x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Suferinţe de bebeluş

Suferinţe de bebeluş

de Mirela Dădăcuş    |    20 Oct 2009   •   00:00
Suferinţe de bebeluş
Sursa foto: /stockexpertcom

Cea de-a treia săptămână de viaţă a bebeluşului coincide adesea cu apariţia colicilor, dureri de stomac care îl fac pe cel mic să se "covrigească" din cauza suferinţei. Episoadele de colici sunt însoţite de un plânset strident, care durează mai bine de trei ore pe zi şi care se repetă cel puţin de trei ori pe săptămână.



De obicei, crizele se accentuează în jurul celei de-a şasea săptămâni de la naştere şi dispar abia când cel mic face trei luni. Dacă plânsul copilului persistă şi după această perioadă înseamnă că are o problemă de sănătate mai gravă.  

Cu toate că nu se cunoaşte cu exactitate cauza apariţiei colicilor, există mai multe teorii legate de acest subiect de sănătate a copilului. Unii specialişti leagă existenţa colicilor de dezvoltarea incompletă a sistemului digestiv, imatur la sugarii sub trei luni. Alţii spun că spasmele stomacului sunt mai degrabă rezultatul plânsului decât o cauză a acestuia. Mai există o teorie potrivit căreia colicii apar atunci când copilul, hrănit la sân sau cu biberonul, mănâncă în "viteză" şi înghite laptele cu bule de aer. Din moment ce nu există o motivaţie solidă a acestor dureri, părinţii nu au la îndemână nici o soluţie "standard" pentru a le îndepărta. Aşa că un tratament care a dat rezultate în cazul unui sugar nu poate fi la fel de eficient şi în cazul altui prunc. Dar nu intraţi în panică! Deoarece aveţi la îndemână o mulţime de remedii, inclusiv picături şi ceaiuri împotriva colicilor.  

Recomandări

Potrivit doctorului Magdalena Iordan, medic de familie, dieta mamei care alăptează este foarte importantă în eliminarea colicilor: "Mama nu trebuie să consume alimente ca varză, ceapă, mazăre, fasole, mâncăruri picante, murături, fructe şi legume crude, cafea şi alcool, deoarece acestea produc tulburări digestive, balonări, diaree sau constipaţie atât mamei, cât şi bebeluşului. În schimb, dieta mamei trebuie să conţină carne slabă, brânză de vaci, ouă, produse integrale din cereale".

Medicul nu recomandă supraalimentarea celui mic, fapt care nu face decât să agraveze colicile. Dacă, după o masă, bebeluşul este în continuare înfometat, nu-l hrăniţi din nou, ci încercaţi să-i distrageţi atenţia de la mâncare. Îl puteţi plimba prin cameră, legăna în scaunul de maşină sau îi puteţi pune muzică. Atenţie! Lumina şi zgomotul exagerate pot agrava crizele de colici.

O altă soluţie de eliminare a colicilor este să ţineţi copilul, după ce îl hrăniţi, timp de cinci minute în poziţie aproape verticală, sprijinit de umărul vostru, susţinându-i bine funduleţul. De asemenea, aplicarea pe abdomen a unei comprese înmuiate în apă caldă (nu fierbinte!) sau a unei sticle cu apă încălzită poate da rezultate. Important este ca bebeluşul să aibă burtica încălzită. Tot pentru liniştirea colicilor îl puteţi culca, având burtica pe genunchii voştri, masându-i uşor spatele. Astfel, sugarul elimină toate bulele de aer înghiţite în timpul suptului. Îi mai puteţi masa şi  abdomenul, începând din partea dreaptă jos şi înaintând (sub forma unui arc) spre partea stângă jos, în sensul acelor de ceasornic.

Dacă toate aceste metode au eşuat, atunci puteţi apela la tratamentele existente în farmacii, însă numai la recomandarea medicului, deoarece este important să se stabilească exact că plânsul sugarului este cauzat de colici şi nu de o problemă de sănătate mai gravă.

SIMPTOME. Fiecare copil are propriile lui simptome de colici. Dar cel mai frecvent este plânsul puternic, care durează între o oră şi trei ore pe zi, timp de trei-patru ori pe săptămână şi care apar cu precădere în timpul nopţii; copilul se înroşeşte la faţă şi are grimase, îşi trage picioruşele spre abdomen şi dă necontrolat din mâini; unii micuţi refuză să mai mănânce, au insomnii sau adorm cu dificultate.

URGENŢĂ. Se estimează că 40% dintre sugari suferă de colici. Potrivit medicilor, un sugar cu colici nu are alterat reflexul de supt, are un apetit sănătos şi o dezvoltare armonioasă. Chemaţi medicul dacă bebeluşul plânge neîntrerupt timp de două ore, slăbeşte brusc, dacă vomită, dacă are diaree sau sânge în scaun, dacă temperatura corpului depăşeşte 38 de grade Celsius.


×
Subiecte în articol: sanatatea copilului