x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Rolul de mamă, la proba practică

Rolul de mamă, la proba practică

de Magda Colgiu    |    02 Feb 2010   •   00:00
Rolul de mamă, la proba practică
Sursa foto: /STOCKEXPERT

Medicul Nicoleta Bobe, specialist neonatolog, oferă câteva sfaturi mămicilor în legătură cu felul în care trebuie să-şi înfaşe copilul şi cu poziţia în timpul somnului.



Mămicile trebuie să ştie că "nou-născutul trebuie poziţionat diferit de la un moment la altul al zilei. Această atitudine este importantă, deoarece cutia craniană nu este întotdeauna corespunzător mineralizată la naştere, din diferite motive: fie este vorba despre un copil prematur, fie mama nu a avut o alimentaţie corectă în perioada sarcinii sau nu a primit suplimente de vitamine şi minerale", precizează specialistul. Medicul Nicoleta Bobe avertizează că nu este exclus ca nou-născutul să-şi deformeze cutia craniană dacă este lăsat să doarmă mai mult timp în aceeaşi poziţie.

Rahitism!
Copiii au, în primele luni de la naştere, o rată de creştere extrem de accelerată, ceea ce creează o predispoziţie către rahitism în cazul în care tratamentul profilactic al acestei boli nu este bine condus. Rahitismul creşte riscul de deformare a cutiei craniene, ce poate fi frecvent observat la copiii care dorm mult timp pe spate. Medicul Nicoleta Bobe afirmă că "deformarea este mai repede sesizată atunci când este asociată cu un torticolis poziţional (contractura mai mult sau mai puţin dureroasă a muşchilor gâtului, care limitează mişcările de rotaţie a capului). În aceste cazuri, aplatizarea este asimetrică şi mai rapid identificată de părinţi". Cu cât acest aspect este mai rapid depistat şi se apelează la ajutorul medical, cu atât el este mai corectabil, spune specialistul. Pentru a evita deformarea cutiei craniene, bebeluşul va fi culcat pe o parte, cu sprijin la nivelul spatelui (un rulou sau o pătură făcută sul), care să menţină poziţia şi să împiedice răsucirea pe burtică. O altă poziţie benefică în aceste cazuri este "pe burtică". În această situaţie este obligatoriu ca mânuţele copilului să fie orientate în sus, de o parte şi de alta a capului, pentru a-i permite să se sprijine pe ele atunci când îşi întoarce capul. Această poziţie ajută la corecţia deformării occipitale, cea mai întâlnită.

Deprinderi greşite

Deşi este foarte frecventă, poziţionarea copilului pe spate în timpul somnului nu este recomandată, deoarece această poziţie, pe lângă riscul de deformare a cutiei craniene, sporeşte riscul de aspiraţie în cazul în care copilul regurgitează sau varsă.

Un alt aspect asupra căruia medicul Nicoleta Bobe atrage atenţia este înfăşarea. Există obiceiul transmis din generaţie în generaţie potrivit căruia, dacă se leagă picioarele copilului, acestea vor creşte drepte. "Greşit!", spune medicul Nicoleta Bobe. "În primele luni, în mod normal, tibiile sugarilor sunt curbe, ele urmând a deveni drepte sub acţiunea sinergică a muşchilor implicaţi în mers", explică medicul. Este adevărat că obiceiul de a lega picioarele este mult mai rar în prezent, totuşi el se păstrează încă în zonele rurale. "Această deprindere împiedică dezvoltarea corectă a articulaţiei şoldului şi, în timp, generează ceea ce este cunoscut sub numele de luxaţie congenitală de şold", atrage atenţia doctorul Bobe.

ATENŢIE! Creşterea armonioasă a copilului depinde de o serie de factori: vârsta de gestaţie (dacă există un grad de prematuritate), zestrea genetică, alimentaţia copilului, profilaxia afecţiunilor generate de ritmul accelerat de creştere a copilului în primele luni de viaţă, calitatea nutriţiei materne în perioada sarcinii, calitatea urmăririi sarcinii şi, nu în ultimul rând, starea de sănătate şi gradul de instruire a mamei.

×
Subiecte în articol: sanatatea copilului