x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Ochelari de soare şi pentru cei mici

Ochelari de soare şi pentru cei mici

de Mirela Dădăcuş    |    07 Iul 2009   •   00:00
Ochelari de soare şi pentru cei mici
Sursa foto: STOCKEXPERT/

Copiii cu vârste mai mici de cinci ani trebuie să poarte ochelari de soare în timpul verii, indiferent dacă se află pe plajă, la locul de joacă sau la plimbare.



Sensibili la ultraviolete
Pupilele celor mici sunt mai largi şi transparente, în comparaţie cu cele ale adulţilor, motiv pentru care ochii copiilor sunt mai sensibili la lumină. Mai mult, până în jurul vârstei de zece ani, copiilor le lipseşte un pigment din iris care filtrează razele ultraviolete. Astfel, o mare parte din lumina dăunătoare pătrunde în retină, favorizând, de-a lungul timpului, apariţia unor afecţiuni precum cataracta sau degenerarea maculară. De aceea, Ioana Colgiu, medic pediatru, recomandă părinţilor să ia câteva măsuri pentru a proteja ochii celor mici. Astfel, bebeluşii sub şase luni trebuie protejaţi cu palării de soare, umbreluţe sau cu copertine solare ajustabile ataşate cărucioarelor, iar  după această vârstă ei trebuie să poarte ochelari de soare, mai ales dacă stau în aer liber. Atenţie! Nu este indicat să se abuzeze de ochelarii de soare, deoarece, pentru a avea o vedere normală, copilul trebuie să perceapă imagini clare şi bine definite.

Rame din plastic
Atunci când îi cumpăraţi ochelari de soare celui mic ţineţi seama de următoarele recomandări: alegeţi lentile din policarbonat, material rezistent, care se zgârie greu şi este rezistent la impact (acestea sunt indicate mai ales copiilor care practică un sport); ochelarii trebuie să asigure o protecţie de 100% împotriva razelor ultraviolete (de tipul A şi B, ambele fiind periculoase pentru vedere) şi să respecte morfologia caracteristică vârstei copilului (urechi sensibile, nas mic etc.).  Ideali sunt ochelarii de soare cu lentile mari, deoarece acoperă o suprafaţă mai mare din faţă şi împiedică pătrunderea unei cantităţi mai mari de lumină. De asemenea, evitaţi lentilele închise la culoare, chiar dacă sunt amuzante şi distractive, deoarece ele nu blochează o cantitate mai mare de ultraviolete. Cu cât articulaţiile ochelarilor sunt mai flexibile, cu atât ele sunt mai rezistente.

RECOMANDARE. Chiar dacă poartă ochelari de soare, copiii trebuie sfătuiţi să nu privească direct în lumina soarelui şi să se protejeze suplimentar cu şepci sau pălării. Atenţie! Ochelarii nu trebuie să aibă lentile închise la culoare, deoarece acestea pot dăuna vederii mai mult decât soarele.

×
Subiecte în articol: soare sanatatea copilului