x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului O bere azi, doua maine...

O bere azi, doua maine...

04 Apr 2006   •   00:00

Daca am da o raita prin baruri si prin cluburi intr-o seara obisnuita de vara, am observa ca liceenii constituie majoritatea consumatorilor de bere. Nu se tine seama de lege, de fapt nu conteaza nimic, atat timp cat se face vanzare. Iar dupa o noapte de "halbere" (denumire inventata de tineri prin combinarea a doi termeni: haltere si halbe), parintii isi primesc acasa copiii turmentati. Iar a doua zi, o iau de la capat: "Inc-o bere! Si sa fie din aia buna!".

Motivele pentru care tinerii ies la terasa si dau pe gat halba dupa halba sunt nenumarate: de la "Vreau sa ma distrez! Si cand sunt putin ametit ma simt mai liber, fara emotii" si pana la "Toti cei din jurul meu beau. Eu de ce nu as face-o?".

Dependenti

"Adolescentii vor sa fie independenti si, din aceasta cauza, se indeparteaza de familie si se raporteaza din ce in ce mai mult la grup. Iar una dintre problemele care apar in acest context o constituie consumul excesiv de alcool. In tara noastra consumul de alcool in randul tinerilor este in crestere. Acest lucru este foarte grav, pentru ca tinerii care beau mult prezinta un risc ridicat de a deveni treptat dependenti", semnaleaza psihoterapeutul Gabriela Ianculescu de la Psiho Consulting.

Parintii sunt disperati, pentru ca simt ca au pierdut controlul asupra copilului. El este acasa doar ca sa manance si sa doarma. In plus, cand vine din oras e prea ametit ca sa se poata discuta cu el. Multi parinti traiesc cu impresia ca, daca le interzic adolescentilor sa mai iasa in oras, daca nu le mai dau bani, vor fi perceputi ca niste tirani si, astfel, vor pierde orice control al situatiei. Psihoterapeutul Gabriela Ianculescu ii sfatuieste insa pe parinti "sa isi supravegheze indeaproape copiii si sa ia masuri din pripa atunci cand observa ca ceva nu e in regula". Mama si tata trebuie sa se puna de acord cu privire la solutiile ce urmeaza a fi luate pentru a pune capat problemei: fara bani de buzunar, fara iesiri in oras noaptea... Este bine ca parintii sa cunoasca prietenii copilului. Iar daca observa ca prietenii au o influenta negativa asupra lui, mama si tata trebuie sa discute cu tanarul si sa ii explice de ce este necesar sa renunte la intalnirile nocturne cu asa-zisii prieteni.

MODELE. Aniversari, Liberty Parade, Folk you! Toate sunt ocazii bune pentru "o bauta" cu gasca. Adolescentii sunt foarte usor influentabili: de grupul din care fac parte, de comunitatea in care traiesc, de versurile melodiilor preferate, de vipuri... de modelele promovate de mass-media. De aceea, atat parintii, cat si profesorii trebuie sa le explice cu rabdare care sunt modelele pe care le pot urma si care sunt cele ce trebuie ocolite. "O misiune importanta o au comunitatea, societatea care ar trebui sa se conduca pe baza de legi care sa asigure protectia membrilor ei de efectele negative ale abuzului de alcool, mai ales la minori", subliniaza psihologul Gabriela Ianculescu.
×
Subiecte în articol: sănătatea adolescentului