x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Pustiul care il ia pe "nu" in brate

Pustiul care il ia pe "nu" in brate

11 Apr 2006   •   00:00

Nazdravanul tau are 3 anisori si orice i-ai propune el spune "Nu". Este cazul sa te ingrijorezi cand prichindelul il ia in brate pe "Domnul Nu"? Depinde de intensitatea si de repetarea acestei reactii. Dar inainte de toate afla ca perioada negatiei este normala si apare in jurul varstei de un an. Chiar si noua, adultilor, ni se intampla sa nu vrem, sa nu avem chef, sa nu facem. Si copiilor li se intampla acelasi lucru.

Primul "nu" fara sens este spus prin imitatie, cand copilul incepe incet-incet sa aiba de-a face cu interdictiile. De la varsta de un an, un an si jumatate, el se afla in plina evolutie si tot ce face mama face si bebe. Psihologul Stefania D. Nita de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie spune ca bebe repeta "nu", pentru ca ii place cum suna, nu ca sa-si exprime dezaprobarea sau ca sa opuna rezistenta. Pe de alta parte, bebe experimenteaza si acel "nu" santajist. El testeaza limitele, puterea pe care o are asupra adultului. Un exemplu este momentul cand mama ii spune: "Nu baga degetul in gura. O superi pe mama". Ei bine, el isi va suge degetelul, pentru a vedea daca intr-adevar se supara sau spune doar asa, desi, la nivel mental, acest lucru nu este constientizat de copil. Sau cand mama spune "Nu te duce acolo", copilul va merge tocmai in acel loc. Sau cand nu vrea sa manance ceva. In aceasta situatie, copilul nu va fi certat, ci i se va da posibilitatea de a alege: "Vrei un mar sau o banana?".

REACTII LA CONSTRANGERI

Pe masura ce copilul creste, apare negatia constienta. Este acel "nu" rebel, aparut ca reactie la ceea ce i se impune din partea adultului. Impunere aflata in contradictie cu propria traire. De exemplu, el simte nevoia sa se joace, iar mama spune: "Nu, acum faci nani". Bineinteles ca micutul se va pune pe plans si va striga "Nu vreau sa dorm, vreau sa ma joc". In mod firesc, dorinta lui este mult mai apropiata de ceea ce simte, de ceea ce ii face placere. Cu cat copilul evolueaza, cu atat constrangerile il napadesc de peste tot: familie, cresa, gradinita, scoala. Astfel se ajunge la 4-6 ani, cand este perioada de varf a negatiei. Nu de putine ori psihologul Stefania D. Nita a intalnit parinti care nu stiu ce sa mai faca in aceasta perioada cu copiii. Nu disperati! Incercati ca toate acele "trebuie" sa i le dati cu "o lingurita de zahar" si atunci copilul isi va indulci manifestarile. Oferiti-i posibilitatea de a alege, puneti in practica sistemul recompensa-pedeapsa, vorbiti cu copilul, explicati-i regulile. Ajutati-l sa-si expuna motivele pentru care spune nu. Laudati-l cand este cuminte si ascultator. Toti copiii au nevoie de dragoste, de atentie, de imbratisari si aprobari din partea parintilor.

SEMNALE DE ALARMA

Pe masura ce copilul merge la scoala, negativismul scade in intensitate. "Domnul Nu" este redirectionat spre actiuni concrete: "Nu ma lasa in excursie, atunci nu mai fac curat." "Nu imi cumpara role cum are Gigel, nu mai invat." "Nu ma lasa sa ies in fata blocului, nu ma mai duc la scoala." Problema este ca parintele nu prea mai are acces la acest "nu", care nu e verbalizat, ci exprimat prin actiuni. Spre exemplu, "nu" ca semnal de alarma pentru parinte este refuzul mancarii. Un alt "nu" la fel de vehement, dar fara a fi verbalizat poate fi o stare de rau pe care copilul o manifesta ca refuz de a merge la scoala. In aceste situatii in care refuzul copilului nu este exprimat prin cuvant este necesar ca mama sa se foloseasca de intuitie si sa traduca actiunile lui venind in intampinarea nevoilor pe care copilul le manifesta astfel.

