x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Prichindei neatenti

Prichindei neatenti

00 0000   •   00:00

Peter Pan, domnul Goe, Nica sunt cele mai elocvente exemple de prichindei neastamparati, neascultatori, neatenti. Iar multi micuti le calca pe urme. Dar acesti copii sunt catalogati drept "obraznici, prost crescuti" si sunt tratati diferit, parintii, profesorii nereusind sa inteleaga ca este vorba, de fapt, despre o tulburare genetica. Aceasta afectiune, cunoscuta in lumea medicala ca ADHD sau tulburare de atentie cu hiperactivitate, afecteaza intre 3% si 7% dintre copiii de varsta scolara.

Dar in ce masura un copil zburdalnic este un caz patologic ne lamureste conf. dr. Iuliana Dobrescu, medic primar neuropsihiatru la Spitalul de Psihiatrie "Alexandru Obregia", seful Catedrei de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din cadrul UMF "Carol Davila". Copiii cu ADHD pierd din vedere detaliile, isi mentin greu atentia, sunt uituci, se lasa usor distrasi, pierd des lucrurile necesare, nu par sa asculte cand li se vorbeste direct. De asemenea, ei sunt intr-o agitatie continua, alearga, sunt galagiosi cand se joaca, mereu pe picior de plecare, vorbesc mult, ii intrerup pe ceilalti, nu-si asteapta randul. Adica sunt neatenti, hiperactivi si impulsivi. Cand e foarte mic (pana intr-un an), parintii vad ca puiul lor nu are stare, ca are tot timpul colici, iar nevoia lui de somn este foarte mica. Dupa ce a implinit un an, el este mereu agitat, atinge toate obiectele. Iar cand invata sa mearga, parintii trebuie sa ascunda obiectele din casa, deoarece copilul are tendinta sa le atinga si sa le sparga. In jurul varstei de 3 ani, lucrurile iau amploare, pentru ca la gradinita nu sta in banca, iar educatoarea il pedepseste, fiindca este neascultator. Dar ADHD este sesizat in jurul varstei de 7-8 ani, cand micutul intra in contact cu invatatoarea. "La scoala este cel mai mare impact, cand copiii sunt in grija invatatoarei care ii pedepseste, ii da afara din clasa." Un alt chin pentru acesti copii este sa stea 45 de minute cuminti pe scaun, cat dureaza ora de curs. Conf. dr. Iuliana Dobrescu spune ca "invatatorii ar trebui sa inteleaga ca acesti copii nu sunt obraznici. De aceea, ei le pot cere copiilor hiperkinetici sa rezolve mici probleme, cum ar fi sa ude mereu buretele, pentru ca ei nu au rabdare sa stea in banca. De asemenea, incurajarea, lauda in fata clasei sunt extraordinare pentru acesti copii. Invinovatirea este contraindicata, spune conf. dr. Iuliana Dobrescu.

VINDECARE. Un copil cu ADHD are toate sansele sa se vindece si sa devina un adult sanatos, daca inteligenta lui este normala, adica are coeficientul de inteligenta 100. In acest caz, este suficienta schimbarea manierei educationale si stabilirea regulilor si a programelor terapeutice comportamental-cognitive. Dar daca inteligenta copilului care sufera de ADHD este sub 80 (ceea ce se intampla destul de frecvent, este grav, caci se poate asocia cu o intarziere mintala sau cu un deficit cognitiv usor), atunci este necesar tratament medicamentos. Deoarece inteligenta copilului nu-l ajuta sa-si controleze impulsurile si sa-si inhibe pornirile. De aceea, educarea si programul psihoterapeutic sunt dificile.

EVALUARE. Pentru a diagnostica un copil cu ADHD este necesara evaluarea micutului. Aceasta presupune teste, scale, interviuri la care participa familia, dar si profesorii. Se dau teste separate tatalui, mamei si bunicilor, pentru ca membrii familiei sunt subiectivi. Mamele sunt mai severe, in comparatie cu bunicile, care sunt extrem de permisive. Importanta este urmarirea comportamentului copilului, care este misiunea educatorilor, asistentelor, medicilor. Evaluarea dureaza trei zile, timp in care copiii si parintii din provincie sunt internati in spital. In aceste zile se efectueaza evaluarea si consilierea parintilor, invatarea catorva tehnici educationale pe care sa le foloseasca cu micutii. Toate informatiile se coroboreaza. Dupa evaluare programul terapeutic continua acasa. La Clinica de Neuropsihiatrie Infantila de la Spitalul de Psihiatrie "Alexandru Obregia" se fac anual 1.800-2.000 de astfel de evaluari.

DELINCVENTA. "ADHD este o afectiune greu de diagnosticat. Insa, treptat, ea se transforma intr-o tulburare de conduita", atrage atentia conf. dr. Iuliana Dobrescu. Daca acesti copii nu au un suport educational, social, familial adecvat, un tratament medicamentos minim, ei pot deveni la varsta adolescentei delincventi. 30% dintre copiii cu ADHD pot ajunge in aceasta situatie. Deoarece daca, inca din copilarie, ei nu respecta regulile si normele morale, in adolescenta le vor ignora total, ajungand sa fure, sa minta, sa abandoneze scoala.

×
Subiecte în articol: sanatatea copilului adhd