x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Stiu ca am diabet

Stiu ca am diabet

26 Apr 2006   •   00:00

Cum se imbolnavesc copiii de diabet? Care sunt simptomele si tratamentul? Care este impactul acestei afectiuni asupra vietii copilului cu diabet? Despre toate acestea ne explica doctorul Maria Mihaela Mihu, medic primar pediatru, supraspecializare in diabet si boli de nutritie, in cadrul Spitalului "M.S. Curie" (Budimex).

MOSTENIRE

Diabetul se instaleaza la copii ca o consecinta a unui consum exagerat de dulciuri. "Diabetul apare la copil doar in cazul in care acesta a mostenit o malformatie genetica din familie. Interesant este ca diabetul poate sari una, doua sau chiar trei generatii. Astfel, chiar daca parintii si bunicii nu au suferit de diabet, totusi la copil este posibil sa se instaleze aceasta afectiune", explica dr. Maria Mihaela Mihu. Pe acest fond genetic, o infectie, de obicei virala, poate duce la modificarea celulelor beta pancreatice, pe care organismul nu le mai recunoaste ca fiind ale lui. In acest context apar o serie de anticorpi contra celulelor respective. Iar cand 80% dintre celulele beta pancreatice sunt distruse de anticorpi, se observa simptomatologia clinica a diabetului, arata specialistul nostru. In cazul copiilor, cel mai des intalnit tip de diabet este cel zaharat de tip 1, insulinodependent. Diabetul de tip 2 apare doar in cazul copiilor obezi.

SIMPTOME

De cele mai multe ori, simptomele diabetului la copil sunt mai dificil de depistat decat la adult, deoarece micutii nu sunt constienti cand apar modificari la nivelul organismului lor. Principalele simptome ale diabetului la copil sunt eliminarea unei cantitati neobisnuit de mare de urina (poliurie), sete exagerata (polidipsie) si foame iesita din comun (polifagie). Insa, in multe cazuri, parintii fie nu observa nimic neobisnuit, fie nu se ingrijoreaza. "Ceea ce ii aduce pe parinti cu copiii la medic este faptul ca, desi mananca din ce in ce mai mult, micutul ori nu ia in greutate, ori slabeste vazand cu ochii", subliniaza dr. Mihu. In ceea ce priveste polidipsia, adica un consum crescut de lichide, parintii pot fi foarte usor dusi in eroare. Motivul? Micutii au obiceiul – gresit de altfel – de a bea tot felul de sucuri, iar mami si tati nu pot sa tina evidenta lichidelor pe care le consuma cei mici. Parintii isi pot da seama ca ceva nu este in regula cand copiii se trezesc des noaptea de sete sau cand sunt nevoiti sa cheltuiasca foarte mult pe sucuri. Un alt aspect important si in legatura cu care parintii nu pot avea o evidenta foarte clara, mai ales in cazul copiilor mai mari, este cat de des merg la toaleta. "Parintii trebuie sa il intrebe pe copil de cate ori pe noapte se scoala sa faca pipi", atrage atentia medicul.

DIAGNOSTIC SI REGIM

Cand parintii se prezinta cu micutul la spital, nu de putine ori se intampla ca medicul sa puna un diagnostic gresit, in lipsa unor analize complete. Astfel, varsaturile si deshidratarea celui mic pot fi interpretate drept simptome ale gastroenteritei acute, respiratia rapida – semn al pneumoniei obstructive. Iar in unele cazuri, deshidratarea, varsaturile si durerile abdominale ii determina pe medici sa puna diagnosticul de apendicita si sa recomande operatia de urgenta. Poliuria este deseori confundata cu enurezisul nocturn. Alte simptome ale diabetului sunt stomatita (inflamarea mucoasei cavitatii bucale) si candidoza vaginala la fete.

Tratamentul diabetului consta in administrarea de insulina injectabila si un regim alimentar. Regimul nu este insa unul foarte strict. Mai ales ca micutii au nevoie de nutrientii esentiali (glucide, proteine si lipide) pentru a se dezvolta armonios fizic, psihic si sexual. "Regimul in cazul copiilor cu diabet este diferit de cel al adultilor. Acesta trebuie sa cuprinda 55% hidrati de carbon (glucide), 15%-20% proteine si 30% lipide", precizeaza dr. Maria Mihaela Mihu.

SPORT. Dr. Maria Mihaela Mihu subliniaza ca este o mare greseala sa ii interzici copilului cu diabet sa faca sport. "Efortul fizic moderat consuma glucidele si ajuta astfel la normalizarea nivelului de zahar in sange", explica specialistul. Singurele interdictii care ar trebui sa se impuna sunt cele legate de probele de rezistenta si de exercitiile fizice extrem de solicitante, deoarece prea mult efort poate duce la o scadere drastica a glicemiei. De aceea, medicul Maria Mihaela Mihu recomanda ca, inainte de ora de sport, micutul sa manance cateva fructe sau sa i se injecteze o cantitate mai mica de insulina.
APENDICITA. Unul dintre simptomele diabetului il reprezinta acidoza metabolica, care se manifesta printr-o halena accentuata. Acidoza metabolica duce la o iritatie a peritoneului, la dureri acute de abdomen, ceea ce ii determina pe unii medici sa puna diagnosticul de apendicita. Acidocetoza este principala forma de acidoza metabolica care survine in cazul diabetului zaharat. In cazul in care acest simptom este asociat si cu altele specifice diabetului (poliurie, polidipsie si polifagie), se recomanda sa se faca un set complet de analize, care sa cuprinda si stabilirea nivelului de glucide in sange.
NU E UN HANDICAP. Copiilor cu diabet trebuie sa li se explice ca afectiunea de care sufera nu este un handicap. De aceea, parintii nu trebuie sa ii interzica micutului cu desavarsire nici un aliment, deoarece interdictiile stricte nu fac altceva decat sa il determine pe copil sa manance pe ascuns. Singurul lucru de care micutul trebuie sa fie foarte constient este ca diabetul este o afectiune care il responsabilizeaza. Astfel, daca micutului i se face pofta de ceva dulce, i se permite sa manance, cu conditia ca atunci cand ajunge acasa sa i se faca o injectie cu o cantitate mai mare de insulina. Important este ca din dieta celui mic sa nu lipseasca alimente cum ar fi: fructele, fainoasele, legumele, laptele, iaurtul. Astfel este asigurata dezvoltarea copilului pe toate planurile.
×