x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Pubertate inainte de vreme

Pubertate inainte de vreme

15 Mai 2007   •   00:00

Din cauza pubertăţii precoce, corpul acestor copii se schimbă mai devreme decăt al celorlalţi copii de aceeaşi vărstă. De aceea, din punct de vedere afectiv, ei pot manifesta instabilitate emoţională, agresivitate crescută.

La fete: dezvoltarea sănilor, pilozitate pubiană şi la subraţ, apariţia menstruaţiei, acnee.

La băieţi: mărirea penisului şi a testiculelor, pilozitate pubiană şi la subraţ, păr facial, acnee, ingroşarea vocii, producerea de spermă. Sunt semne ale pubertăţii care la anumiţi copii apar mai devreme decăt ar fi normal. Medicul endocrinolog Luiza Vitan, de la Ambulatoriul Spitalului Clinic pentru Copii "Grigore Alexandrescu", defineşte pubertatea precoce ca fiind apariţia caracterelor sexuale secundare inainte de 7 ani la fete şi 9 ani la băieţi.

Din cauza pubertăţii precoce, corpul acestor copii se schimbă mai devreme decăt al celorlalţi copii de aceeaşi vărstă. De aceea, din punct de vedere afectiv, ei pot manifesta instabilitate emoţională, agresivitate crescută. Sentimentul de a fi diferit şi stările induse de modificările hormonale conduc la timiditate. Totodată, copiii se pot simţi stănjeniţi, complexaţi din cauza maturizării sexuale inainte de vreme. Cea mai frecventă cauză a pubertăţii precoce este declanşarea timpurie a activităţii hipotalamusului (centrul de comandă al glandelor sexuale). Alte cauze sunt reprezentate de tumori suprarenale, ovariene sau testiculare, disfuncţii ale glandelor sexuale (ovare, testicule).

Oricum, de la primele semne ale maturizării inainte de vreme, părinţii trebuie să se prezinte cu copilul la medic. Cele mai mari riscuri ale pubertăţii precoce sunt reprezentate fie de cauzele tumorale, fie de oprirea prematură a creşterii ca urmare a maturizării premature. Majoritatea copiilor afectaţi au un ritm de creştere accelerat la inceput, insă creşterea se termină tot atăt de repede. Pentru că hormonii sexuali duc la inchiderea cartilajelor articulare. Astfel, in lipsa tratamentului, băieţii nu vor fi mai inalţi de 1,55 m, iar fetele nu vor depăşi 1,50 m in inălţime.

Â

ŞTIAŢI CÃ...…

1% dintre fete şi 5%-10% dintre băieţi dezvoltă pubertate precoce moştenită. Potrivit medicului endocrinolog Luiza Vitan, cel mai tănăr caz comunicat de pubertate precoce a fost descris la un sugar de şase luni, in anul 1991.

Â

TRATAMENT.

In cazul tumorilor se intervine prin tratament chirurgical, iar in celelalte cazuri este indicat tratamentul hormonal. Cu ajutorul acestuia se blochează temporar activitatea glandelor sexuale, pentru a-i permite copilului să se dezvolte din punct de vedere fizic. Tratamentul este eficient, cu condiţia să fie instituit căt mai devreme. Dacă se intărzie unul-doi ani, deja tratamentul nu mai poate avea efect asupra creşterii. Pentru depistarea şi tratamentul eficient al pubertăţii precoce, important este şi rolul medicului de familie, care poate aprecia cu prilejul controalelor periodice dezvoltarea copilului.

×
Subiecte în articol: sănătatea adolescentului precoce