x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului SFATUL MEDICULUI. Cum se tratează rupturile de perineu, coșmarul oricărei gravide

SFATUL MEDICULUI. Cum se tratează rupturile de perineu, coșmarul oricărei gravide

07 Ian 2016   •   19:33
 SFATUL MEDICULUI. Cum se tratează rupturile de perineu, coșmarul oricărei gravide
Sursa foto: AND-ONE/Getty Images/iStockphoto

Leziunile de perineu pot să apară în cursul nașterii naturale, fie sub forma rupturilor incidentale, fie sub forma epiziotomiei (tăietura) practicate acolo unde este necesar. De cele mai multe ori, vindecarea este fără probleme, însă, ca la orice sutură chirurgicală, există riscul infecțiilor și sângerărilor postpartum. O igienă locală corectă, evitarea eforturilor fizice mari în perioada de recuperare de după naștere și activitatea fizică regulată asigură reluarea tonusului perineal și o viață sexuală normală.

Pentru prevenirea leziunilor de perineu, viitoarea mămică poate beneficia de gimnastica prenatală, masaj perineal și folosirea gelurilor care facilitează expulzia. Chiar și în aceste condiții, epizitomia este uneori necesară, însă manopera se practica cu anestezie locală, iar disconfortul postnatal este minim.

Pe termen lung, prevenirea problemelor de tonus perineal scăzut la pacientele care au născut natural (incontinența urinară, prolapsul uro-genital – „coborârea” vaginului sau a uterului în micul bazin) poate fi făcută prin menținerea unei greutăți corporale optime și prin practicarea exercițiilor fizice în mod regulat.

După o cezariană se mai poate naște natural?

Nașterea naturală este posibilă după cezariană însă cu un risc mai mare de complicații legate de prezența cicatricii uterine. Acestea sunt reprezentate de ruptura uterină - urgență obstetricală majoră cu potențial letal atât pentru mamă, cât și pentru făt, histerectomia de necesitate și suferința fetală acută și cronică. Nașterea naturală poate fi o opțiune la pacientele care au o singură cezariană în antecedente, au un bazin osos normal conformat, nu au mai avut alte intervenții chirurgicale la nivelul uterului și nasc într-o clinică unde urgențele de obstetrică și ATI pot fi tratate imediat..

Dr Anita Maxim, medic specialist obstetrică-ginecologie la Spitalul European Polisano, Sibiu
 

×