x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Mi-e frica de intuneric

Mi-e frica de intuneric

19 Apr 2006   •   00:00

Sunt putini copii carora sa nu le fie frica de intuneric. Frica de monstri sau pur si simplu frica fara vreun motiv anume transforma clipele placute pe care mama le petrece cu copilul inainte de culcare in clipe de cosmar. De-indata ce se stinge lumina, micutul se pune pe plans, nu vrea sa ramana singur, se agata de fusta mamei, fuge din camera... Prichindelul se simte dezorientat si lipsit de aparare in intuneric. Se sperie pentru ca nu-si poate vedea ursuletul preferat sau crede ca fiinte supranaturale il pandesc de dupa perdea.

MONSTRI, HOTI, VRAJITOARE

Din punctul de vedere al psihologului Irina Cepreanu, frica de intuneric se manifesta prin teama de a dormi singur, teama de a merge singur prin zone intunecate sau in semiintuneric. "Copilul fantasmeaza existenta unor figuri umane sau neumane care il urmaresc si vor sa-i faca rau."

Uneori se intampla sa se trezeasca in miezul noptii si sa stea in pat tremurand de frica. In acest moment, parintele trebuie sa-l intrebe ce se intampla. Prichindelul va povesti ceea ce vede cu ochii mintii: monstri, lupi, hoti, vrajitoare, un vis urat cu forme ciudate sau pur si simplu va spune ca nu stie de ce ii este frica. Este bine sa linistiti copilul, sa va plimbati cu el prin camera, cu lumina aprinsa, sa va uitati impreuna dupa perdea sau sub pat pentru a-i dovedi ca nu se ascunde nimic acolo. Indrumati copilul sa-si foloseasca imaginatia in sens pozitiv. Daca imaginatia naste personaje negative (monstri), de ce nu ar naste si personaje pozitive (zane, cavaleri salvatori)?

TEAMA DE BAU-BAU

Teama de intuneric este frecventa de la varste foarte mici – intre 2 si 5 ani –, dar se poate manifesta pana la varste adulte, ne asigura psihologul Irina Cepreanu. De obicei, le este frica de intuneric copiilor anxiosi, timizi, neprietenosi, interiorizati. De asemenea, sunt copii supraprotejati, care nu se pot descurca singuri. Mama sau ambii parinti le rezolva toate problemele, ei prelungind astfel perioada de copil neajutorat. Mamele dorm cu ei pana la o varsta mai mare. Si atunci frica de intuneric apare cand in viata copilului are loc o schimbare: mama decide sa nu mai doarma cu el sau incepe gradinita sau scoala.

Psihologul Irina Cepreanu mai aminteste un factor care influenteaza aparitia fricii de intuneric la copii. Este vorba despre celebra amenintare cu "Bau-bau", mare greseala a atator parinti care o utilizeaza. Tot fiind amenintati, copiii chiar isi imagineaza ca exista o fiinta supranaturala – "Bau-bau" – care vine sa le faca rau. Ei povestesc cu convingere despre existenta acestui "Bau-bau".

CU VEIOZA APRINSA

Daca este intuneric complet, copilul se simte pierdut, dezorientat. De aceea, este recomandat ca in camera lui sa se lase o veioza aprinsa. Posibilitatea de a se repera in spatiu cand se trezeste in toiul noptii conteaza foarte mult. Se stie ca micutii au un somn usor si se trezesc de mai multe ori pe noapte. Or, daca de fiecare data isi dau seama unde se afla, pot sa se culce linistiti la loc. De asemenea, avand o luminita in camera, copiii mai maricei vor putea sa se trezeasca singuri noaptea si sa mearga la baie, ceea ce n-ar indrazni daca ar dormi in intuneric bezna. De aceea, psihologul spune ca a lasa veioza aprinsa in camera copilului nu dauneaza autonomiei sale, ci, dimpotriva, o intareste. Pana cand, intr-o buna seara, va spune ca lumina il impiedica sa doarma si ca prefera sa adoarma pe intuneric. La momentul acela insa somnul lui va fi altfel, copilul va fi suficient de mare incat sa-si aprinda singur lumina cand se trezeste. Si va fi mandru sa spuna ca a invins frica de intuneric.

Sfatul medicului

De obicei, parintii apeleaza la amenintarea cu "bau-bau" atunci cand ei insisi nu mai stiu cum sa procedeze cu copiii lor. Psihologul Irina Cepreanu le sugereaza parintilor sa se inarmeze cu rabdare si sa comunice cat mai mult cu copiii, sa-i inteleaga si sa-i sustina. In cazul unui copil caruia ii este teama de intuneric este important ca parintii sa afle de ce anume se teme micutul, ce fel de monstri isi imagineaza, sa-l asculte si sa-l asigure ca nu i se poate intampla nimic rau. Sa-i citeasca povesti relaxante, cu final pozitiv. Sa ii ceara sa deseneze, pentru ca prin desen copilul isi descarca tensiunile si temerile, astfel incat se poate linisti.

SEMNAL. Orice problema aparuta la copil, inclusiv frica de intuneric, reprezinta un semnal de alarma pentru ceea ce se intampla in familia lui. Fie ca relatia dintre parinti nu merge cum trebuie, fie ca unul dintre parinti are o problema, fie ca apare un nou membru in familie (nasterea unui alt copil). Oricare dintre aceste evenimente apare sub forma unui simptom la nivelul vietii psihice a copilului, considera psihologul Irina Cepreanu. Frica de intuneric poate fi unul dintre aceste simptome. ARTTERAPIE. Este bine ca parintele sa ia in serios de la bun inceput aparitia oricarui simptom in viata copilului si sa se adreseze unui specialist. Frica de intuneric poate fi tratata cu succes prin sedinte de psihoterapie. O forma de terapie deosebit de eficienta in cazul anxietatii este terapia prin arta. Din experienta sedintelor de artterapie cu copiii, Irina Cepreanu a constatat ca desenul, modelajul, colajul, jocurile de rol, miscarea, dansul sunt mijloace de exprimare prin care copiii reusesc sa se detensioneze.

Stiati ca

  • Exista chiar si adulti care nu dorm singuri fiindca le este teama de intuneric sau nu se duc singuri in locuri intunecoase. Teama acestora se pastreaza din copilarie si, netratata, poate da nastere unor adevarate fobii.
  • Frica de intuneric creste in intensitate in cazul copiilor care vizioneaza emisiuni, filme, desene animate, jocuri video cu imagini violente, de groaza. Imaginatia copilului este stimulata de emotiile sale, iar frica il determina sa vada monstri fiorosi in orice umbra.
  • Frica de intuneric este o teama instinctiva. Alte temeri instinctive sunt frica de singuratate, frica de persoane straine, frica de animale, frica de spatii disimulate (frica de a privi dupa o perdea sau de a deschide o usa care da intr-un loc sumbru).
  • ×