x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Un job lung de-o vara

Un job lung de-o vara

30 Mai 2005   •   00:00

  • de ANDRADA FLORIA
  • SANATATEA ADOLESCENTULUI
  • La varsta de 5 ani, copiii isi doresc sa devina medici, aviatori, invatatori sau... musafiri. Apoi, cand au ajuns la varsta adolescentei, nu mai au sperante atat de mari. Ba, mai mult, unii dintre ei se multumesc si cu o meserie de chelner, bucatar, barman sau distribuitor de ziare si de anunturi publicitare. Si asta pentru sume nu foarte mari de bani. Este adevarat insa ca ei nu isi aleg aceste meserii pentru toata viata, ci doar pe durata unei vacante.

    Medii de risc

    "Atunci cand discutam despre tinerii care vor sa isi gaseasca un loc de munca pentru vara trebuie sa ne gandim mai intai la ce riscuri s-ar putea expune acestia", ii sfatuieste pe parinti Marina Cavassi, psiholog principal in cadrul Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu". Foarte multi tineri sunt atrasi, atunci cand ajung la varsta de 15-18 ani, de banii pe care ii presupune un job de vacanta. De aceea, multi vor sa se angajeze, de exemplu, ca vanzatori de clatite sau de hot-dog pe plaja sau, cand au implinit 18 ani, ca soferi. Insa atunci cand iau o decizie in aceasta privinta, ei, impreuna cu parintii, trebuie sa ia in calcul toate aspectele pe care le presupune problema. Psihologul Marina Cavassi le recomanda sa hotarasca mai intai daca mediul in care isi vor desfasura activitatea este sau nu lipsit de riscuri. Exista medii cu un grad ridicat de riscuri: cluburile, barurile, unde se lucreaza mai mult noaptea. Acestea presupun un anumit anturaj, care de cele mai multe ori nu este benefic pentru tanar, si nopti nedormite, care in timp pot duce la insomnii. In plus, aceste medii il pot determina pe adolescent sa fumeze, sa consume alcool sau, in cel mai rau caz, droguri. Exista si locuri de munca ce prezinta riscuri pentru sanatate, cum ar fi mediile unde se gateste si unde se lucreaza la temperaturi ridicate.

    Maturizarea tanarului

    Daca privim partea pozitiva a lucrurilor, putem spune ca exista si multe avantaje ale job-ului de vacanta. "Adolescentii care muncesc devin mai responsabili, iar daca munca implica si un oarecare grad de dificultate, ei constientizeaza ca banii nu se castiga usor. In cele mai bune cazuri, ei ajung sa cheltuiasca mai putin si mai rational", precizeaza psihologul Marina Cavassi. In alegerea unui loc de munca conteaza foarte mult personalitatea tanarului. O persoana pragmatica va calcula banii si ii va repartiza in asa fel incat sa ii ramana si pentru un week-end liber la mare sau la munte sau pentru o vacanta in strainatate. Exista insa si o alta categorie de tineri: cei care cheltuiesc toti banii, imediat ce i-au castigat, in cluburi, in baruri sau pe haine scumpe. "Depinde de nivelul de maturizare, dar si de gradul de educatie primita de la parinti", arata psihologul. Adolescentul poate utiliza job-ul ca pe o experienta utila, care sa il maturizeze, sau, dimpotriva, poate sa aprecieze ca are o oarecare independenta materiala, care sa-l determine sa abandoneze scoala.

    DE BANI GATA. Daca parintii detin o firma si isi angajeaza copilul pe o functie care nu implica prea mult efort, acest lucru poate sa ii dauneze tanarului. In cazul acesta, adolescentul se obisnuieste sa aiba multi bani pe care constata ca nu ii obtine foarte greu si pentru care nu trebuie sa munceasca prea mult.

    RISCURI. Pana la varsta de 18-20 de ani, tinerii nu sunt destul de maturi incat sa decida singuri daca si unde sa munceasca in vacanta. De aceea, psihologul Marina Cavassi recomanda ca alegerea unui loc de munca sa fie facuta de tineri impreuna cu parintii lor. Nu este indicat ca aceasta decizie sa ii apartina in exclusivitate adolescentului, pentru ca exista multe riscuri pe care el nu le constientizeaza.

    STUDIU. Liga Nationala a Consumatorilor din America a stabilit care sunt cele mai riscante meserii pentru adolescenti. Pe locul intai se afla sofatul. Locurile de munca care presupun ca tanarul de 18 ani sa conduca singur o masina ar trebui evitate, deoarece lipsa de experienta si varsta frageda i-ar putea pune viata in pericol. Apoi se situeaza meseria de vanzator. Sunt luate in considerare doar locurile unde adolescentul este nevoit sa lucreze singur cu bani. Pe ultimele locuri se afla meseria de bucatar, situatie in care trebuie sa lucreze cu ulei incins si aburi, si locurile de munca din constructii, care presupun lucrul la inaltime si contactul cu electricitatea.

    FAMILIE. Exista situatia in care parintii isi indeamna copiii sa isi gaseasca un loc de munca inca din liceu. Insa acestia au de obicei o situatie materiala precara si merg pe ideea ca, daca ei au inceput sa lucreze de la 15 ani, la fel trebuie sa faca si copiii lor.

    STIRI
    NORMA REDUSA. Un studiu realizat in Statele Unite ale Americii de Institutul de Medicina arata ca adolescentii care lucreaza dupa cursuri, 15 ore pe saptamana, au note mai mici, rata de reusita scolara este mai mica si nu mai merg la facultate. Chiar daca un loc de munca presupune mai multa responsabilitate, punctualitate si o mai buna repartizare a banilor, exista si multe dezavantaje. Atunci cand tinerii lucreaza seara ei nu mai au destul timp sa se odihneasca, sa faca miscare, isi petrec mai putin timp cu familia si nu isi mai fac temele pentru scoala.

    SFATURI. Un psihoterapeut american ii sfatuieste pe parintii care se plang de cat de multi bani le cer copiii lor sa le propuna acestora sa isi gaseasca un loc de munca, macar pe durata unei vacante. El este de parere ca tinerii, dupa ce au implinit 15 ani, sunt apti de munca. Lucrand, copiii cheltuitori devin mai responsabili si inteleg valoarea banilor. Singurul aspect care ar trebui sa ii preocupe pe parinti este cel al scolii si al sanatatii adolescentului. Munca nu trebuie sa afecteze in nici un fel activitatea academica si dezvoltarea sociala, emotionala si spirituala.

    MONITORIZARE. O data ce adolescentul si-a gasit un loc de munca, este recomandat ca parintii sa urmareasca evolutia lui de-a lungul timpului. Trebuie ca ei sa isi viziteze copilul in timp ce lucreaza si sa il cunoasca pe seful lor, pentru ca acesta sa stie ca este supravegheat. Apoi, este indicat ca parintii sa limiteze orele de lucru, daca ii afecteaza performanta scolara a tanarului.
    ×
    Subiecte în articol: părinţii sănătatea adolescentului