SFATUL PSIHOLOGULUI

Psihologul Stefania D. Nita recomanda parintilor sa le ofere posibilitatea copiilor de a-si pune acel "nu" in practica, sa-si experimenteze propriul "nu". Sa se manifeste ca o oglinda: cand copilul vine la randul lui cu o cerere, parintele sa se puna in locul lui si sa aiba aceeasi reactie: "Nu". Prima data, copilul va fi amuzat, dupa care mama poate sa-i spuna: "Fac si eu la fel ca tine. Aminteste-ti cum faci cand nu vrei ceva. Cum ti se pare?". Astfel, copilul constientizeaza si se poate "vedea in oglinda". Pe de alta parte, el poate experimenta la nivel emotional frustrarea primirii unui refuz. Dupa care, desigur, pe marginea acestui lucru se vorbeste cu copilul. "Uite, vezi cum este? Si mama a simtit la fel." Acesta este un model extraordinar de comunicare eficienta parinte-copil. Din pacate, rareori se intampla asa.

COMUNICARE. Sa ne gandim spre exemplu la situatiile cand copilul vine de la scoala, isi arunca ghiozdanul si ii spune mamei: "Hai sa-ti povestesc ce am facut azi la scoala", iar mama, ori prea obosita, ori prea preocupata de grijile zilnice, se agata de faptul ca si-a aruncat ghiozdanul si izbucneste: "De-abia ti-am luat ghiozdanul si tu il arunci. Mai bine du-te si aranjeaza-ti lucrurile. Termina cu prostiile!". Atunci nu e de mirare de ce copilul merge suparat in camera si refuza totul. Pentru copil, acest aruncat al ghiozdanului nu inseamna ca este un dezordonat. Pur si simplu acest "trebuie sa fii ordonat" cade pe planul doi, pentru copil fiind mai important in acel moment sa vorbeasca cu mama.

STIRI
ASTM. Vaccinurile facute in copilarie nu influenteaza aparitia astmului. Cel putin asa afirma cercetatorii elvetieni si britanici care s-au ocupat de aceasta problema. Studiul realizat pe 8.700 de copii cu varste intre 1 si 4 ani arata ca, dimpotriva, vaccinurile reduc riscul de astm. Claudia Kuehni, unul dintre autorii studiului, transmite parintilor urmatorul mesaj: "Vaccinurile nu se afla la originea astmului. In schimb, copiii care nu sunt vaccinati corespunzator prezinta un risc crescut cu 56% de a avea dificultati respiratorii". NUTRITIE. Gustarea de dupa-amiaza este benefica pentru echilibrul nutritional al copiilor. Acest obicei specific anglo-saxonilor, care nu sar niciodata peste "tea-time", previne aparitia carentelor alimentare si a rontaitului, un factor de risc al obezitatii. Medicii pediatri atrag insa atentia ca gustarea de la ora 16:00 are efecte benefice cu conditia sa fie alcatuita din alimente sanatoase: cereale integrale, lactate, fructe. Astfel, gustarea furnizeaza copiilor 18% din doza zilnica de energie.
PREVENIRE. Prin trei mesaje simple, guvernul francez a initiat o campanie de prevenire a virozelor respiratorii in randul elevilor. "Pune mana la gura cand tusesti!" "Arunca imediat batista la cos dupa folosire!" "Spala-te des pe maini si mai ales inainte de masa!" Acestea sunt mesajele de prevenire care vor fi difuzate in scoli pentru a limita racelile, gripa, bronsita si alte boli infectioase specifice sezonului rece. Virusurile care provoaca aceste boli se transmit foarte usor in colectivitatile scolare.
×
Subiecte în articol: mama copilul sanatatea copilului