x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Platfusul real este rar şi nevindecabil

Platfusul real este rar şi nevindecabil

de Florin Condurateanu    |    25 Iul 2011   •   21:00
Platfusul real este rar şi nevindecabil

Grija pentru forma frumoasa a picioarelor copiilor, dar si spaima ca prichindeii ar putea avea picioarele cracanate sau cu platfus provoaca aglo­meratie la cabinetele pediatrilor. De multe ori este necesara o explicatie detaliata privind ideile despre oasele si articu­latiile odraslelor pentru a intelege cand copilul este pandit de pericolul de a avea picioare cracanate sau cu platfus.

Picior plat pana la 4 ani
De exemplu, unii parinti spun ca pun ghetute tari, inalte copilasilor nevinovati, care n-au apucat sa umble si nici sa stea in picioare. Ba, colac peste pupaza, in ghetutele tari "sa tina stran­sa glezna" se pun si talonete, pa­samite impotriva platfusului. Pai, ce efi­cacitate pot avea aceste solutii in conditiile in care bebelusul sta mai mult pe spate, fiind prea mic ca sa se ridice in picioare? Demonteaza aceste legende total gresite profesorul doctor Mihai Jianu de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu" din Bucuresti, membru al conducerii Societatii internationale de chi­rurgie a coloanei vertebrale, cu sediul la Paris.

Aproape toti copiii, adica 96%, au piciorul plat pana la varsta de 4 ani. Aceasta e o stare normala, fiindca grasimea bebelusului umple talpa. Abia dupa varsta de 4 ani grasimea se topeste si se formeaza bolta plantara, adica curbura oaselor talpii. Raman cu platfus doar vreo 15%. Insa picior plat, dureros au doar 2%. Dar acestia trebuie sa fie tratati de medicul ortoped. Ceilalti inregistreaza doar o oarecare oboseala aparuta mai devreme la mers.

Talonetele si alte erori
Talonetele fac mai mult rau, fiindca ele nu pot modifica oasele, arcuind talpa. Ba, mai mult, talonetele imping in sus capul femurului, osul coapsei, si-l scot din locasul lui din bazin. Astfel, capul femurului isi strica vasele si tesuturile osoase mor prin neirigare cu sange. Platfusul cel real este nevindecabil, asa se nasc unii cu acest defect de nearcuire a oaselor talpii, asa sunt ei claditi si nu este nimic de facut, dupa cum nici nasul carn nu se schimba cu creme si exercitii.

O alta eroare este spaima ca odrasla are picioarele cracanate. Pana la 17 luni, toti copiii au picioarele curbate in forma de "O", e o situatie normala, acesti micuti nu sunt cracanati si nici n-au sechele de rahitism. Aceasta curba­re, asa-zisele picioare cracanate, se corecteaza de la sine, nu trebuie sa-l pui pe copil in gips. Ii topesti muschii prin nefolosire. Dupa varsta de 17 luni, picioarele sunt in "x", genunchii sunt mai apropiati, fiindca numai astfel piciorul are multe grade de miscare. Este in neregula cand doar un picior este curbat spre interior, in zona genunchiului. Rapid, cazul trebuie preluat de ortoped.

×
Subiecte în articol: platfus sanatatea copilului