x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Micul meloman

de Steluta Indrei    |    12 Sep 2011   •   21:00
Micul meloman

Muzica il linisteste, il ajuta sa se simta in siguranta si sa adoarma. Tot muzica il inveseleste, il face sa bata din palme si chiar sa danseze. Orice copil iubeste muzica. Din primele zile de viata, cantati-i, ascultati si fredonati impreuna cu prichindelul cantecele vesele. Incercati, de ce nu?, si muzica clasica. Este posibil sa descoperiti in copilul dumneavoastra un mic meloman fascinat de Anotimpurile lui Vivaldi sau Simfoniile lui Mozart.

Pruncul este incantat de vocea duioasa a mamei, de cantecul de leagan. Apoi, pe masura ce creste, copilul adora momentele de joaca acompaniate de melodii vesele cu ratuste, pisicute si alte personaje hazlii. Cum se explica efectul magic pe care muzica il are asupra copilului? Ce rol au cantecele de leagan, melodiile vesele, instrumentele muzicale in ­dezvoltarea copilului? Ne ofera explicatii Ioana Panculescu, psiholog clinician la Clinica Control Med.

Cantecul de leagan
Copilul este invaluit intr-un univers sonor inca dinainte de a veni pe lume. Sunt studii care atesta ca, de la 30 de saptamani de viata intrauterina, fatul este capabil sa perceapa vocea mamei, dar si alte sunete, inclusiv cele muzicale. De aceea este indicat sa ii vorbiti pruncului pe care il purtati in burtica, sa ii cantati, sa ascultati muzica relaxanta si armonioasa. Toate acestea il vor ajuta foarte mult dupa ce va veni pe lume, pentru ca, recunoscandu-le, se va simti in siguranta. 'Nasterea re­prezinta o trauma pentru nou-nascut. Iesit dintr-un loc protector – pantecul mamei, ce ii oferea hrana si siguranta, pruncul este nevoit sa se adapteze intr-o lume cu totul noua. Traieste senzatii noi, cum ar fi oboseala, foamea, setea, necunoscute de el in viata intrauterina.

Cordonul ombilical prin care se hranea este inlocuit de san, iar pantecul mamei este inlocuit de bratele acesteia. Plansul pruncului semnifica dorinte, frici, nevoi. Vocea mamei, cantecul de leagan ii sunt insa familiare si il linistesc. Leganatul in brate pe ritmul lent al unui cantecel are efect protector. Bebelusul nu mai plange, pentru ca este tinut in bratele mamei, unde se simte in siguranta. Prin vorbe si cantec, mama ii transmite copilului dragoste, protectie. Vocea si leganatul ii amintesc de singuranta si confortul din viata intrauterina', spune psihologul Ioana Panculescu.

Ritualul de culcare
Cantecul de leagan este creat de mama pentru copilul sau. El simte acest lucru, de aceea cantecele inregistrate nu vor avea acelasi efect ca acelea cantate de mama. Cantecele de leagan este bine sa faca parte din ritualul de culcare a copilului. De cele mai multe ori, somnul este resimtit de copii ca pe o despartire. De asemenea, noaptea ii nelinisteste pe cei mai multi dintre copii. De aceea, parintii trebuie sa ii faca sa se simta in siguranta si nicidecum sa ii trimita in certuri la culcare. Leganatul si cantatul sunt cele mai eficiente metode de linistire a copilului. Chiar au un rol decisiv in dezvoltarea sa, subliniaza psihologul Ioana Panculescu. Ea atrage atentia asupra lipsei de afectiune in cazul copiilor orfani, care, din aceasta cauza, se leagana singuri.

Muzica armonioasa
Muzica actioneaza pozitiv asupra dezvoltarii copilului, cu conditia ca aceasta sa fie armonioasa. Copiii reactioneaza asemanator adultilor la ascultarea diferitelor genuri ­muzicale. Muzica lenta, armonioasa are efect relaxant, calmant si chiar sedativ atat asupra copiilor, cat si a adultilor. Studii realizate in Canada au aratat ca 'Anotimpurile' lui Vivaldi, 'Concertele pentru pian' ale lui Chopin si 'Simfoniile' lui Mozart au cele mai bune rezultate in linistirea copiilor.

