x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Muşcături inocente, dar cu infecţii

Muşcături inocente, dar cu infecţii

de Magda Colgiu    |    29 Iun 2010   •   00:00
Muşcături inocente, dar cu infecţii
Sursa foto: /Thinkstock

La joacă. Un copil muşcă un alt copil. Este un lucru ce nu trebuie luat în glumă de părinţi. Medicul Carmen Mirăuţă, medic primar de medicină generală, medic de familie la Policlinica Berceni-Medcenter, ne spune cum ar trebui să reacţioneze părinţii, astfel încât situaţia să nu se complice şi starea de sănătate a copilului să nu se agraveze. Precizările sunt cu atât mai importante cu cât, conform unui studiu recent, una din zece muşcături se infectează.

"Un copil muşcă din cauza părinţilor. De cele mai multe ori, adulţii îşi manifestă dragostea faţă de pruncii lor muşcându-i. Copiii percep muşcătura ca pe o modalitate de afecţiune. Şi atunci ei fac acelaşi lucru cu ceilalţi copii. Doar că micuţii nu pot cuantifica forţa muşcăturii. Aşa apar şi accidentele. De aceea, copiii care muşcă trebuie avertizaţi cu mult tact, pentru a nu mai proceda în acest mod.


MĂSURI DE PRIM AJUTOR
"Cel mai important lucru pe care trebuie să îl facă părintele este să spele imediat rana cu apă şi săpun. Chiar dacă micuţul plânge, această operaţiune nu trebuie ignorată. Dacă rana este minoră, ar fi bine să nu fie acoperită. În cazul în care muşcătura este mai gravă şi sângerează, aplicaţi presiune pe rană, având grijă să folosiţi o un pansament steril. După ce sângerarea s-a oprit, rana trebuie acoperită cu un bandaj steril şi copilul ar trebui dus la medic."

O altă variantă este să curăţaţi zona cu puţin alcool sanitar, cu rivanol sau cu soluţie de betadină. Medicul Mirăuţă avertizează că alcoolul sanitar poate fi folosit pentru dezinfectarea unei răni doar dacă micuţul are peste un an. "În cazul copiilor sub 1 an, alcoolul pătrunde prin piele şi copilul se poate îmbăta."

Există mai multe tipuri de infecţii ce se pot transmite printr-o simplă muşcătură. "Nu sunt excluse hepatita şi chiar HIV. Chiar dacă aceste infecţii severe sunt destul de rare, există alte tipuri, ce se pot transmite foarte uşor prin muşcături.


SIGURANŢĂ DUPĂ ŞASE LUNI
Dacă trataţi copilul acasă în cazul unei muşcături, este foarte important să urmăriţi cu atenţie evoluaţia rănii. Dacă muşcătura nu se vindecă în câteva zile, este obligatoriu să mergeţi cu micuţul la doctor. "Poate fi semn că el suferă de alte afecţiuni, care împiedică cicatrizarea", mai spune medicul Mirăuţă. De asemenea, orice modificare în aspectul rănii trebuie anunţată medicului de familie sau pediatrului, care decide măsurile ce se impun. Abia după şase luni de la o muşcătură care a sânge­rat, mama poate să stea liniştită că micuţul nu s-a îmbolnăvit.


FOARTE IMPORTANT!
Mama trebuie să afle dacă micuţul care a muşcat nu este cumva bolnav de hepatită sau de alte boli. În această situaţie, copilul muşcat, dar şi cel care a muşcat trebuie să urmeze un tratament, care să reducă riscul de transmitere a bolii. De asemenea, pentru a şti cu precizie dacă rana copilului este infectată, urmăriţi dacă:
● tegumentele sunt inflamate, înroşite sau au o sensibilitate crescută;
● micuţul are temperatură mai mare de 37,5 grade C;
● organismul lui este un fel de "sobă ambulantă", adică emană căldură.

×
Subiecte în articol: infectie sanatatea copilului