x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Sunteţi la zi cu imunitatea?

Sunteţi la zi cu imunitatea?

de Dr Dana Tinică    |    15 Noi 2010   •   09:13
Sunteţi la zi cu imunitatea?
137535-.jpgO dată cu sezonul rece şi potenţialele pericole infecţioase, imunitatea începe să devină o preocupare pentru cei mai mulţi dintre noi. Uneori chiar o obsesie! Total inadecvat! Imunitatea este o funcţie esenţială şi permanentă a organismului, la fel ca respiraţia, digestia sau circulaţia.

În consecinţă, nu ar trebui să ne procupe doar în anumite luni ale anului şi să o ignorăm în rest. Imunitatea eficientă este rezultatul activităţii unui organism sănătos şi bine întreţinut, ferit de excese, astfel că imunitatea nu ar trebui nici stimulată, nici cumpărată din maga­zine.

Şi oare este necesară sau indicată stimularea imunităţii? În mod paradoxal mai multe maladii se produc printr-un răspuns imun supradimensionat sau inadecvat decât printr-o deficienţă imună demonstrată. Şi care ar fi nivelul imunităţii pe care sperăm să îl obţinem prin stimulare? Este el cuantificabil?

Pentru lumea medicală este clar: în prezent nu există un astfel de produs minune universal şi, exagerând puţin, am putea spune că, într-un fel, e mai bine că nu există, pentru că folosirea lui abuzivă ar putea aduce mai multe dezavantaje decât beneficii. În plus nu avem nevoie de el! Ce ar fi ca, în loc să ne "stimulăm" imunitatea, să încercăm să menţinem un organism sănătos, cu o imunitate normală, care în mod cert este suficientă să ne ferească de neplăcerile infecţiilor de sezon!

Există modalităţi de a o obţine? În primul rând, nu sunt cunoscute studii care să certifice că un anumit medicament sau supliment stimulează garantat, la modul general, imunitatea. Procesul imun este atât de vast, presupune interacţiunea unui număr imens de celule, substanţe, mediatori, în tot organismul, cu un număr mare şi divers de inamici. Ar fi o utopie dacă am crede că există un produs care să stimuleze acest proces şi care să funcţioneze pentru toate persoanele la fel.

Există, fireşte, pe piaţă unele astfel de produse. Natura lor nu este certificată în acest sens, dar probabil că multe dintre ele nu fac rău şi poate exista un produs care în mod fericit acţionează benefic pentru o anumită persoană. Dar cheia imunităţii eficiente nu este în magazine, ci în mâinile noastre, sub controlul nostru şi constă în metode simple, necostisitoare şi accesibile, dar care trebuie practicate sistematic, indiferent de anotimp, de vârstă sau de obligaţiile zilnice.

Acestea sunt: eliminarea stresului, asigurarea unui somn odihnitor şi suficient, practicarea exerciţiului fizic, o nutriţie naturală. La acestea se adaugă şi câteva vitamine şi nutrienţi, care pot fi însă obţinuţi pe aceeaşi cale. Somnul nu este un detaliu marginal al vieţii noastre.

Toate organele şi funcţiile se refac în timpul somnului. Pentru asta sunt necesare 7-9 ore de somn pentru un adult şi chiar mai multe pentru copii. Stresul zilnic fizic, emoţional sau social eliberează hormoni (cum ar fi cortizolul) care au ca efect demonstrat scăderea imunităţii. De aceea, ar trebui să găsim metode sau tehnici potrivite programului şi preocupărilor noastre pentru a-l elimina.

Un exemplu ar fi exerciţiul fizic, care la rândul lui pe mai multe căi activează răspunsul imun. Alimentaţia trebuie să fie naturală, cu cât mai puţine produse procesate, bogate în grăsimi saturate sau dulciuri concentrate. Ea trebuie să conţină cantităţile necesare de vitamina C, E, betacaroteni, bioflavonoizi, zinc sau seleniu. Renunţarea la unele obiceiuri dăunătoare, ca fumatul sau consumul excesiv de alcool, precum şi la kilogramele în plus ar avea, de asemenea, un efect salutar asupra imunităţii. Nu credeţi? E prea banal, prea simplu? Încercaţi de astăzi şi tragem concluziile la primăvară!

×
Subiecte în articol: sistem imunitar