x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Scutece curate, piele sanatoasa

Scutece curate, piele sanatoasa

00 0000   •   00:00

Pe parcursul primului an de viata iti vei schimba bebelusul de mii de ori... Operatiune care nu se face oricand si oricum, ci necesita respectarea catorva reguli. Spre binele puiutului si spre linistea ta.

Pe parcursul primului an de viata iti vei schimba bebelusul de mii de ori... Operatiune care nu se face oricand si oricum, ci necesita respectarea catorva reguli. Spre binele puiutului si spre linistea ta. Pentru ca un copil care nu este schimbat corect va avea funduletul inrosit sau, cum spun medicii, va face eritem fesier, din cauza caruia va fi mofturos, agitat si va plange deseori.

Reguli. Regula de aur este urmatoarea: pune-i puiutului tau scutece curate, evident de unica folosinta, ori de cate ori este nevoie. Nu astepta sa inceapa sa planga pentru a-i schimba scutecelul. Dr. Nicoleta Bobe, medic primar pediatru si neonatolog la Spitalul Polizu, prezinta pasii ce trebuie respectati de fiecare data cand schimbi bebelusul.
  • 1. Intinde copilul pe un prosop curat.
  • 2. Desfa scutecelul si cu partea curata din fata sterge fesele bebelusului. Tinand in continuare piciorusele ridicate, impatureste scutecul retragand rapid si partea de sub fundulet.
  • 3. Curata fesele cu un servetel umed, daca a facut doar pipi, sau spala-l cu un tifon inmuiat in apa calda si sapun pentru copii (fara parfum si fara detergent) daca a facut "treaba mare". Stergerea feselor trebuie sa se faca de sus in jos, din locul cel mai curat spre cel murdar.
  • 4. Pune-i rapid un scutec curat sub fundulet. Pana termini tu toaleta, s-ar putea ca bebe sa te ia prin surprindere... Mai bine sa faca pe scutec decat pe prosop.
  • 5. In fine, daca treci cu bine de acest moment, continua stergerea funduletului cu un prosop uscat, tamponand cu delicatete si avand grija la cutele pielii. Aplica o crema protectoare, speciala pentru bebelusi, ce previne iritatiile fesiere. Atentie la aplicarea pudrei de talc! Uneori este inutila sau, dimpotriva, poate face mai mult rau decat bine, pentru ca stagneaza in cutele pielii si in contact cu umezeala provoaca iritatii.
  • 6. Asadar, odata aplicata crema, asteapta sa se usuce bine pielea si incheie scutecelul astfel incat marginile sa fie la nivelul buricului.
  • 7. Daca, din nefericire, puiutul tau are deja eritem fesier (roseata), utilizeaza o crema cu oxid de zinc si vitamina A, dar bineinteles la recomandarea medicului pediatru. Nu pune scutecul curat pana cand crema nu este absorbita in piele. Oricum, funduletul rosu trebuie lasat la aer mai mult timp.
  • 8. Si nu uita o regula esentiala: nu te indeparta prea mult de bebelus. Se poate rostogoli si ar putea cadea cat ai clipi.

    Cauzele eritemului fesier. Pielea nou-nascutului este foarte sensibila in regiunea fesiera, iar in conditii de umiditate si contact prelungit cu materii fecale este predispusa la iritatii si infectii. Care sunt factorii favorizanti ai eritemului fesier? Tulburarile digestive minore, chiar si un simplu episod de diaree ca urmare a aparitiei unui dinte, virozele respiratorii pot favoriza eritemul fesier. Frecarea cu scutecele si utilizarea unor produse de ingrijire precum talcul sau cele care contin alcool, parfumuri, detergenti pot provoca de asemenea sensibilitate cutanata. Pielea se irita si nu isi mai indeplineste rolul de bariera naturala in calea infectiilor. Eritemul fesier poate aparea si in cazul copiilor care nu sunt hraniti la san sau cand se incepe diversificarea alimentatiei.

    Care sunt simptomele eritemului fesier? Zona acoperita de scutec se inroseste, este mai calda decat restul corpului, se umfla si pot aparea basicute. Pentru bebelus este un chin din cauza durerilor si mancarimilor provocate de eritemul fesier.

    Daca eritemul fesier nu este tratat corect si dureaza mai mult de cateva zile, pielea se ulcereaza si apar rani infectate cu puroi. Roseata se poate intinde pana la talie. Totodata exista pericolul infectarii cu o ciuperca numita Candida (candidoza), mai ales daca micutul a urmat sau urmeaza un tratament cu antibiotice.
    ERUPTII
    In zona fesiera mai pot aparea si alte eruptii in afara de eritem. Numai ca aceste eruptii apar si in alte zone ale corpului, fiind mai pronuntate in regiunea acoperita de scutec. De exemplu, in cazul dermatitei seboreice, regiunea de sub scutec devine in intregime extrem de rosie, pielea este ingrosata si dureroasa, iar pe cap, piept, fata, la subrat si in spatele urechii apar cruste albicioase si seboreice. O alta afectiune manifestata prin eruptie este dermatita atopica, numita si eczema atopica. Bebelusului ii apar pete roz, mai ales pe obraji, fese, maini si lobul urechii, provocand mancarimi foarte mari. Din cauza scarpinarii se formeaza cruste transparente.
    UNGUENTE
    Foloseste numai cremele si lotiunile recomandate de medicul pediatru. In orice caz nu folosi unguente pe baza de hidrocortizon sau alte substante cortizonice, pentru ca acestea pot agrava o eventuala candidoza, facand pielea copilului si mai sensibila. Nici cremele cu alcool, acid boric, camfor, fenol, salicilat de metil nu sunt indicate in cazul eritemului fesier.
    Tratament
    In cazul eritemului fesier, cel mai bun mijloc de tratament este sa respecti cu strictete regulile de schimbare a scutecului si sa lasi copilul cat mai mult cu funduletul la aer. In contact cu aerul, leziunile se vindeca cel mai repede. Lasa scutecul mai larg sau foloseste unul cu un numar mai mare pentru a permite o mai buna aerisire a pielii cat timp puiul tau are eritem fesier. Nu folosi servetele umede parfumate pentru igiena intima a copilului si nici scutece din plastic, pentru ca nu lasa pielea "sa respire". Fereste-te de leacurile babesti cum sunt spalarea feselor cu tot felul de ceaiuri sau aplicarea cremelor pe baza de galbenele, albastrele... Toate acestea nu fac decat sa sporeasca macerarea si iritarea pielii bebelusului.
  • ×
    Subiecte în articol: pielea sanatatea copilului fesier