In schimb, muzica in ritm alert, zgomotoasa creste adrenalina, producand o stare de agitatie si disconfort in cazul majoritatii celor care o asculta, indiferent de varsta. Dar, atentie, aici trebuie sa facem diferenta intre zgomot si muzica antrenanta, care genereaza stari pozitive, entuziasm, care imbie la dans.
Muzica inregistrata – cantece pentru copii, muzica clasica – poate fi ascultata de copii pentru a le crea un cadru cat mai placut desfasurarii unor activitati precum desenul, modelajul, jocul de leggo, cuburi sau puzzle. De asemenea, muzica este ideala in timpul calatoriilor cu masina.

Instrumentele
Nu exista o varsta ideala pentru introducerea unui instrument muzical in viata copilului. Ii puteti pune la dispozitie jucarii muzicale: xilofon, pian in miniatura, trompeta, tambu­rina, toba. Aceste instrumente de jucarie ii permit copilului sa faca ­zgomote. Astfel isi reduce tensiunile interioare. De aceea, nu il certati cand se joaca cu aceste instrumente, nu ii interziceti sa faca zgomot. Aceasta ocupatie nu dureaza o vesnicie, va renunta singur la ­instrumentul respectiv cand se va plictisi de el.

In cazul in care copilul manifesta interes pentru muzica, aceasta inclinatie poate fi aprofundata prin procurarea unui instrument adevarat sau cat mai aproape de unul adevarat, la care copilul poate exersa. De obicei, dupa varsta de 3 ani, se dezvolta unele abilitati artistice, iar creierul copilului este suficient dezvoltat pentru a permite deprinderea muzicii. Dar psihologul Ioana Panculescu le atrage atentia parintilor sa fie receptivi la ceea ce exprima copilul. 'Pentru majoritatea copiilor, jocul, muzica, desenul sunt mijloace de exprimare a ceea ce nu pot spune prin cuvinte. De aceea, nu exageram afirmand ca arta este limbajul copiilor', arata specialistul nostru.

In acelasi timp, trebuie sa avem in vedere ca nu toti copiii au inclinatie spre muzica. 'Daca un parinte si-a dorit sa cante la pian, dar nu a reusit acest lucru, el nu trebuie sa-si oblige copilul sa ia lectii de pian atat timp cat acestuia nu-i place', remarca psihologul Ioana Panculescu. Copiii manifesta singuri, la un moment dat, o dorinta: de a canta, de a scrie, de a exersa la un instrument, de a compune, de a dansa. Important este ca parintii sa descopere la momentul oportun inclinatia artistica a copilului si sa o stimuleze.

MAMA. Cantecul de leagan creeaza o legatura speciala intre mama si copil, influentand pozitiv si starea acesteia. O data cu linistirea copilului apare si relaxarea mamei. In schimb, daca mama nu este implicata in ceea ce face, copilul nu se va linisti. Daca mama este obosita sau nervoasa, copilul va simti aceste stari. Potrivit specialistului nostru, copilul simte iritabilitatea mamei mai bine decat oricine. 'Asa cum se spune ca nimeni nu stie mai bine decat mama ce se intampla cu copilul sau, este valabila si viceversa', adauga Ioana Panculescu.

TERAPIE. Muzica este folosita cu succes ca forma de terapie. In acest scop, exista doua modalitati: melote­rapia si stimularea prin muzica, spune psihologul Ioana Panculescu. Stimularea prin muzica este indicata mai ales in cazul copiilor timizi, nesociabili, al celor cu ticuri. Muzica stimuleaza capacitatea de concentrare a copiilor, comunicarea, achizitiile cognitive, creativitatea. Alaturi de stimularea prin joc, miscare si pictura, muzica este utilizata si in cazul copiilor cu ­dizabilitati.

Sfatul ­psihologului
Psihologul Ioana Panculescu, autoarea unei lucrari privind efectele melote­rapiei asupra pacientilor cu infarct miocardic (studiu efectuat la Institutul Clinic Fundeni), spune ca muzica face posibila exprimarea celor mai profunde sentimente – constiente si inconstiente – atat in cazul copiilor, cat si al adultilor. Muzica reduce tensiunile interioare, stimuleaza capacitatile perceptive, ajuta la cresterea gradului de sociabilitate, faciliteaza comunicarea.

×
Subiecte în articol: sanatatea copilului