x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Un joc care ii face bine pe copii

Un joc care ii face bine pe copii

de Steluta Indrei    |    14 Feb 2004   •   00:00

Primele semne ale scoliozei sau cifozei sunt durerile si asimetriile coloanei vertebrale.

"Observarea atenta a copiilor de catre parinti, profesori contribuie la prevenirea aparitiei problemelor grave, in special in perioadele de crestere, cand dezechilibrul intre sistemul osos si cel muscular se accentueaza si apar primele semne de pubertate, mai ales la fetite", precizeaza kinetoterapeutul Cristina Gorgonetu de la Spitalul Militar Central Bucuresti.
Daca afectiunile se agraveaza, copiii pot suferi din cauza scaderii capacitatii respiratorii, pot aparea implicatii cardiovasculare sau disfunctii ale aparatului locomotor. RECOMANDARI. Specialistii sfatuiesc parintii sa-si indrume copiii catre practicarea sportului. Inotul este foarte indicat de la varste mici. Este foarte importanta alternarea perioadelor de invatare cu scurte pauze pentru efectuarea unor miscari ale capului, gatului si trunchiului.
De asemenea, trebuie corectate atitudinile vicioase din timpul invatatului si trebuie redus timpul petrecut in fata calculatorului. Parintii trebuie sa aleaga mobilierul adecvat particularitatilor anatomice ale copilului.
 

Activitate ludica
"Kinetoterapia prin joc este obligatorie", afirma Elena Caciulan, kinetoterapeut la Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului. Kinetoterapeutul trebuie sa atraga copilul catre terapie jucandu-se cu el. Este esential sa i se ofere jucarii, sa fie lasat sa se plimbe prin sala de gimnastica, sa fie independent, dar toate sub supravegherea atenta a specialistului care il ghideaza spre efectuarea terapiei.
Este foarte bine cand se formeaza mici grupuri de copii cu aproximativ acelasi coeficient de inteligenta, alcatuite si in functie de simpatiile copiilor, prin care se face kinetoterapie prin joc.

×
Subiecte în articol: scolioza cifoza