x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Obosit şi corigent

Obosit şi corigent

de Andrada Floria    |    08 Apr 2008   •   00:00

Şcoală dimineaţa, în bar cu prietenii pînă seara, calculator, televizor noaptea. Iar în pauzele dintre acestea – telefonul mobil... Cam aşa se desfăşoară o zi obişnuită a adolescenţilor. De aceea, nu e de mirare că tinerii sînt mai mereu obosiţi, se trezesc foarte tîrziu dimineaţa şi nu dau randament la şcoală.

Şcoală dimineaţa, în bar cu prietenii pînă seara, calculator, televizor noaptea. Iar în pauzele dintre acestea – telefonul mobil... Cam aşa se desfăşoară o zi obişnuită a adolescenţilor. De aceea, nu e de mirare că tinerii sînt mai mereu obosiţi, se trezesc foarte tîrziu dimineaţa şi nu dau randament la şcoală. Pe termen lung, acest mod haotic de a-şi petrece timpul are consecinţe serioase atît asupra organismului tinerilor, cît şi asupra performanţelor şcolare. Un tînăr, fie el olimpic naţional, dacă nu îşi rea­lizează un program echilibrat de somn, alimentaţie, învăţare şi relaxare poate ajunge chiar la situaţii de corigenţă. Ne arată cum ar trebui să se desfăşoare programul zilnic al unui adolescent psihologul Oana-Maria Udrea, de la Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu”.

 

“Viaţa de zi cu zi a unui adolescent este plină de evenimente.

Sînt tot felul de activităţi: de învăţare, de pregătire pentru exa­mene, activităţi extracuriculare, butonatul calculatorului ca mijloc de comunicare prin mail, prin messenger sau pentru documentare, vizionări de filme, televizor, ieşiri în oraş, convorbiri la telefon, uneori cîte un mic job part-time, socializarea – ieşirile cu prietenii... Toate acestea îi ţin în priză pe adolescenţi din zori pînă-n noapte sau chiar din zori pînă-n zori.

De foarte multe ori, implicarea lor fizică şi emoţională în toate aceste activităţi este foarte intensă. Iar organismul lor, care este în formare, are nevoie de un stil de viaţă echilibrat pentru a se dezvolta armonios.

 

Nevoile adolescenţilor sînt

multiple, dar cele mai importante sînt o alimentaţie echilibrată, somnul şi mişcarea. Au şi nevoi emoţionale: de a comunica, de a socializa, de a se simţi în siguranţă şi de a putea avea încredere în ei înşişi, de a se afirma. Este important să se stabilească un echilibru între toate acestea”, explică specialistul nostru. 

 

Somn odihnitor

Se întîmplă de multe ori ca părinţii să nu ştie exact cum se desfăşoară o zi obişnuită a adolescentului şi, mai ales, ce se întîmplă din momentul în care seara, tînărul închide uşa camerei lui şi spune că merge la culcare.

Sînt însă o serie de semne care le pot sugera părinţilor că adolescentul este obosit şi se află în pericol de a nu mai face faţă uneia dintre cele mai importante activităţi: şcoala.

Tînărul se trezeşte cu foarte mare dificultate şi de-abia merge dimineaţa, are o stare de somnolenţă toată ziua, este irascibil, nu se poate concentra şi are dificultăţi în a-şi aduce aminte unele lucruri. “Toate acestea ar trebui să le ridice părinţilor un semn de întrebare, iar aceştia să investigheze cum stă copilul lor cu somnul şi în ce măsură acestei nevoi a organismului i se răspunde cum trebuie”, atrage atenţia psihologul Oana-Maria Udrea.

 

Ierarhie a activităţilor zilnice

În principiu, un adolescent ar trebui să doarmă circa opt-nouă ore pe noapte. Însă de cele mai multe ori lucrurile nu stau deloc aşa, pentru că seara, după orele de culcare, în rutina zilnică se infiltrează convorbiri lungi la telefon sau pe messenger. “Părinţii ar trebui să aibă o discuţie cu adolescentul şi să afle care sînt activităţile lui. Tînărul ar trebui chiar să-şi listeze organizat activităţile, pentru a vedea unde sînt problemele în modul de petrecere a timpului. Apoi este bine­venită o discuţie care să îi sugereze copilului cum să se organizeze mai bine. Toate acestea trebuie făcute împreună cu adolescentul, discutate, nu impuse brusc. Le recomand părinţilor să îi explice tînărului că trebuie să îşi realizeze o ierarhie a activităţilor zilnice, să îşi stabilească priorităţile. E nevoie de o oarecare negociere, pentru ca părinţii să evite posibilitatea apariţiei unui conflict”, subliniază specialistul nostru.

 

 

 

COMUNICARE. Nevoia de comunicare a adolescenţilor este foarte mare. Însă convorbirile îndelungate la telefon sau pe messenger le pot da peste cap programul de somn. “Ar fi indicat ca telefonul, calculatorul, televizorul să nu fie în camera copilului, dar, din păcate, de cele mai multe ori, toată această aparatură se află în ca­mera lui. De aceea e important ca părinţii să îi obişnuiască pe adolescenţi să închidă computerul şi televizorul înainte de culcare, să adopte o anumită rutină de culcare”, arată specialistul.

 

DEPRIMARE. Atunci cînd programul nu este solicitant şi starea de sănătate fizică este bună, în spatele acuzelor de oboseală ale tinerilor se poate ascunde o altă problemă. Dacă adolescentul se plînge întruna că e obosit, e posibil să fie o stare de deprimare, o formă de a reacţiona la factori de stres. Poate fi vorba şi de modi­ficări anatomice specifice adolescenţei, de prieteni, de şcoală, de relaţiile cu părinţii, de un mediu conflictual. E posibil, de asemenea, ca oboseala continuă să semnaleze consumul de droguri sau de alcool.

 

ANXIETATE. “Dacă adolescentul este anxios, atunci oboseala este însoţită de dureri de cap, senzaţie de disconfort la stomac. În aceste situaţii poate fi vorba despre anxietate cu nişte componente de tip depresiv. În aceste cazuri, trebuie realizată evaluarea clini­că genera­lă. Dacă nu este bolnav, adolescentul va mearge la un cabinet de specialitate pentru o evaluare psihologică”, ne recomandă specialistul.

×
Subiecte în articol: sînt sănătatea adolescentului