x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Gravidele care poartă fete, mai expuse unor afecțiuni

Gravidele care poartă fete, mai expuse unor afecțiuni

23 Feb 2017   •   19:30
Gravidele care poartă fete, mai expuse unor afecțiuni
Sursa foto: djiledesign/Getty Images/iStockphoto

Medicii sunt de părere că sexul fătului influențează imunitatea mamei. O echipă de cercetători de la Centrul Medical Wexner al Universității din Ohio a făcut un studiu pentru a determina dacă există o legătură între sexul bebelușului și starea de sănătate a mamei. Cercetătorii au examinat 80 de gravide, dintre care 46 purtau băieți și 34 fetițe. Acestea au fost expuse mai multor tipuri de bacterii, pentru a vedea dacă sistemul lor imunitar răspunde diferit.

Studiul s-a concentrate pe nivelul de citochine din sângele fiecărei gravide. Citochinele sunt celule pe care organismul le produce pentru a lupta cu diverse boli și sunt parte a sistemului imunitar natural.

Rezultatele studiului au arătat că femeile care purtau în pântece fetițe produceau un număr mai mare de citochine atunci când sistemul lor imunitar se confrunta cu diverse bacterii. Acest lucru arată că mamele de fete au un răspuns inflamator mai mare decât cele de băieți. Astfel se poate explica de ce gravidele care vor avea fetițe au simptome mai severe ale unor afecțiuni, decât cele care poartă băieți. De exemplu, femeile care suferă de astm sau alergii și sunt însărcinate cu fete ar putea avea simptome de astm mai severe în timpul sarcinii.

 

×