x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Semnele de buna purtare

Semnele de buna purtare

18 Apr 2006   •   00:00

Copiii se joaca, alearga, descopera, exploreaza... Curiozitatea si dorinta de a cunoaste mediul inconjurator se lasa si cu "semne de buna purtare" pentru cei mai nazdravani: cucuie, taieturi, julituri, degete strivite in usa. Important este ca parintele sa stie cum sa reactioneze.

Aflati ce trebuie sa faceti in aceste momente de la dr. Madalina Olimid, medic rezident medicina de familie: "Copiii nostri sunt vioi inca din primele luni de viata, ne surprind cu initiativele si avantul lor de a cunoaste lumea inconjuratoare. Chiar inainte de a face primii pasi sustinuti exista riscul sa se accidenteze, avand nevoie de supraveghere atenta si permanenta din partea familiei si de spatii special amenajate in care sa fie in siguranta. Cine nu cunoaste tarcurile din plasa elastica, care-i feresc pe sugari de lovituri si caderi? Apoi toate familiile stiu ca, atunci cand copilul incepe sa mearga, obiectele care ar putea produce rani trebuie inlaturate din raza de actiune a micutului. Numai masurile preventive il pun la adapost de accidente". Daca nu am reusit sa prevenim accidentul si el s-a produs, trebuie sa recunoastem tipul de leziune pentru a aprecia gravitatea ei. Si mai ales trebuie sa avem posibilitatea de a lua legatura prin telefon cu medicul care ingrijeste copilul pentru a-i cere sfatul.

CUCUIE, VANATAI, TAIETURI...

Destul de frecvente in randul copiilor sunt ranile (plagile) produse prin taiere sau strivire si contuziile (loviturile). Gravitatea unei contuzii variaza de la o simpla vanataie, julitura sau cucui pana la hematom (colectie de sange la locul agresiunii) si chiar strivire. Cucuiele apar pe partile dure, osoase. Contuziile sunt produse de lovirea cu un obiect rotunjit si cu suprafete netede. Spre deosebire de contuzii, plagile intrerup continuitatea tesuturilor. In functie de agentul prin care s-au produs exista plagi prin taiere, intepare, muscatura, arsuri cu agenti termici sau chimici din gospodarie.

TRATAMENT

Plagile mici si superficiale, recente si relativ curate pot fi tratate la domiciliu respectand regulile de igiena. Dar inainte de a atinge orice plaga este obligatoriu sa ne spalam cu apa si sapun si apoi sa ne dezinfectam mainile cu alcool sanitar. In cazul unei lovituri usoare se aplica local comprese reci, cuburi de gheata invelite intr-un material curat.

Din trusa de farmacie din casa nu trebuie sa lipseasca apa oxigenata, compresele sterile, rivanolul, betadina, tinctura de iod, leucoplastul si fesele pentru dezinfectarea si ingrijirea ranilor. De asemenea, pentru a combate durerea vom avea la indemana paracetamol sau ibuprofen.

In cazul plagilor grave, copiii trebuie sa ajunga in maximum 6 ore la medic pentru un tratament complet. Tratamentul ideal, complet, se face numai de catre medic, acesta avand la dispozitie trusa de mica chirurgie, pentru ca unele plagi pot necesita si sutura. Dr. Madalina Olimid ne prezinta principiile tratamentului corect: "Potrivit lucrarilor care pot veni oricand in sprijinul parintilor «Minighidul de prim ajutor» (dr. Radu Mititen) si «Primul ajutor medical» (prof. dr. I. Turai, dr. B. Burhad), cu ajutorul unui tampon de vata sau comprese sterile inmuiate in alcool sanitar sau tinctura de iod se curata zona din jurul plagii cu miscari dinspre centru spre periferie. Pentru plagile murdare cu pamant se folosesc apa si sapunul. Pentru curatarea si dezinfectarea plagii propriu-zise, cea mai recomandata este apa oxigenata, care indeparteaza tesuturile necrozate, corpii straini, opreste sangerarea si, mai ales, nu produce durere. Rivanolul este un antiseptic bland, iar betadina este deosebit de eficienta in cazul plagilor. Pudrele cu antibiotice se folosesc numai la recomandarea medicului.

PANSARE

Pentru pansare se aplica o banda adeziva sau un bandaj peste compresele sterile, care se fixeaza. Bandajul nu trebuie sa fie prea strans, intrucat poate produce durere, dar nici prea larg, pentru ca ar cadea de pe rana, existand riscul de reinfectare. Bandajul se aplica prin spirale de jos in sus si dinspre periferie spre centru si de la stanga la dreapta. In cazul plagilor prin intepare (cu aschii, spini, cuie) si al fracturilor deschise se aplica profilaxia tetanosului. Copiilor vaccinati si revaccinati li se administreaza vaccinul antitetanos intr-un serviciu medical".

Sfatul medicului

Sugarii si copiii de peste un an sunt deosebit de receptivi la ceea ce spunem si mai ales la ceea ce facem. Urmarindu-ne actiunile si ascultandu-ne sfaturile care ar trebui sa ia forma unor povestiri, ei invata sa se fereasca de pericole. Medicul Madalina Olimid ne atrage atentia ca "micutii nostri asteapta sa-i tratam de la egal la egal: de la cea mai frageda varsta ei sunt participanti activi la tot ceea ce facem in jurul lor. Daca parintii respecta regulile de buna purtare, si copiii vor avea acest automatism. Cu cat ii tratam cu mai mult respect, cu atat copiii sunt mai intelegatori si gata sa ne urmeze sfaturile care-i pun la adapost de riscuri".

ASA NU. Dr. Madalina Olimid precizeaza ce nu trebuie sa facem. "Sa nu pansam cu orice si oricum. Sa nu neglijam o hemoragie, tratamentul ei fiind o prioritate. Sa nu accentuam durerea si sa nu stergem rana cu comprese. Sa nu turnam pe plaga substante iritante: alcool sau tinctura de iod, care accentueaza durerea, distruge celulele vii, favorizeaza infectiile si intarzie cicatrizarea. Sa nu aplicam pe rana proaspata substante grase care impiedica drenajul secretiilor, anihiland actiunea de absorbtie a pansamentului.
INFECTARE. Plagile deschise necesita un tratament imediat pentru ca se contamineaza cu germeni si dupa 6 ore de la producere se infecteaza. "Asa cum aminteste prof. dr. Adrian Restian in «Bazele Medicinei de Familie», infectarea plagii este o complicatie, dar un tratament corect impiedica aparitia ei. Plagile sunt insotite de durere variabila, sangerare, dar si de agitatia sau spaima copilului. Uneori el nu poate misca degetul", spune dr. Madalina Olimid.

CAMERA DE GARDA. In cazul ranirii, parintele va indeparta repede si eficient agentul care a provocat rana, va aprecia profunzimea si gravitatea ei si in functie de aceasta va merge sau nu la camera de garda. Daca rana sangereaza, aplicam comprese sterile cu rol absorbant al secretiilor. In cazul strivirii degetului in usa, nu se poate sti daca in spatele acesteia se ascunde o fractura sau nu. De aceea este indicat ca parintele sa se prezinte cu copilul la camera de garda pentru o radiografie, singura care stabileste cu certitudine existenta unei fracturi.
×
Subiecte în articol: sanatatea copilului