x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Orarul de somn.

de Steluta Indrei    |    13 Iun 2011   •   21:00
Orarul de somn.

Bebelusul meu face din noapte zi, se plang unele mamici de nou-nascuti. Copilul meu doarme prea mult, se ingrijoreaza altele. De cate ore de somn au nevoie nou-nascutii? Dar sugarii? Dupa varsta de doi ani cat trebuie sa doarma copiii? Explica programul de somn al copiilor – de la varsta de nou-nascut pana la adolescenta – profesorul doctor Dumitru Matei, medic primar pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului 'Alfred Rusescu'.

Durata somnului evolueaza rapid in primele luni de viata ale bebelusului. Datoria parintilor este sa fie receptivi la schimbarile ritmului de veghe-somn al bebelusului si sa se adapteze permanent la nevoile acestuia. In primele luni, pana cand somnul de noapte al pruncului 'se sincronizeaza' cu cel al parintilor, este important ca micutului sa i se creeze toate conditiile pentru a dormi cand si cat are nevoie. Chiar daca asta solicita efort si rabdare din partea parintilor, ei trebuie sa constientizeze ca somnul este vital pentru dezvoltarea bebelusilor.

De la nastere
Somnul copilului se formeaza inca din perioada intrauterina. Viitoarea mama stie cand pruncul din burtica ei doarme, pentru ca sta linistit, si cand este treaz, pentru ca devine activ, isi misca manutele si piciorusele. Trebuie stiut insa ca somnul fatului este independent de cel al mamei. De aceea, micutul poate fi mai activ noaptea decat ziua, program care poate persista si dupa nastere, in prima luna de viata. Asa se explica de ce unii nou-nascuti dorm mai mult ziua, iar noaptea sunt mai agitati.
Nou-nascutul doarme in medie 16 ore pe zi, precizeaza profesorul doctor Dumitru Matei. Somnul micutului este fragmentat de obicei in reprize de aproximativ trei ore.

La aceasta varsta, starea de veghe a bebelusului este strans legata de alimentatie. Motiv pentru care el se trezeste cand ii este foame, iar dupa ce este alaptat se linisteste si adoarme din nou. In prima luna de viata, acest ri­tual de alaptare-somn se poate repeta de sapte-opt ori in 24 de ore. Apoi, treptat, pana la varsta de trei luni, bebelusul incepe sa nu se mai trezeasca pentru mesele de noapte. Micutul poate dormi neintrerupt pana la sase-opt ore pe noapte. Totodata, incepe sa fie mai activ ziua.

De la trei la sase luni
Ritmul zi-noapte incepe sa se formeze dupa varsta de trei luni. Somnul bebelusului se transforma foarte mult, iar pana la varsta de sase luni devine asemanator cu al adultului. Potrivit profesorului doctor Dumitru Matei, dupa varsta de trei luni, parintii pot constata fericiti ca bebelusul lor doarme chiar si noua ore consecutiv pe noapte. Dar aparitia acestui program de somn depinde si de obiceiurile formate de parinti: respectarea orelor de masa, momente de joaca, plimbari in aer liber, ora de baie. Profesorul doctor Dumitru Matei mai atrage atentia parintilor asupra importantei asigurarii unui microclimat confortabil, in sensul ca temperatura din camera bebelusului nu trebuie sa depaseasca 23 de grade Celsius, sa se evite galagia, lumina intensa.

Tot intre trei si sase luni, somnul bebelusului se schimba din punct de vedere calitativ. Reprizele de somn agitat dispar in favoarea perioadelor de somn linistit si profund.

De la sase luni la cinci ani
Incepand de la sase luni, cand bebelusul isi petrece aproximativ 14 ore dormind (noua ore noaptea si restul ziua, in doua-trei reprize), bebelusul isi reduce progresiv timpul de somn diurn, explica profesorul doctor Dumitru Matei. Astfel, treptat, micutul ajunge la 12 luni sa aiba doua reprize de somn diurn, apoi una singura, dupa-amiaza, la 18 luni. Durata totala de somn (nocturn si diurn) scade lent intre un an si cinci ani, ajungand de la 13 ore si jumatate la 11 ore.

Dupa cinci ani
Intre cinci ani si 12 ani, copilul consuma multa energie in timpul zilei si de obicei adoarme rapid seara, mai ales daca renunta la somnul de dupa-amiaza. In aceste conditii, un copil de sase-sapte ani are nevoie de minimum 10 ore pe noapte. La 14 ani, adolescentii trebuie sa doarma noua ore pe noapte, pentru ca tinerilor de 18 ani sa le fie suficiente opt ore de somn nocturn.

DE RETINUT. Un somn bun atat cantitativ, cat si calitativ are urmatoarele beneficii:
n) permite copiilor sa recupereze oboseala fizica si psihica acumulata pe parcursul zilei;
n) stimuleaza cresterea, pentru ca in somn este secretat hormonul de crestere;
n) favorizeaza formarea conexiunilor neuronale;
n) contribuie la dezvoltarea functiilor cognitive: invatarea, memorarea, atentia.

STRUCTURA. Somnul este alcatuit dintr-o succesiune de cicluri. Un ciclu de somn, care dureaza in medie 90 de minute (la varsta adulta), cuprinde doua faze: somnul profund, calm, odihnitor, cand musculatura se destinde complet, si somnul paradoxal, agitat, rapid, insotit de vise (de aceea se mai numeste somnul cu vise). Pana la varsta de 3 ani, structura somnului se modifica treptat, devenind similara cu a adultilor.

Astfel, de la un ciclu de somn scurt de 50-60 de minute la nou-nascuti se ajunge la 3 ani la un ciclu de somn de 90 de minute. Intre aceste cicluri de somn, copiii au asa-numitele perioade de trezire, care apar mai ales in a doua parte a noptii, dupa somnul agitat, cu vise. Asa se explica trezirile nocturne ale copiilor. Unii adorm imediat fara probleme, in timp ce altii ganguresc, se foiesc de pe o parte pe alta sau chiar plang. In orice caz, parintii trebuie sa se poarte cu blandete, sa ii linisteasca pe micuti fara a aprinde lumina si fara prea multe cuvinte.

×
Subiecte în articol: sanatatea copilului