x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Sunt plin de bubite!

Sunt plin de bubite!

10 Ian 2006   •   00:00
SANATATEA COPILULUI
Nu-i usor sa fii copil! Pe langa otite, raceli si alte infectii frecvente, bolile copilariei le fac zile amare micutilor si le dau batai de cap parintilor. Acum este sezonul rujeolei si varicelei, cunoscute in popor drept pojar, respectiv varsat de vant. Cum le recunoastem? Care sunt simptomele? Cum ne protejam copiii? Despre toate acestea ne lamuresc specialistii nostri.

"Daca din fericire varicela este o boala usoara, pe care o fac aproape toti copiii in Romania, in schimb, rujeola poate avea complicatii dramatice, care conduc uneori la deces", atentioneaza medicul pediatru Rodica Nanu, secretar stiintific la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Alfred Rusescu".

Rujeola


Pojarul este o infectie virala foarte contagioasa. Cei mai expusi riscurilor de a se imbolnavi sunt sugarii cu varste intre 6 luni si 1 an, care nu sunt imunizati prin alaptare de anticorpii mamei si care nu au fost vaccinati. Si copiii intre 1 si 3 ani prezinta un risc crescut de contaminare, daca nu sunt vaccinati. Perioada de incubatie a rujeolei este de 10 zile inainte de aparitia primelor simptome. Boala debuteaza cu febra mare (39sC-40sC), copilului ii curge nasul, ii lacrimeaza ochii, tuseste. El prezinta de asemenea o stare generala proasta, moleseala si lipsa poftei de mancare.

Dupa trei zile apare eruptia pe piele, manifestata prin pete de un rosu intens. Bubitele apar mai intai pe fata si acopera treptat tot corpul, de la gat, torace pana la maini si picioare.

Eruptia dureaza in jur de o saptamana. Copilul trebuie sa stea in pat si sa bea multe lichide, mai ales cand are febra. El trebuie neaparat consultat de un medic pentru a-i prescrie tratamentul necesar.

Virusul rujeolei se transmite pe cale respiratorie prin particulele de saliva eliminate prin tuse, stranut, vorbire. Posibilitatea de contaminare este maxima in cele 3 zile care preced aparitia bubitelor (perioada cand copilul are febra). Persoana afectata de pojar este contagioasa pana la disparitia totala a eruptiei, de aceea este recomandata izolarea bolnavului pe toata perioada maladiei.

Varicela


Varicela se mai numeste varsat de vant pentru ca virusul varicelos este purtat de vant, ceea ce determina contagiozitatea foarte ridicata de pana la 90%. Conditiile meteo din acest sezon, ploile frecvente, vantul au favorizat aparitia varicelei, astfel incat se inregistreaza o crestere usoara a cazurilor. "Varful varicelei se va inregistra dupa 15 ianuarie. Mai mult decat atat, varicela va evolua in paralel cu gripa sezoniera", avertizeaza prof. dr. Adrian Streinu Cercel. Varsatul de vant se manifesta mai intai cu febra ridicata (39sC), apoi apar pe piele pete rosii, care se transforma in papule (mici umflaturi rosii) si apoi in vezicule.

"Aceste basicute pline cu lichid limpede sunt specifice varicelei si au un aspect inconfundabil, fiind asemanatoare picaturilor de roua", spune dr. Rodica Nanu. Simptomele apar dupa 10-14 zile de la contaminare. Veziculele apar periodic, in doua-trei valuri, precedate de febra.

Eruptia se manifesta atat pe piele, inclusiv la nivelul capului, urechilor, cat si pe mucoase (gura, zona genitala). Dupa ce se usuca veziculele, pe piele apar cruste. Bolnavul este contagios pana cand crustele dispar, adica o perioada de 14-21 de zile.

Recomandari


Prima masura de tratament in cazul varicelei este izolarea bolnavului la domiciliu. Astfel nu transmite virusul persoanelor cu care vine in contact, dar se protejeaza si pe sine, pentru ca organismul sau este slabit, imunitatea este scazuta si se poate imbolnavi mult mai usor si din alte cauze.

El trebuie sa aiba un regim alimentar usor, compus mai ales din fructe si legume, iar in perioadele cu febra este recomandat consumul de lichide. Tratamentul consta in medicamente pentru scaderea febrei si vitamina C.

Copilul nu trebuie sa faca baie generala pana nu cad crustele. El va fi spalat pe portiuni, cu apa calduta si sapun si tamponat cu un prosop propriu, care ulterior se sterilizeaza separat. Pentru a evita complicatiile de suprainfectare a veziculelor, micutul nu trebuie sa se scarpine.

De asemenea, mainile trebuie sa fie intotdeauna curate. Atentie, o simpla bubita poate sa se suprainfecteze si apoi sa se transforme in abces insotit de febra.

STIATI CA

  • Adultii nevaccinati, care nu au facut rujeola in copilarie, sunt expusi riscului de a face aceasta boala. In cazul lor, situatia este mai grava, fiindca pot intra in coma daca tratamentul nu este instituit in timp util. Femeile insarcinate care se contamineaza cu virusul rujeolei prezinta riscul de nastere prematura.
  • Cei care nu s-au imbolnavit de varicela in copilarie si nu s-au vaccinat sunt descoperiti in fata bolii. De retinut ca peste 70% dintre adultii cu varicela prezinta complicatii (leziuni tisulare, Zona Zoster, bronho-pneumonie) si necesita in mod obligatoriu spitalizare.
  • IMUNITATE. Varicela confera imunitate pe viata celor care au facut boala. Exista un vaccin impotriva virusului varicelos, dar acesta nu este inclus in planul national de imunizari. Cei care vor sa se vaccineze il pot gasi in farmacii la pretul de aproximativ un milion de lei. Vaccinul antivaricela se administreaza in doua reprize: intre 1 si 10 ani si dupa varsta de 10 ani. Si rujeola este o boala imunizanta, adica prima imbolnavire imunizeaza organismul si se intampla foarte rar sa fie facuta a doua oara. Singura modalitate eficienta de a combate aceasta maladie este vaccinul antirujeolic. In prezent, acesta se administreaza, obligatoriu, la sugari incepand de la varsta de 7 luni, cu rapel la copiii de 7 ani.

    COMPLICATII. Rujeola determina complicatii severe mai ales in cazul sugarilor. Este vorba despre suprainfectii, precum bronho-pneumoniile, laringitele, otitele, encefalitele. Uneori, complicatiile pot fi foarte grave, de la diabet la panencefalita sclerozanta subacuta, afectiune mortala. In cazul varicelei, doar 5% dintre copii fac forme severe de boala.
    ×
    Subiecte în articol: varicela febra sanatatea copilului