x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Memoria îmi joacă feste

Memoria îmi joacă feste

de Mirela Dădăcuş    |    07 Apr 2009   •   00:00
Memoria îmi joacă feste

În mod normal, memoria ne lasă pe măsură ce înaintăm în vârstă, însă chiar şi la tinereţe ne putem confrunta cu pierderi, temporare sau accentuate, ale memoriei. De vină, spun medicii, sunt fumatul, consumul de tutun, stresul şi depresiile cauzate de problemele specifice vârstei.



Aceştia sunt numai câţiva factori care pot favoriza pierderile de memorie în cazul tinerilor. Adolescenţii nu numai că uită anumite nume, cifre sau evenimente petrecute în trecut, dar sunt şi în imposibilitatea de a-şi aminti anumite evenimente planificate din timp.

VICII
Potrivit DEX, memoria este un proces complex, care comportă trei faze: învăţarea, stocarea informaţiei şi restituirea (evocarea şi recunoaşterea). Aceste fenomene nu se află sub dependenţa unei regiuni precise şi specializate a creierului, ci se derulează atât la nivelul celor trei centrii nervoşi, cât şi la nivelul fibrelor nervoase care îi leagă.

Specialiştii sunt de părere că vicii precum fumatul sau alcoolul, însuşite la o vârstă fragedă, au un impact negativ asupra capacităţii de memorare, intervenind totodată şi în dezvoltarea structurală şi funcţională a creierului. La fel de nociv este şi stresul, care nu numai că afectează memoria dar scade şi capacitatea de concentrare.

Stresul declanşează la nivel cerebral o "reacţie de alarmă", care stimulează secreţia de cortizol-hormon care modifică echilibrul psihofiziologic al organismului. Nu în ultimul rând, depresiile reprezintă şi ele un motiv de "uitare". S-a dovedit ştiinţific că persoanele depresive se confruntă mai desc cu pierderi de memorie, în comparaţie cu cele degajate şi mai puţin indiferente la ceea ce se întâmplă în jurul lor.

RECOMANDĂRI
Pierderea parţială sau accentuată a memoriei poate fi tratată cu ajutorul unei diete bogate în fier, vitamina C şi acizi graşi Omega 3, precum şi cu suplimente nutritive sau plante medicinale care pot stimula activitatea cerebrală. Dintre plantele medicinale, specialiştii recomandă infuzia din fructe de măceşe (o lingură mărunţită, adăugată la o cană cu apă clocotită; după ce se strecoară, infuzia se îndulceşte cu miere de albine şi din ea se beau trei căni zilnic) şi infuzia din urzici ( care se prepară ca şi cea din fructe de măceşe; din ea se beau zilnic 4-5 căni.

Sfatul medicului
Practicarea unor exerciţii mentale, cititul sau activităţile pe computer pot preveni oboseala mentală şi pierderile de memorie, este de părere psihologul Andrei Chiriac. Potrivit acestuia, prin simple exerciţii cognitive dar şi printr-o alimentaţie adecvată, care să stimuleze activitatea cerebrală, putem preveni sau diminua, până la dispariţie, pierderile de memorie.

×
Subiecte în articol: sănătatea adolescentului