x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului O cameră în culori pastel, naturale

O cameră în culori pastel, naturale

de Magda Colgiu    |    24 Noi 2009   •   00:00
O cameră în culori pastel, naturale
Sursa foto: /iSTOCKPHOTO

Camera copilului trebuie să aibă un regim special nu doar atunci când o amenajaţi, dar mai ales când o zugrăviţi. Pentru că micuţul dumneavoastră petrece aici cea mai mare parte a timpului (aici doarme, aici se joacă), şi trebuie să se simtă bine, într-un mediu netoxic. Camera trebuie să fie luminoasă, bine aerisită în permanenţă, să fie zugrăvită în culori vii, pastelate.

Însă nu doar culorile sunt importante, ci şi materialele pe care le folosiţi. Ţineţi cont că, în general, vopselele conţin solvenţi şi eteri de glicol, ce pot fi sursă de poluare în camera copilului. De aceea, este indicat să folosiţi la zugrăvit sau la tencuit produse care conţin cantităţi cât mai mici de solvenţi, metale grele sau lianţi sintetici. Dacă nu sunteţi specialist, verificaţi eticheta, pentru a vedea care sunt solvenţii conţinuţi de vopseaua pe care intenţionaţi să o folosiţi. Profitaţi de faptul că multe dintre produsele care sunt acum pe piaţă au toate informaţiile de care aveţi nevoie chiar pe etichetă.

Companiile producătoare se întrec acum în a scoate pe piaţă vopsele cu un impact mai mic asupra mediului. Aceste produse conţin o cantitate redusă de substanţe toxice (compuşi organici volatili), dar şi de pigmenţi de culoare albă pe bază de dioxid de titan (inert din punct de vedere chimic).

Dacă nu găsiţi produse lipsite de substanţetoxice, puteţi folosi vopselele clasice, dar asiguraţi-vă că aerisiţi bine încăperea după ce a fost zugrăvită.

ALEGEŢI VOPSELE NATURALE
Cele mai bune produse pentru zugrăvit camera copilului sunt cele pe bază de ulei de in, soia, floarea-soarelui, răşini de plante, var, argilă, deoarece ele nu conţin substanţe toxice. Aceste produse dau culoarea albă. Pentru a colora pereţii camerei copilului, folosiţi
pigmenţi naturali: pământuri, oxizi, lacuri etc.

Aceste preparate prezintă atât avantaje, cât şi dezavantaje. Avantaje: vopselele naturale sunt complet lipsite de toxicitate şi astfel copilul va creşte într-un ambient sigur; au o putere mare de acoperire. Dezavantajul este că vopseaua naturală se usucă mai greu, astfel că e nevoie să treacă între 15 şi 24 de ore pentru a se da un al doilea strat.

Este decizia dumneavoastră dacă vreţi ca vopseaua să se usuce repede şi camera să fie zugrăvită într-un timp mai scurt sau dacă alegeţi un timp mai lung, dar o încăpere mai sigură pentru copil.

×
Subiecte în articol: sanatatea copilului