loc răcoros şi să bea cantităţi suficiente de lichide.

Copiii obezi, cei cu afecţiuni cronice (boli cardiace, astm bronşic, diabet, epilepsie etc.) sau cu afecţiuni febrile intercurente sînt de asemenea mai expuşi efectelor nocive ale temperaturilor ridicate ale mediului.

Recunoaşteţi semnele

Copilul trebuie supravegheat îndeaproape, iar semnele de supraîncălzire şi deshidratare trebuie recunoscute cît mai rapid, pentru a se lua măsurile necesare. La început, copilul este transpirat, uşor febril, prezentînd greaţă, vărsături, diaree, dureri de cap, oboseală, slăbiciune musculară, senzaţie de leşin.  

Apoi starea lui se agravează, transpiraţia dispare, pielea este uscată şi fierbinte, pulsul şi frecvenţa respiratorie cresc, durerile de cap se accentuează, temperatura  corporală creşte, copilul este agitat, confuz sau, din contră, letargic, hiporeactiv. În final apar convulsii şi comă. Măsurile care trebuie luate sînt simple, dar trebuie instituite rapid. Copilul trebuie dus într-un loc răcoros, dacă e posibil cu aer condiţionat, şi dezbrăcat de excesul de haine. Un duş călduţ sau înfăşurarea corpului în prosoape umede şi răcorirea cu un ventilator sînt bine­venite. În acest timp, copilul trebuie şi hidratat, de preferat cu apă, eventual ceai sau sucuri naturale, evitîndu-se băuturile dulci carbogazoase.


RECOMANDĂRI. Pentru a profita din plin şi în siguranţă de zilele de vară alături de copilul nostru trebuie să îi limităm activităţile fizice în aer liber între orele 10 şi 16, să nu îl lăsăm în spaţii închise, supraîncălzite şi prost ventilate. Timpul petrecut afară trebuie crescut treptat, pentru a se adapta la noile condiţii atmosferice. Copilul trebuie îmbrăcat în haine uşoare, de culoare deschisă, din materiale naturale, cu o şapcă sau pălăriuţă, ochelari de soare. Dacă este la plajă se impune o cremă de protecţie solară specială pentru copii. El trebuie hidratat cu apă la intervale regulate şi chiar stropit pe faţă şi corp din cînd în cînd.


LA SPITAL.
Atunci cînd febra şi celelalte simptome nu se ameliorează după aplicare primelor mă­suri sau dacă micu­ţul este letargic şi nu poate bea lichide, dacă apar convulsii  sau pierderea cunoştinţei, copilul trebuie dus de urgenţă la spital, iar pînă la venirea ambulanţei trebuie continuate măsurile precedente de scădere a temperaturii corpului şi, în plus, plasarea unor pungi de gheaţă axilar şi inghinal (dar nu direct pe piele).

×
Subiecte în articol: copilul sanatatea copilului