x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Pictura trupului

15 Mai 2007   •   00:00

Culori, forme, semnificatii, intr-un cuvant, arta. Adolescentii sunt unii dintre cei mai mari admiratori de arta corporala (body art): tatuaje, pictura corporala (bodypainting) si cercei (piercing). Ei vad acest tip de arta ca un mod de exprimare, foarte util mai ales atunci cand se simt neintelesi.

Bodypainting-ul, spre deosebire de tatuaje sau de piercing, este o forma temporara de arta corporala. Se mentine pe corp o perioada de cateva ore sau, in cel mai bun caz, cateva saptamani, in functie de substantele folosite. Tinerii care vor sa adopte ca mod de exprimare pictura corporala trebuie sa ia in considerare insa si aspectele riscante pe care aceasta le presupune. "Primul lucru de care ar trebui sa se intereseze un tanar care vrea sa fie pictat pe piele este cu ce lucreaza artistul si daca substantele folosite sunt naturale si nu produc alergii", ii sfatuieste pe adolescenti doctorul Carmen Curea, medic primar dermatolog la Spitalul Colentina.

Noile legi ale cosmeticii, impuse de Food and Drug Administration si de comisiile europene, tin cont de toxicitatea produselor cosmetice. Medicul Carmen Curea atentioneaza tinerii ca substantele care intra in contact direct cu pielea trebuie sa fie naturale. In caz contrar, pot aparea dermatitele de contact, care spulbera stralucirea picturii.

Reactii alergice


Desi unii artisti care practica pictura trupului fac o testare pentru a observa daca nu cumva clientul este alergic la substantele folosite, aceasta nu este relevanta, pentru ca nu detecteaza decat alergiile imediate. Insa in cazul bodypainting-ului pot aparea dermatite alergice de contact, care nu se fac simtite decat dupa o perioada de timp de la aplicarea picturii si care se extind si pe alte zone decat cea pictata. Aceasta afectiune se manifesta prin inrosirea pielii si prurit.
Dr. Carmen Curea ii sfatuieste pe tinerii care se picteaza pe corp sa se convinga ca artistul nu lucreaza cu materiale toxice, categorie in care intra: tempera, acrilicele sau alte substante care se folosesc exclusiv in pictura pe panza. Artistul trebuie sa faca o testare pe o portiune redusa de piele si sa astepte pana a doua zi pentru a vedea rezultatele. In cazul in care pielea nu prezinta modificari ale culorii, pictura se poate aplica fara probleme. Daca, dimpotriva, se inroseste, este indicata renuntarea la bodypainting.

ARTISTII. Cele mai sigure substante folosite in bodypainting sunt: pigmentii naturali, dermatografele si Henna, un colorant care se mentine pe piele mai mult timp. Catalin Costandache, absolvent al Facultatii de Arte Plastice si student in cadrul Facultatii de Arhitectura Peisagistica, practica bodypainting cu substante naturale. El spune ca adolescentii care vor sa fie pictati pe corp isi pot alege modelul dintr-un catalog. O sedinta de bodypainting poate sa dureze de la 15 minute la cateva zile, daca pictura se face pe tot corpul. Preturile variaza intre 100.000 de lei si cateva milioane, in functie de complexitatea modelului, de marimea picturii si de culori.
×
Subiecte în articol: pictura sănătatea adolescentului