x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Prematurii, sub atentie maxima

Prematurii, sub atentie maxima

00 0000   •   00:00

Vin pe lume inainte de a implini 36 de saptamani in burtica mamei. Inca nu sunt pregatiti pentru a infrunta viata extrauterina. Prematurii se lupta pentru supravietuire din prima clipa dupa ce parasesc pantecul protector al mamei. O lupta pentru viata, din care multi ies invingatori datorita tehnicilor medicale moderne.

Vin pe lume inainte de a implini 36 de saptamani in burtica mamei. Inca nu sunt pregatiti pentru a infrunta viata extrauterina. Prematurii se lupta pentru supravietuire din prima clipa dupa ce parasesc pantecul protector al mamei. O lupta pentru viata, din care multi ies invingatori datorita tehnicilor medicale moderne.

In tara noastra, aproape 10% dintre bebelusi se nasc inainte de termen. Cum trebuie ingrijite aceste fiinte plapande? Ce pericole le ameninta viata? Cum pot fi evitate nasterile premature? Ne vorbeste despre prematuritate dr. Cornelia Preda, medic primar neonatolog la maternitatea Spitalului Clinic Filantropia.

Respiratie, hemoragii, infectii

Un prematur este acel copil nascut inainte de 36 de saptamani de sarcina. Probleme deosebite au prematurii mici (cantaresc sub 1.500 de grame) si prematurii foarte mici (sub 1.000 de grame), care se nasc sub 28 de saptamani. Prematurii mari vin pe lume sub 36 de saptamani si cantaresc in general intre 1.500 de grame si 2.000 de grame. Ei se adapteaza putin mai lent la viata extrauterina, dar usor-usor ajung sa evolueze normal si sa nu fie cu nimic mai prejos fata de copiii nascuti la termen. Prematurii mici si foarte mici intampina dificultati din cauza gradului de imaturitate a organelor interne. In primele zile dupa nastere, trei pericole majore ameninta viata prematurilor: tulburarile respiratorii, hemoragiile intracraniene si infectiile.

Primul organ de care depinde viata nou-nascutului este plamanul. Din pricina imaturitatii aparatului pulmonar, copilul dezvolta sindromul de depresie respiratorie. De aceea se impune ventilarea mecanica a micutului.

O alta problema importanta a prematurilor este reprezentata de imaturitatea cerebrala si riscul hemoragiilor intracraniene. Evolutia ulterioara a copilului depinde de gradul afectarii cerebrale. Cei cu gradele 1 si 2 au sanse de a se dezvolta normal, iar cei cu gradele 3 si 4 raman cu sechele neurologice. Acesti copii pot avea probleme minore, precum tulburarile de atentie, de limbaj, pana la tulburari majore determinate de paralizia cerebrala, cum sunt retardul intelectual, deficientele fizice (parapareza, tetrapareza), retinopatia (pierderea vederii). Atat de sensibili sunt prematurii, incat un zgomot mai intens, chiar si o lumina mai puternica sau o injectie facuta mai rapid pot declansa o hemoragie cerebrala. De retinut ca ei simt durerea, motiv pentru care li se administreaza sedative si antialgice.

Un alt pericol la care sunt expusi prematurii sunt infectiile. Sistemul imunitar al celor nascuti inainte de termen este foarte slab dezvoltat, ceea ce explica frecventa mare si gravitatea infectiilor in randul acestora. "Imaginati-va manevrele invazive la care este supus nou-nascutul prematur: intubare, ventilatie mecanica, introducerea unor catetere pentru analize, perfuzii. Ei bine, toate acestea prezinta riscul transmiterii unor agenti patogeni", subliniaza dr. Cornelia Preda. Pielea bebelusilor prematuri este atat de sensibila, incat chiar si aplicarea unei benzi de leucoplast poate cauza o leziune cu risc de infectie. Fiind internati mai mult decat copiii nascuti la termen, prematurii sunt foarte vulnerabili la germenii de spital, care sunt prezenti in orice maternitate. Oricum, protocoalele de ingrijire a prematurilor prevad limitarea pe cat posibil a manevrelor in cazul acestor copii. Orice contact cu un astfel de nou-nascut trebuie facut in conditii stricte de asepsie.

Aparatul digestiv este de asemenea slab dezvoltat la prematuri, ceea ce explica frecventa crescuta a icterelor accentuate si prelungite. In cazul acestora, icterul apare mai repede decat la bebelusii nascuti la termen, atingand un maxim de intensitate in a sasea zi dupa nastere. Prematurii mai pot suferi hipocalcemie (lipsa de calciu) si/sau hipoglicemie. Tot din cauza imaturitatii aparatului digestiv, ei sunt hraniti printr-o sonda gastrica, pentru ca nu au forta de a se hrani singuri, dar nici reflexul de supt si nici reflexul de inghitire.

Sfatul medicului

"Pe termen lung, copiii nascuti sub 36 de saptamani pot suferi anemie de prematuritate, fiindca ei au stat putin timp in burtica mamei si nu au apucat sa ia destul fier. Anemia poate fi indusa totodata de analizele sangvine repetate necesare in cazul prematurilor", explica medicul neonatolog Cornelia Preda. O alta problema ce se poate descoperi la 35 de saptamani de la momentul conceperii copilului este retinopatia de prematuritate. Important este ca la aceasta varsta sa se efectueze un screening oftalmologic in maternitate, astfel incat retinopatia sa fie descoperita din timp si tratata cu laser. Numai asa se poate evita pierderea vederii bebelusilor. Pe termen lung raman sechele neurologice provocate de hemoragiile cerebrale de la nastere.

INCUBATOR. Bebelusii prematuri sunt foarte sensibili la variatiile de temperatura, motiv pentru care in incubator se va mentine constant 34-35 de grade Celsius. Atmosfera din incubator trebuie sa aiba un grad de umiditate de 80%. Bebelusii sunt scosi din incubator cand ajung la greutatea de aproximativ 2.000 de grame. Prematurii foarte mici ating aceasta greutate dupa doua luni de la nastere. Ei pot fi luati acasa cand depasesc 2.000 de grame si se pot hrani singuri fie la san, fie la biberon.

CAUZE. Cele mai multe nasteri premature sunt idiopatice, adica din cauze necunoscute. Celelalte se produc fie din pricina incapacitatii colului uterin de a mentine sarcina, fie a uterului slab dezvoltat, fie din cauza unor infectii materne, fie a unor boli de care sufera mama (hipertensiune arteriala de sarcina, diabet). Sarcinile multiple si cele obtinute prin fertilizare in vitro prezinta de asemenea riscul de a nu ajunge la termen. Si gravidele de peste 35-40 de ani pot aduce pe lume bebelusi prematuri.
MEDIU PROTECTOR. Micutilor prematuri le place sa stea intr-un mediu cald, protector si inghesuit, asemanator cu pantecul mamei. De aceea, in incubator li se amenajeaza un fel de cuibusor. Uneori sunt acoperiti cu o paturica moale sau cu un fel de manusa incalzita. Bebelusii simt cand sunt cocolositi, mangaiati, alintati, ceea ce ii ajuta foarte mult.
×
Subiecte în articol: termen sanatatea copilului prematurii