x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Studiu. Care este, de fapt, calitatea cerealelor servite copiilor la micul dejun

0
13 Ian 2016 - 16:02
Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a achiziționat, în luna ianuarie anul curent, 73 de sortimente de cereale din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății micilor consumatori.

Studiul privind calitatea cerealelor rafinate face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”. Prin această campanie, Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse alimentare bogate în sare, zahăr și grăsimi și a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor, scrie apc-romania.ro.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC România, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu. La realizarea acestui studiu s-au avut în vedere următoarele obiective:

-  Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere.

-  Analiza zahărului adăugat în acest tip de produs și impactul acestuia asupra greutății corporale.

-  Identificarea aditivilor alimentari utilizați în compoziția acestui tip de produs care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung.

- Analiza denumirii produselor și al mențiunilor nutriționale și de sănătate atât din punctul de vedere al clarității mesajului transmis consumatorului, cât și din punctul de vedere al respectării prevederilor legale din actele normative aplicabile.


La 62% dintre produsele analizate s-au identificat arome artificiale în compoziția acestora.

Numai la 38% dintre produsele analizate s-au folosit cereale integrale, adică măcinișuri din bobul întreg sau făinuri dietetice, la fabricarea cerealelor rafinate, procentul de făinuri dietetice fiind cuprins între 24% și 75%, dar și aceste produse au fost denaturate prin adaosul de arome artificiale, minerale și vitamine sintetice, zahăr și aditivi alimentari.

Majoritatea produselor analizate au denumiri care induc în eroare consumatorul, creându-i acestuia impresia că anumite ingrediente menționate în denumirea produsului se găsesc în cantități semnificative. Redăm mai jos câteva exemple care susțin afirmația de mai sus.

1) Cereale integrale cu gust de căpșuni, conțin 0,3% pudră de căpșuni.

II.            Fulgi de cerele cu ciocolată, conțin 1,5% pudră de ciocolată.

III.            Cereale extrudate cu cacao și aromă de ciocolată, conțin glicerină, aromă artificială de ciocolată și 4,75% cacao pudră.

IV.            Cereale extrudate cu miere, conțin 1% miere de albine.

V.            Cereale extrudate sub formă de inelușe, glazurate cu sirop de zaharuri și miere, conțin 2% miere de albine.

VI.            Cereale extrudate sub formă de bile cu cacao și aromă de vanilie, glazurate cu sirop de zaharuri, conțin 2,3% miere de albine.

VII.           Musli cu ciocolată și caramel, conține ulei de turnesol.

VIII.          Cereale expandate cu aromă de fructe, colorate cu carmin, colorant obținut dintr-o specie de insecte.

IX.            Cereale expandate cu gust intens de ciocolată, conțin 2% pudră de cacao.

X.            Cereale expandate cu gust delicios de caramel, conțin 1% zahăr caramelizat.

XI.            Inelușe din cereale cu miere și scorțișoară, conțin 2% miere de albine și 0,3% scorțișoară.

Studiul trage un semnal de alarmă asupra pericolelor pe care zahărul adăugat în alimentele destinate copiilor cu vârste mici îl are asupra sănătății acestora. La 81% dintre produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarată de către producători depăşeşte cantitatea de 15 grame zahăr per 100 grame de produs, încălcându-se astfel recomandarea din Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor.

În cele 73 de produse analizate s-au identificat 13 aditivi alimentari, după cum urmează: fosfaţi de sodiu, dioxid de sulf, acid citric, metabisulfit de sodiu, polidextroză, mono şi digliceride ale acizilor graşi, caramel, fosfat tricalcic, glicerină, gumă arabică, complexe de cupru ale clorofilelor, carbonat de calciu, carmin, pectine şi acid ascorbic.

Ingredientele regăsite în compoziția cerealelor rafinate analizate sunt următoarele: făină de grâu, făină de orez, făină de ovăz, făină de orz, făină de porumb, făină de pătlagină, griș de porumb, tărâțe de grâu, tărâțe de ovăz, fibre din ovăz, crupe de porumb, arpacaș din grâu, orez extrudat, fulgi de grâu integral, fulgi de ovăz, extract uscat din malț de orz, ulei de floarea soarelui, ulei de rapiță, ulei de palmier, ulei de shea, ulei vegetal de nucă de cocos, zahăr, zahăr brun, zahăr de trestie, zahăr invertit, sirop de glucoză și fructoză, dextroză, sirop de grâu, melasă din trestie de zahăr, sirop de glucoză, sirop de zahăr caramelizat, sirop de malitol, lecitine, praf degresat de cacao, praf din suc de prune, pudră de ciocolată, germeni uscați de grâu, amidon din grâu, fulgi de nucă de cocos, fulgi de mere, rom, frișcă, pastă de alune, pudră de căpșuni, arahide, ciocolată neagră, cacao, unt de cacao, grăsime de lapte, piure de căpșuni, suc de căpșuni, agenți de afânare, emulsifianți, conservanți, acidifianți, apă, amidon din porumb, sare iodată, gluten din orz, arahide, scorțisoară, extract de ardei roșu, extract de rozmarin, extract de sfeclă, extract de struguri, coloranți extrași din fructe și legume, pudră naturală de roșcove, inulină, lapte praf demineralizat, carbonat de calciu, acid folic, colecalciferol, clorhidrat de tiamină, riboflavină, nicotinamidă, pantotenat de calciu, premix de vitamine și minerale, grăsime vegetală nehidrogenată de cocos, stafide, curmale, semințe de floarea soarelui, semințe de in, aromă de ciocolată, aromă de vanilie, aromă de fructe, aromă de miere, aromă de scorțișoară, aromă de lămâie, aromă de fructe de pădure, aromă de portocale, aromă caramel, aromă de fructe, aromă de măr și ulei de turnesol.

