x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului O vacanta cu dureri de cap

O vacanta cu dureri de cap

29 Noi 2005   •   00:00
SANATATEA ADOLESCENTULUI
"O vacanta nepotrivita in aceasta perioada" ... "Un chiul organizat, fara absente" ... "O pierdere de vreme" ... Cei care au fost implicati in mod direct in greva din invatamant au privit diferit aceasta situatie.

Profesorii o considera singura modalitate de a se face auziti. Elevii si studentii au luat greva ca pe o perioada de relaxare, de vacanta neasteptata, fara sa se gandeasca insa la consecinte. Parintii (Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar) cer Guvernului gasirea unei solutii care sa puna capat grevei, gandindu-se doar la efectele negative de durata asupra pregatirii copiilor lor.

"Greva din invatamant, care a depasit doua saptamani, este o situatie noua, speciala, cu care trebuie sa se confrunte elevii, studentii, dar si parintii acestora. Este o situatie deosebita la care incercam sa ne adaptam si careia trebuie sa ii facem fata.

Ii este greu si scolarului de clasa I, care de-abia a inceput sa se acomodeze la o noua etapa in dezvoltarea lui, la noi cerinte in afara celor legate strict de familie. Este foarte dificil, mai ales pentru adolescentii care se afla in pragul examenelor", este de parere specialistul Oana-Maria Olteanu, psiholog si logoped in cadrul Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu".

O situatie exceptionala


Greva a reprezentat deci o iesire din rutina programului de activitati. Aceasta situatie nu este deloc favorabila adolescentilor care au de sustinut examene de absolvire a unui ciclu de invatamant si studentilor din ultimul an de facultate, chiar daca unii dintre ei fac meditatii cu profesorii acasa. Contextul in care a fost stabilita greva este cu atat mai special, cu cat a coincis cu perioada dinainte de vacanta de iarna, iar imediat dupa terminarea Sarbatorilor va urma sesiunea de teze si examene.

Unii dintre elevi au fost nevoiti chiar sa amane tezele. Toate aceste schimbari au fost receptate initial ca bucuria de a "scapa de ore", pentru ca foarte rapid sa se ajunga la antipod, respectiv la o stare de confuzie.

Daca in timpul grevei, profesorii au fost bine priviti de elevi, dupa terminarea ei, cand vor incepe recuperarile de materie, imaginea lor se va modifica. In aceste saptamani s-a acumulat multa materie care este dificil de asimilat intr-un timp scurt. "Atat elevii, cat si parintii trebuie sa priveasca perioada de recuperare ca pe o provocare. Copiii trebuie sa se adapteze la aceasta situatie noua, dar sa fie in acelasi timp constienti de importanta recuperarilor, pentru ca astfel sa asimileze cu seriozitate materia care nu a fost predata", ii sfatuieste psihologul Oana-Maria Olteanu. "In nici un caz nu trebuie sa abordam problema grevei ca si cum ar fi o situatie fara iesire si sa ii invinovatim pe profesori pentru ca au facut greva. Cel mai indicat este ca materia care s-a adunat sa fie predata si asimilata treptat.

Lectii la domiciliu


Elevii, cu ajutorul parintilor, ar trebui sa mentina totusi o constanta in activitatea de invatare la domiciliu. Contributia profesorilor nu poate fi suplinita, nici nu ar trebui sa ne dorim acest lucru, insa aceasta situatie exceptionala va constitui o provocare atat pentru copii, cat si pentru parinti, de a gasi solutii. Iar solutia ar fi ca in fiecare zi din timpul grevei si apoi, dupa terminarea grevei, zilnic, dupa cursuri, sa se acorde o ora-doua asimilarii. Aceasta ar trebui sa devina obisnuinta, echivalandu-se astfel rutina din timpul zilelor normale de curs", adauga specialistul.

Recuperari


In ceea ce priveste recuperarile de materie, acestea vor fi etapizate in asa fel incat sa nu ii oboseasca pe elevi si pe studenti. "Ar fi de preferat sa nu se incerce un lucru intensiv, prin recuperarea intr-un timp foarte scurt a ceea ce nu s-a predat timp de cateva saptamani. Este indicata stabilirea unei serii de prioritati a informatiilor esentiale, in asa fel incat timpul rezervat fiecarei materii sa fie suficient, dar nu epuizant", precizeaza psihologul.

Specialistul Oana Olteanu crede ca nici nu ar fi posibil sa se recupereze intensiv, prin ore suplimentare dupa orele obisnuite de curs, deoarece elevii si studentii au o anumita limita in ceea ce priveste cantitatea de informatii asimilate si timpul destinat unei singure materii.

DEZAMAGIRE. Greva din invatamant, care a durat cateva saptamani, a fost initial bine primita de elevi si de studenti. Dar dupa revenirea la cursuri, acestia se vor simti coplesiti de cantitatea mare de materie pe care o au de recuperat

EFICIENTA. Elevii si studentii nu trebuie sa ignore ca unii dintre ei sunt mai eficienti dimineata sau seara, iar altii invata mult mai usor noaptea. Regula generala spune ca dimineata, pana la ora pranzului, se pot asimila cele mai multe informatii. Apoi, imediat dupa pauza de pranz, atentia nu mai este atat de bine concentrata, de aceea este indicat cel putin o ora de odihna.

SFATURI. Psihologii recomanda elevilor si studentilor care vor fi nevoiti sa recupereze o cantitate mare de materie intr-un timp relativ scurt sa foloseasca o serie de tehnici care si-au dovedit eficienta. Este foarte important, de exemplu, ca in activitatea de invatare sa existe si o pauza relaxanta, iar din cand in cand elevii sa schimbe mediul in care invata. Este stiut ca imaginile obiectelor sunt mai bine retinute decat descrierile acestora si ca datele memorate cu o zi inainte de examen sunt uitate mai usor decat informatiile asimilate in timp. Starea de oboseala, nervozitatea, tensiunea, nelinistea afecteaza invatarea. De asemenea, o alimentatie necorespunzatoare, lipsa exercitiilor fizice, tutunul altereaza buna functionare a memoriei.

CAFEA. S-a demonstrat prin diverse studii ca performantele creierului se imbunatatesc cu aproximativ 10% gratie cafeinei. De aceea, in perioadele in care tinerii trebuie sa asimileze un numar mare de informatii intr-un timp scurt, acestia simt nevoia sa bea mai multa cafea. Specialistii recomanda insa precautie in consumul de cafea inca din adolescenta.
×