x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Paraziţii intestinali

Paraziţii intestinali

15 Mai 2007   •   00:00

Paraziţii intestinali apar mai ales in copilărie. Există 73 de paraziţi care-şi aleg ca gazdă organismul omului, dintre care 35 imbolnăvesc intestinele. Paraziţii cei mai frecvenţi sunt giardia, limbricii şi oxiurii. Cei mai expuşi contaminării sunt copiii aflaţi in colectivităţi

Paraziţii intestinali apar mai ales in copilărie. Există 73 de paraziţi care-şi aleg ca gazdă organismul omului, dintre care 35 imbolnăvesc intestinele. Paraziţii cei mai frecvenţi sunt giardia, limbricii şi oxiurii. Cei mai expuşi contaminării sunt copiii aflaţi in colectivităţi: grădiniţe, creşe, şcoli, unităţi pentru copii instituţionalizaţi. Răspăndirea paraziţilor in mediu, pe sol face posibilă imbolnăvirea copiilor.

 Aceşti copii se plăng de dureri de burtică, de greaţă, pot refuza măncarea, devin anemici, scad in greutate şi au un somn foarte agitat. Uneori, durerile abdominale apar in timpul mesei, iar copilul va refuza hrana. Dacă parazitarea este de durată, creşterea copilului va fi stopată! Chiar dacă micuţul are astfel de simptome, acestea nu pot fi, neapărat, cauze ale contaminării. De aceea, este bine să mergeţi cu copilul la medic. Specialistul va indica investigaţiile necesare pentru stabilirea corectă a diagnosticului.

Â

CONTAMINARE

Viermii şi paraziţii intestinali folosesc diferite căi pentru a ajunge in organismul uman. Fie prin fructe sau legume nespălate, fie prin stropii săriţi dintr-o băltoacă. Astfel, ajung in stomacul copiilor şi le parazitează intestinele. De cele mai multe ori ajung in burtica micuţului chiar de pe măini. "Există cazuri in care paraziţii evoluează fără ca gazda să sufere. Paraziţii intestinali pot provoca leziuni de tip inflamator-alergic, la nivelul mucoaselor intestinului, ce generează dureri abdominale. Infecţiile masive, nediagnosticate provoacă malnutriţie de diferite grade, mergănd pănă la caşexie, boală manifestată prin slăbirea intregului organism şi printr-o insuficienţă funcţională a unor organe", avertizează prof. dr. Ioan Gherghina, şef de catedră, Clinica II Pediatrie UMF "Carol Davila" de la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" din Bucureşti.

Â

GIARDIA

Giardia se dezvoltă foarte bine in apă, bălţile şi izvoarele infestate fiind bune rezervoare pentru aceasta. Dacă un copil pune măna intr-o băltoacă, apoi o duce la gură, se contaminează. Giardia are ca semn principal diareea cu scaune decolorate, dar cel mai important semn este respiraţia urăt mirositoare, dimineaţa, sau pofta excesivă de lapte a copilului. "Giardia intestinalis este mai frecventă la copii, in special la cei instituţionalizaţi. Giardia infectează duodenul şi intestinul subţire şi este cauză de mortalitate in ţările in curs de dezvoltare. In mediu, chistul de giardia rezistă aproximativ două luni.

 Specialiştii atrag atenţia asupra pericolului reprezentat de apele contaminate. Inclusiv apa unui izvor natural poate fi contaminată, un exemplu fiind izvorul lui Eminescu din Parcul Cişmigiu. Chisturile de giardia sunt rezistente la clorinarea apei şi pot fi inlăturate doar prin fierbere. Perioada de incubaţie este intre 1 şi 2 săptămăni. Giardia poate provoca diaree cronică şi malnutriţie, pierdere ponderală, flatulenţă (acumulare excesivă de gaze in stomac şi in intestine)", explică prof. dr. Ioan Gherghina.

LIMBRICII

Â

Infecţia cu ascaris lumbricoides (limbricul), cel mai mare parazit intestinal, este frecventă la preşcolari şi la şcolari. Transmiterea acestuia se face prin diseminarea ouălor in mediul inconjurător, unde pot rămăne două luni şi pot supravieţui inclusiv cănd e vreme rece. Atenţie, şi de această dată, la măinile murdare, la alimentele nespălate şi infestate! O femelă depune in jur de 200.000 de ouă in 24 de ore şi trăieşte unul-doi ani. Persoanele cele mai expuse contaminării cu ascaris lumbricoides trăiesc in mediul rural, unde, in general, nu există toalete ecologice, iar igiena personală şi alimentară e deficitară. Limbricii secretă o toxină neutropă care ii face pe copii extrem de nervoşi şi agitaţi. Depistarea acestor paraziţi poate fi dificilă uneori, deoarece există o perioadă negativă, in care aceştia nu depun ouăle, iar testele de depistare sunt irelevante.

OXIURII

Â

Oxiurii determină apariţia unor măncărimi in zona perineală. Copilul se scarpină şi ouăle ajung sub unghie, iar de aici pot pătrunde cu uşurinţă in organism. Atăt oxiurii, căt şi limbricii provoacă dureri in zona buricului. Oxiuraza este o parazitoză intestinală produsă de un vierme de mici dimensiuni (de circa un centimetru), denumit ştiinţific "Enterobius Vermicularis". Prin ingestia de ouă parazitare, in intestinul subţire se formează larve care se transformă in viermi adulţi, ce migrează in porţiunea terminală a intestinului subţire, in apendice şi in colon. Viermii migrează noaptea, in special, in zona perineală, unde işi depun ouăle. De aici ajung in tractul digestiv, apoi ciclul este reluat.

TRATAMENT

Dacă suspectaţi copilul că ar avea viermi intestinali, cel mai bine este să consultaţi medicul. Cele mai frecvente metode de depistate a paraziţilor intestinali sunt examenul coproparazitologic, analizele de sănge sau biopsiile de ţesuturi. Medicul specialist va prescrie tratamentul adecvat pentru distrugerea paraziţilor după ce va efectua investigaţiile necesare şi va pune un diagnostic clar.

COMPLICAŢII.

 Una dintre frecventele complicaţii ale bolilor parazitare este alergia. De asemenea, anemia reprezintă o mare problemă. Viermii "fură" substanţele nutritive din organism şi provoacă anemie. Unii viermi pot obstrucţiona anumite organe, cum sunt colonul (cauzănd constipaţia) şi ficatul, in timp ce alţii pot provoca diaree, oboseală, balonări, nervozitate. Igiena corectă reprezintă un bun paznic al contaminării cu paraziţi intestinali.

USTUROI.

 In privinţa remediilor naturiste, putem spune că acestea sunt mai utile ca metodă de prevenţie decăt ca tratament. Usturoiul este vestit ca fiind un bun aliat impotriva parazitozelor intestinale. Anumite substanţe pe care le conţine reuşesc să amorţească viermii care nu se vor mai opune mişcării tubului digestiv, către eliminare. Usturoiul poate fi dat, ca atare, copilului mai mare, peste 3 ani, dacă il acceptă. Copiii mici pot consuma mujdei de usturoi, asociat cu cartofi prăjiţi. Un bun remediu de eliminare a viermilor intestinali il reprezintă, de asemenea, seminţele de dovleac. Ceaiul de tarhon este, de asemenea, eficient. Tarhonul este una dintre cele mai eficiente plante impotriva paraziţilor. Ceaiul se prepară din căteva frunze de tarhon la o cană cu apă fierbinte.

×