Mai multe detalii, pe www.apc-romania.ro
Citeşte mai multe despre:   studiu,   cereale,   micul dejun

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Gimnastica facială și rolul ei în „alungarea” ridurilor

Gimnastica facială și rolul ei în „alungarea” ridurilor
A vedea cum anii îți marchează fața nu este întotdeauna o plăcere. Din fericire, nu e nevoie să ajungi sub bisturiu pentru a face semnele timpului să dispară sau să se reducă. Gimnastica facială este o...

Studiu: 20% dintre suceveni au dezvoltat anticorpi la COVID-19

Studiu: 20% dintre suceveni au dezvoltat anticorpi la COVID-19
Rata de imunizare la virusul SARS-CoV 2 a populației din Suceava, cel mai mare focar de infecție din România, este de 20%, potrivit unui studiu realizat de MedLife. Aceasta înseamnă că circa 16.500 de persoane au...

Aceste 4 gânduri "ucid" fericirea

Aceste 4 gânduri "ucid" fericirea
Vorbind depre fericire, Douglas William Jerrold spunea: "Nu-ți căuta fericirea în curtea altuia, pentru că ea se ascunde întotdeauna în casa ta". Nu există om pe lume care să nu îşi dorească să cunoască...

Exerciţiile fizice executate înainte de micul dejun topesc mai multe kilograme

Exerciţiile fizice executate înainte de micul dejun topesc mai multe kilograme
Exerciţiile fizice executate înainte de micul dejun, pe stomacul gol, topesc mai multe kilograme, indică rezultatele unui studiu desfăşurat în Marea Britanie. Echipa de cercetători conduşi de dr.Javier...

Susținătorii plantari - 5 motive ca să apelezi la ei

Susținătorii plantari - 5 motive ca să apelezi la ei
Majoritatea persoanelor consideră că nu are nevoie de susținători plantari, deoarece aceștia sunt destinați doar celor cu probleme ortopedice. O afirmație total eronată, deoarece folosirea plantarilor a...

10 tratamente naturiste pentru frumusețe, cu zeamă de lămâie

10 tratamente naturiste pentru frumusețe, cu zeamă de lămâie
Lămâia poate avea numeroase efecte pozitive asupra frumuseţii unei femei. Deschide părul la culoare – peroxidul este inamicul părului, așa că dacă îl vrei mai deschis la culoare poți apela la…...

COVID se poate răspândi și prin „ceaţa” ţigărilor electronice

COVID se poate răspândi și prin „ceaţa” ţigărilor electronice
Tutunul este un inamic pus de toţi în banca acuzării, el este considerat un rău pentru mai toate sistemele organismului. Până una, alta, proiectul superb al organismului omenesc nu prevede ca să fie inhalat în pl...

Legume recomandate pentru reducerea indicelui glicemic în organism

Legume recomandate pentru reducerea indicelui glicemic în organism
Profesorul Universității de Stat de Medicină „Secenov” din Moscova, MGMU, Tatiana Kiseleva, a dezvăluit că există legume și plante care pot ajuta la reducerea indicelui glicemic și care pot controla insulina...

Oamenii se hrănesc mai sănătos pe timp de pandemie

Oamenii se hrănesc mai sănătos pe timp de pandemie
Oamenii se hrănesc mai sănătos în condiţiile izolării din cauza pandemiei de coronavirus, deoarece sunt tentaţi să încerce reţete mai sănătoase, indică rezultatele unui sondaj efectuat în Marea...

Căpşunele ne ajută să rămânem tineri. Cum le consumăm?

Căpşunele ne ajută să rămânem tineri. Cum le consumăm?
Căpşunele sunt delicioase, toată lumea este de acord. Poate că mai puţin cunoscute sunt virtuţile lor pentru sănătate: ne ajută în combaterea bolilor cardiovasculare, cancerului, dar şi împotriva procesului...

4 Cele mai eficiente remedii naturale anti-acnee

4 Cele mai eficiente remedii naturale anti-acnee
Pentru a ne da seama de starea noastră de sănătate, specialiştii spun că este suficient să ne analizăm pielea. Aceasta este ca o oglindă în care se reflectă starea de bine şi echilibrul interior. Însă nu...

5 Leacuri din străbuni pentru combaterea insomniei

5 Leacuri din străbuni pentru combaterea insomniei
Un somn odihnitor pe timpul nopţii este garanţia succesului şi a productivităţii din timpul zilei. Specialiştii sunt în unanimitate de acord că somnul este extrem de important pentru odihna minţii și a...
Serviciul de email marketing furnizat de