x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Mersul ideal, mersul desculţ

Mersul ideal, mersul desculţ

de Florin Condurateanu    |    24 Iun 2011   •   21:00
Mersul ideal, mersul desculţ

Cand copilul face primii pasi explodeaza strigatele de bucurie ale familiei. E mare sarbatoare si parintii deschid sticlele de sampanie. Stau parintii cu ochii in maxima atentie, sa sesizeze primii pasi. E o zi de bucurie, precum cea cand odrasla a spus primul cuvant, nu intamplator prima vorba fiind 'mama'. Ei bine, cand trebuie cu adevarat sa se impacienteze parintii ca intarzie mersul odras­lei? Explica aspecte importante pro­fe­­sor doctor Mihai Jianu de la Spita­lul de pediatrie 'Grigore Alexandrescu'.

Copilul e normal sa inceapa a mer­ge pana la un an sau un an si doua luni. Daca se depaseste acest termen copilul trebuie sa fie consultat de medici, deoarece s-ar putea sa exis­te probleme. Dar spaimele pa­rin­tilor nu se opresc la intarzierea mersului. Se sperie familia si ca prichindelul merge cu varfurile spre interior. In realitate nu este o boala, ci un viciu de mers, prin abductie. De la sine, ca reflex, acest mers cu laba pi­cio­rului spre interior si la cel drept si la cel stang, se corecteaza. Picioa­rele se orienteaza spre axa normala, spre inainte. Ca atare, nefiind vorba de o boala, nu trebuie pus ghips si nici nu e cazul sa fie purtate ghete orto­pe­dice. Un alt motiv de ingrijorare apare din faptul ca micutul merge pe varfuri, merge topait.

Nici acesta nu inseamna o boala, este tot un viciu de mers, care se remediaza de la sine. Unii insa au un defect, o boala nu­mita varus equin si trebuie sa in­tervina ortopezii. De fapt, in aceste necazuri, trebuie sa fie gasite ex­plica­tia ca mersul, ca si vorbitul, por­neste din creier. Copilul a stat chir­cit cu pi­ciorusele in burtica ma­mei noua luni, apoi a stat pe spate patru-cinci luni si, firesc, creierul va comanda mersul in mod normal, de la sine, dupa un timp. Copilasul trebuie lasat sa mearga prin casa descult, cu ciorapei sau cu botosei moi, iar afara el sa fie incaltat cu pan­tofi sau ghetute fara caramb inalt si musai cu talpa moale, flexibila, elastica. Astfel, pi­ciorul este ajutat sa se ruleze in timpul pasirii, aceasta rulare construind laba piciorului cu arcuirile necesare. Mersul are mai multi timpi, in­tai se pune calcaiul pe sol, apoi se ruleaza talpa pana ajunge varful pe sol, urmeaza ridicarea piciorului de la pa­mant (timp in care paseste celalalt pi­cior), dupa care se coboara iarasi calcaiul pe pamant pentru pasul ur­mator. Cei mai buni sunt pantofii cu talpa elastica, iar mersul ideal este asa cum ne-a facut Dumnezeu, adica descult.

×
Subiecte în articol: sanatatea copilului