x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Sunt mare, renunţ la scutece!

Sunt mare, renunţ la scutece!

06 Noi 2007   •   00:00

Trecerea la oliţă este o mare problemă pentru orice copil, dar nu numai pentru el. Părinţii sunt cei care trebuie să-l impulsioneze pe micuţ să inceapă să folosească oliţa. Cu răbdare şi perseverenţă veţi reuşi să scăpaţi de scutecele de unică folosinţă.

Trecerea la oliţă este o mare problemă pentru orice copil, dar nu numai pentru el. Părinţii sunt cei care trebuie să-l impulsioneze pe micuţ să inceapă să folosească oliţa. Cu răbdare şi perseverenţă veţi reuşi să scăpaţi de scutecele de unică folosinţă. Foarte multe mămici se plăng insă de această etapă, considerată deosebit de dificilă. Se poate trece la folosirea oliţei, sub supravegherea atentă a mamei, atunci cănd cel mic este pregătit emoţional şi fiziologic. De obicei copiii sunt pregătiţi să inveţe să folosească oliţa intre 20 şi 27 de luni. E important ca ei să poată deja să vorbească pentru a cere oliţa. Părintele ii poate spune copilului: "Uite cred că, de acum eşti mare, şi poţi renunţa la scutece pentru a folosi haine de copii mari. Poţi să inveţi să foloseşti toaleta precum mama şi tata. Trebuie doar să ne anunţi cănd ai nevoie. Uneori te vom intreba noi dacă ai nevoie, iar dacă nu ai, pur şi simplu, spui nu", arată Anda Păcurar, psihoterapeut, membru al Asociaţiei pentru Psihologie şi Psihoterapie Individuală şi al Federaţiei Romăne de Psihoterapie.

Perseverenţă

Se ştie din bătrăni că deprinderea este cu atăt mai uşoară cu căt se insistă mai devreme. Dar care este de fapt secretul reuşitei? Acesta ţine de momentul in care cel mic se simte pregătit şi inţelege ceea ce i se spune. De aceea, personalitatea copilului, perseverenţa părinţilor sunt de un real folos. Trebuie să aveţi grijă in această privinţă, deoarece in situaţia in care mititelul refuză oliţa, va fi mult mai greu să-l determinaţi să o accepte mai tărziu. De asemenea, e posibil ca, atunci cănd părinţii insistă şi ţipă la copil să folosească oliţa, micuţul să asocieze acest obiect cu atitudinea răutăcioasă a celor din jur şi să plăngă atunci cănd o vede.

Cum vei şti că este pregătit? Este esenţial să te convingi dacă micuţul este sau nu pregătit să scape de scutece. Testul este simplu. Renunţaţi pentru căteva ore la scutecul de unică folosinţă. Cel mic va fi surprins cănd se va simţi ud şi va trebui să-i explicaţi că trebuie să folosească oliţa. Dacă situaţia se repetă, iar copilul se comportă ca şi cum nu s-ar fi intămplat nimic, e clar: e prea devreme. Există insă şi o parte bună. Nu renunţaţi imediat chiar dacă, in ciuda accidentelor, micuţul acceptă oliţa, incurajaţi-l să o folosească, deoarece rezultatul poate fi cel aşteptat.

,,Trebuie folosite haine comode, uşor de dat jos, pentru a evita accidentele. Invăţaţi copiii să-şi dea singuri pantalonii jos sau să-şi ridice rochiţa şi, dacă nu reuşesc, apreciaţi-i că incearcă. Exersănd vor reuşi."

Anda Păcurar psihoterapeutul

×
Subiecte în articol: sanatatea copilului oliţa oli